Aromaterapia in sarcina

Autor: AstroCafe.ro - miercuri, 29 mai 2013, 3991 vizualizari
Aromaterapia in sarcina

Perioada celor noua luni de sarcina aduce pe langa starile obisnuite si stari de incordare, de disconfort, de anxietate, greturi si asa mai departe. Aromaterapia ne ajuta sa ne echilibram din toate punctele de vedere: fizic, psihic si emotional. Este un remediu excelent pentru viitoarele mamici, atat timp cat uleiurile esentiale sunt folosite cu moderatie si la recomandarea specialistului, fara a avea efecte adverse.

Aromaterapia in aceasta perioada constituie un adjuvant pentru umflarea excesiva a picioarelor (poate  nu te vor scapa de tot disconfortul, dar cu siguranta te pot ajuta sa diminuezi simptomele), pentru greturi, te ajuta sa scapi de emotiile toxice si intaresc o atitudine pozitiva, in consecinta alunga durerile si indispozitia. 

Este bine stiut faptul ca pe perioada sarcinii exista cateva restrictii din punct de vedere medical, alimentar si in ceea ce priveste efortul, de care este bine sa tinem cont. Asa se intampla si in cazul uleiurilor esentiale. Nu putem folosi orice ulei, iar numarul acestora este restrans.

Daca stiti ca sunteti alergica la una dintre arome, nu o folositi. Daca nu stiti ca sunteti alergica, inainte de a aplica uleiul pe piele, puneti pe un servetel o picatura de ulei si mirositi-l in decurs de aproximativ o ora. Daca nasul se inrosteste, stranutati sau lacrimati, inseamna ca sunteti alergic si ar fi indicat sa evitati acel ulei. 

Inainte de expunerea la soare, trebuie evitate toate uleiurile extrase din citrice deoarece acestea cresc fotosensibilitatea pielii.

In sarcina nu se maseaza abdomenul cu uleiuri esentiale; se pot aplica pe abdomen, cu miscari circulare, doar uleiuri vegetale (jojoba, migadale dulci, germeni de grau, masline, etc – toate presate la rece), ele fiind de un real ajutor in mentinerea elasticitatii pielii.

In primul trimestru de sarcina, in afara de uleiul de lamaie pe care il puteti inhala, este recomandat sa evitatati folosirea altor uleiuri esentiale, dar daca va doriti acest lucru, puteti apelala un specialist aromaterapeut sau intrebati medicul daca puteti folosi uleiul esential de lavanda, portocala, grapefruit, mandarin, ghimbir, bergamota, lamaie verde. Din experienta va spun ca eu i-am recomandat unei prietene gravide, care s-a confruntat cu o sinuzita in primul trimestru de sarcina, sa foloseasca la inhalatii uleiulrile volatile de pin si eucalypt. S-a sfatuit cu medicul ei, care si-a dat acceptul si totul a fost bine.

Din al doilea trimestru de sarcina puteti folosi uleiurile esentiale de:

Levantica - este denumit si uleiul "anti-frica" in aceasta perioada. Este un foarte bun antidepresiv si te ajuta sa scapi de starile de anxietate si de stres, este  antiseptic, analgezic, aşa ca il poţi folosi cu succes atunci cand esti racita. Baile cu ulei de levantica sunt recomandate femeilor gravide, cat si celor aflate la menopauza, pentru eliminarea perturbarilor hormonale. Asigura relaxarea energetica totala.

Eucalipt -  este un decongestionant nazal extrem de util  in bronsite, dar si in raceli, gripe ori infectii ale sinusului. In plus, ajuta si la circulatia sangelui, care este importanta pentru a duce nutrientii necesari catre bebelus. Favorizeaza restabilirea starii de echilibru in urma stresului, bolilor, concentreaza atentia si amplifica potentialul intelectual. Utilizat in timpul masajului, uleiul de eucalipt este eficient impotriva reumatismului, artritei si durerilor musculare.

Lamaie – este indicat in perioada in care greturile matinale isi fac simtita prezenta, la fel si varsaturile, dar sa nu uitam ca este si un foarte bun antioxidant, si fortifica sistemul imunitar. Ne ajuta sa luptam cu bolile virale (viroze respiratorii, herpes). Este un remediu excelent pentru migrene si dureri de cap, imbunatateste memoria si ne ajuta sa avem putere de concentrare mai mare. Din punct de vedere energetic ne ajuta sa fim receptivi la schimbari, sporeste creativitatea si ne ajuta sa facem fata situatiilor dificile.

Grapefruit – este cunoscut pentru proprietatile sale astringente, de stimulent limfatic si adjuvant in digestie. Ca si lamaia, este indicat in perioada in care aveti greturi. Este un tonic si stimulator psihic foarte bun, indicat in dureri de cap, gripa. Ajuta la eliminarea retentiei de apa si acelulitei.

Mandarin –  este un ulei linistitor pentru sistemul nervos, fiind un foarte bun calmant si sedativ. Este antispasmodic, stimulent limfatic, are efect tonic asupra sistemului digestiv, ajutand in acelasi timp in cazurile de diaree sau constipatie. Aplicat pe piele prin masaj, este folosit pentru a preveni aparitia vergeturilor, imbunatatirea circulatiei si reducerea retentiei de lichide.

Musetel - este un bun analgezic, antipruriginos si antiinflamator; iti poate fi de un real ajutor atunci cand te confrunti cu dureri de cap sau crampe musculare. Este foarte util si pentru iritatiile pielii. Are efecte benefice asupra starilor de depresie si stres. 

Bergamota - are proprietati antiseptice (remediu impotriva cistitei), antispasmodice, analgezice, antidepresive. Are un efect revigorant şienergizant si te va ajuta sa capeti o stare de relaxare si buna dispozitie in timpul sarcinii. Este un ulei care ridica vibratia, ajuta la recapatarea increderii in sine si a propriilor puteri, un foarte bun remediu impotriva fricii, isteriei, timiditatii.

Alte uleiuri pe care le puteti folosi sunt: tea tree, ghimbir, pin, dafin, geraniu, tamaie, lemn de trandafir, neroli, santal, ylang-ylang, pachouli, mirt verde.

Uleiuri interzise in sarcina:  cuisoare, scortisoara, anason, busuioc, camfor, cedru, isop, ienupar, maghiran, rozmarin, salvie, lemongrass, fenicul, oregano, smirna, valeriana.

In speranta ca va este de ajutor, va astept si saptamana viitoare sa descoperim impreuna lumea minunata a aromaterapiei!

Cristina Farcasanu- Terapeut

 

*Bibliografie:

“Les huiles essentielles” M. Werner

“Aromaterapia” Denise W. Brown

http://www.birth.com.

http://www.babycentre.co.uk

*Sursa imagine: www.baseformula.com


Astro Shop

Cele mai noi articole