Spirit. Constiinta

Bolile acestui secol par a avea ca factor declanșator starea de însingurare, de izolare, de vid emoțional între oameni

Teoria atașamentului a lui Bowlby ne spune că noi, oamenii, nu putem trăi în afara legăturilor de atașament, indiferent că avem două luni sau optzceci de ani. Nevoia de conexiune este universală, și este cel mai firesc si natural lucru care a protejat mereu specia umană de pericole. Există nenumărate studii care au găsit corelații între legăturile de iubire, de atașament, pe de o parte, și starea de sănătate a omului, longevitatea, toleranța la durere, chiar și vindecarea mai rapidă în caz de îmbolnăvire, pe de altă parte.
Citeste tot articolul

De răni nu ne vindecăm

De răni nu ne vindecăm, că rănile nu reprezintă o boală ci un mecanism defensiv care ne protejează de exterior. Rănile se integrează, acestea devenind, în timp, parte a experienței noastre trecute și un ghid excelent care ne arată unde e cu adevărat un mediu potrivit pentru noi și unde nu.
Citeste tot articolul

Am fost învățați că e nevoie să muncim și să ne străduim pentru iubire

Am fost învățat că merit iubire doar când fac pe plac. Am fost învățat că merit afecțiune doar când renunț la mine, la voința proprie, la busola mea internă. Am fost învățat că sunt de vină pentru nefericirea altor oameni. Am fost învățat că sunt demn de respect doar când performez. Am fost învățat că nu am dreptul la demnitate decât dacă mi-o câștig. Am fost învățat că sexualitatea e ceva greșit, urât, păcat și femeile resping asta. Am fost învățat că e ceva în neregulă cu mine și că trebuie să muncesc mult ca să remediez inadecvarea mea. Am fost învățat că trebuie să muncesc pentru iubire.
Citeste tot articolul

Ne putem trăi viața, atât în relații cât și în afara lor

Modul în care alegem să iubim poate fi la fel de inedit ca și modul în care alegem să ne câștigăm existența, să ne menținem sănătatea sau să ne distrăm. Unii aleg să-și caute un partener de cuplu cu care să formeze o relație specială, în timp ce alții găsesc o satisfacție imensă în a rămâne singuri. Nu există o modalitate corectă sau greșită.
Citeste tot articolul

Noiembrie: limita dintre toamnă și iarnă, viață și moarte, material și spiritual

Cât am zis dovleac și frunză, doamna Toamnă doar ce-a mai pictat o pânză! Urmează cea de-a unsprezecea lună a anului, Noiembrie, o lună bogată în semnificații, aflată la limita dintre toamnă și iarnă, viață și moarte, lumea materială și cea spirituală (se intră în postul Crăciunului). În grecește se mai numea şi Maimakterion iar în limba română are legătură cu bruma.
Citeste tot articolul