Rac - Zodiacul European

Verb: “Eu simt”;
Element: Apa;
Calitate: Cardinal;
Energie: Yin;
Guvernator: Luna;
Casa astrologica: Casa a IV-a;
Zi: Luni;
Culoare: Argintiu;
Piatra pretioasa: Perla;
Metal: Argint;
Anatomie: Sani, piept, uter, stomac;
 
Semnificatie (in tema natala): Zona in care se afla Racul pe astrograma arata radacinile individului, bazele sale, ereditatea, locul in care se simte ca acasa.
 
Raci celebri: Mircea Geoana (21.07.1958), Tom Cruise (03.07.1962), Andreea Raicu (18.07.1977), Pamela Anderson (01.07.1967), Ilie Nastase (19.07.1946), Tom Hanks (09.07.1956), Petre Roman ( (22.07.1946), Meryl Streep (22.06.1949), Angela Similea (09.07.1946).
 
Personalitate
 
Chiar dacǎ face parte din triada semnelor de varǎ (Rac, Leu, Fecioarǎ), fiecare din cele trei semne zodiacale este unic în felul lui. Racul este cel care îngrijește, Leul cautǎ lumina reflectoarelor, iar Fecioara este într-un continuu proces de autoperfecționare.
 
Sensibil, timid, introvertit, precaut, Racul cautǎ ceea ce considerǎ cǎ este cel mai important în viațǎ: siguranța. Are nevoie sǎ se simtǎ la adǎpost, în siguranțǎ.
Chiar dacǎ este extrem de emotiv, imaginativ și romantic, ascunde aceste trǎsǎturi în spatele unei mǎști impenetrabile.
 
Este compasiv și mereu gata sǎ ajute pe oricine se aflǎ în dificultate. Imaginația lui bogatǎ îi distrage deseori gândurile, rupându-l de realitate. Ce este însǎ cel mai interesant de observat în comportamentul unui Rac, este faptul cǎ mereu ajunge unde vrea, fǎrǎ ca noi ceilalți sǎ ne dǎm seama și fǎrǎ sǎ intuim mijloacele și metodele prin care o face. 
 
Profesii
 
Deși Racii par prea sensibili și visǎtori pentru a se descurca în afaceri, deseori ne surprind cu contrariul. Ce îi ajutǎ? Intuiția! Ei simt pur și simplu ce au de fǎcut și, mai ales, intuiesc schimbǎrile care urmeazǎ sǎ aparǎ și, astfel, știu sǎ acționeze din timp, astfel încât sǎ cadǎ în picioare.
Bineînțeles cǎ imaginația și sensibilitatea îi fac sǎ se orienteze deseori cǎtre creație în domeniul artistic. Au deseori calitǎți muzicale și se pot descurca bine aproape în orice domeniu artistic.
 
Le sunt potrivite de asemenea și profesiile legate de copii sau de maternitate. Dar și afacerile (comerțul) cu bunuri de larg consum, obiecte care se folosesc pentru întreținerea casei, bǎuturi (lichide în general).
Pot fi atrași de istorie (profesori sau arhivari).
Li se potrivesc și profesiile care le dau ocazia sǎ-și ajute semenii (psihologie, asistențǎ socialǎ), dar și cele care necesitǎ o memorie foarte bunǎ (Racii exceleazǎ la capitolul memorie).
Pot fi si: oncologi, decoratori, notari, agenti imobiliari, implicati in afaceri cu lichide, navigatori, etc.
 
Sanatate
 
Racii pǎstreazǎ obiceiuri alimentare din copilǎrie și e bine ca acestea sǎ fie sǎnǎtoase. Sunt gurmanzi și deseori pot avea probleme de digestie (stomacul este guvernat de Rac).
Așadar, Racii ar trebui sǎ evite excesele alimentare și, în general, sǎ mǎnânce echilibrat și sǎnǎtos. Vitamina A și betacarotenul le sunt foarte utile pentru dezvoltarea și întreținerea mucoaselor, deci și a mucoasei gastrice.
 
Dragoste
 
Se spune despre Raci cǎ sunt duri în exterior și sensibili în interior. Şi chiar așa este. Le este atât de teamǎ cǎ ar putea fi rǎniți încât deseori se înhid în ei sau dispar când te aștepți mai puțin.
Racul are nevoie de încredere și de atenție (chiar dacǎ pare dur) și este foarte prudent când își dǎruiește inima.
Se atașeazǎ în timp, dar se poate îndrǎgosti pentru totdeauna. Este genul care chiar și dupǎ o despǎrțire, pǎstreazǎ legǎtura cu acea persoanǎ și îi reține și ziua de naștere.
 
Cum spuneam, siguranța este foarte importantǎ, așa cǎ nu va suporta sǎ fie înșelat și nici mǎcar sǎ i se stârneascǎ gelozia. Asta îl poate rǎni profund și îndepǎrta.
Pe de altǎ parte, partenerul Rac este cel pe care poți conta oricând și cel care se strǎduiește sǎ-ți asigure confortul de care ai nevoie.
 
Ființe extrem de protective, care cautǎ sǎ joace mereu rolul de mamǎ pentru cei din jur, Racii cautǎ relațiile convenționale, lipsite de focuri de artificii, deci sigure. Ei ar face bine sǎ diminueze pe cât posibil aceastǎ tendințǎ de a fi mǎmoși (mai ales în relațiile intime) și, eventual, sǎ sublimeze aceastǎ caracteristicǎ în creativitate și romantism. Pentru cǎ, adesea, din dorința de a se ascunde în carapacea lor sigurǎ, uitǎ sǎ exploreze calitǎțile deosebite cu care au fost înzestrați (simț artistic, creativitate, sensibilitate).
 
În plus, ori de câte ori se angajeazǎ într-o relație de duratǎ, în încercarea lor de a proteja, sprijini, ajuta ființa iubitǎ, ajung sǎ sufoce, sǎ invadeze prea mult spațiul acesteia. Nu trebuie sǎ ne mirǎm, pe de alta parte, dacǎ vom vedea Raci care se complac în relații inconfortabile, chiar nefericite. Acest lucru se întâmplǎ tot din teamǎ de schimbare.
 
E lesne de înțeles cǎ, odatǎ ce ai intrat în inima unui Rac, probabil vei rǎmâne acolo pentru totdeauna. Dacǎ vrei însǎ sǎ ai viațǎ lungǎ lângǎ acest sensibil și romantic al zodiacului, nu-i pune niciodatǎ sentimentele și încrederea la îndoialǎ. Şi mai ales, nu-l face gelos!
 
Compatibilitati
 
Racii empatizeazǎ foarte repede cu semnele de apǎ, care sunt predominant emoționale ca și ei. Dar cum și emoția în exces stricǎ la un moment dat, ei fac echipǎ bunǎ cu semnele de pǎmânt care aduc un strop de rațiune în viața lor.
 
Cu Berbecul, Racul nu prea face casǎ bunǎ. Berbecului îi plac „focurile de artificii”, experiențele tumultuoase, aventurile extreme, care Racului i se par adevǎrate filme de groazǎ. Cel mai probabil, Racul va fugi mâncând pǎmântul. Berbecul este mult prea agitat, nerăbdător, independent şi tinde să tulbure stabilitatea Racului. Totuşi, dacă ea e Rac si are gijă de casă, iar el e Berbec si aduce pâinea pe masă, această relaţie poate funcţiona.
 
Cu Taurul, face echipǎ bunǎ. Sunt pe aceeași lungime de undǎ, în ce privește viziunea despre viațǎ, dar mai ales despre familie și cǎmin. Amândoi vor stabilitate și securitate. Şi le vor obține. Dar ar face bine sǎ evite rutina. Pot forma o relaţie tradiţională, clasică si stabilă, condimentată cu pusee de gelozie si posesivitate, din când in când. Nevoia de confort material a Taurului şi nevoia de confort emoţional a Racului fac casă bună impreună.
 
Gemenii îl provoacǎ pe sensibilul Rac. La început, Racul poate fi impresionat de inteligența și agilitatea partenerului Gemeni. Dar, cu timpul, se va sǎtura de instabilitatea și detașarea lui, pe care le percepe ca fiind lipsǎ de iubire și considerare. Un nativ Gemeni il poate face pe Rac sa se simtă nesigur. Acesta este mult prea jucăuş, neastâmpărat si schimbător, nu-i prea place să stea pe acasă, ceea ce îl va aduce la exasperare pe Racul cel familist.
 
Doi Raci la un loc vor fi mult prea vulnerabili și își vor construi relația numai și numai pe emoții. Emoții care, la un moment dat, vor fi atât de intense, încât îi vor epuiza. Totuși, dacǎ vor ști sǎ gestioneze aceste emoții, pot trǎi o veșnicǎ poveste de dragoste romanticǎ.
Asadar, cei doi pot convieţui frumos împreună. Insă dacă sunt excesiv de sensibili şi dacă preferă să-şi petreacă timpul liber numai acasă, riscă să se izoleze de restul lumii, iar relaţia lor ar putea deveni prea monotonă.
 
Leul va fi cu siguranțǎ flatat de atenția pe care i-o acordǎ Racul și de atitudinea protectivǎ a acestuia. Însǎ nu se știe dacǎ va fi capabil sǎ rǎspundǎ cu aceeași monedǎ. Relația poate funcționa, dacǎ Racul îi acordǎ libertate Leului, iar Leul încearcǎ sǎ fie mai compasiv și afectuos.
Cei doi pot forma o relatie care sparge tiparele, reprezentând un fel de excepţie care confirmă regula. Racul îi poate oferi Leului exact ceea ce-i lipseşte, şi anume sentimentul de siguranţă. Iar acesta din urmă poate aduce o scânteie in viaţa Racului.
 
Fecioara îl poate înțelege foarte bine pe sensibilul Rac, numai cǎ rareori se va lǎsa protejatǎ și cocoloșitǎ de acesta. Punctul slab al relației poate fi acela cǎ amândoi sunt neîncrezǎtori, anxioși (aici exceleazǎ Fecioara), ceea ce le va zǎdǎrnici planurile importante și îi vor face extrem de susceptibili la schimbǎri.
Racul si Fecioara alcătuiesc o combinaţie excelentă, mai ales dacă invaţă să se bucure de viaţă şi in afara căminului. Oricum, comunică foarte bine si îşi inţeleg reciproc nevoile. Riscul cel mai mare este să se sufoce unul pe celălalt.
 
Balanța nu prea poate înțelege intensitatea cu care simte Racul și nici desele momente de introspecție. În plus, Balanța este sociabilǎ și iubește sǎ fie mereu în comunicare cu oamenii, în timp ce Racul vrea sǎ stea acasǎ. Valorile si principiile celor doi, sunt atât de divergente, incât ajung să se simtă frustraţi in această combinaţie, care părea promiţătoare la început. Balanţa este mult prea cerebrală in viziunea Racului cel emoţional. O relație greoaie!
 
Cu Scorpionul, poate trǎi cea mai intensǎ și paradoxalǎ experiențǎ din viațǎ. Amândoi au naturǎ emoționalǎ, empatizeazǎ foarte bine și își intuiesc reciproc dorințele. O relație comparabilǎ cu un carusel. Frumoasǎ, dar cu senzații tari, suișuri și coborâșuri. Este o  relaţie extrem de pasională. Se intuiesc foarte bine unul pe celălalt, au o structura emoţională asemănătoare, dar trebuie să inveţe să-şi dea spaţiu unul celuilalt.
 
Sǎgetǎtorul cel aventurier este greu de acceptat de cǎtre Racul convențional. Pentru a putea funcționa aceastǎ relație, e nevoie ca Racul sǎ-i dea Sǎgetǎtorului toatǎ libertatea de care are nevoie, iar Sǎgetǎtorul sǎ stea mai mult acasǎ (greu de crezut!). Pentru ca Racul se simte bine acasă, in sânul familiei, Săgetătorul este cel mai infocat prieten al drumurilor si experienţelor cât mai variate.
 
Capricornul  îl completeazǎ frumos pe un nativ Rac, chiar dacǎ cele douǎ zodii se aflǎ în opoziție pe cercul zodiacal. Pot fi complementari, adicǎ fiecare vine în relație cu ceea ce-i lipsește celuilalt. Ambii sunt interesati de lucrurile practice, lumeşti şi de reputaţie. Punând aceste ingrediente la un loc cu simţul casnic al Racului, poate ieşi o combinaţie foarte reuşita.
 
Avangardistul Vǎrsǎtor nu prea se poate adapta la conservatorimul Racului și viceversa. Racul are nevoie sǎ ofere protecție, dar Varsǎtorul nu prea știe sǎ primeascǎ  sau sǎ aprecieze. Racul se opune schimbǎrilor, in timp ce Varsǎtorul le iubește. Cu alte cuvinte, Vărsătorul il destabilizează pe Rac. Obiectivele lor sunt atât de diferite şi contradictorii, incât ajung să se exaspereze reciproc. Racul este sufletist, Vărsatorul este cerebral. O relație dificilǎ!
 
Un nativ Pești îl poate inspira pe Rac sǎ-și exploreze mai mult talentele, simțul artistic și romantismul. O relație sensibilǎ, romanticǎ, bazatǎ pe experiențe magice, care depǎșesc cumva cadrul realitǎții palpabile. Este o combinaţie de care lumea ar avea mai multa nevoie. Sunt altruişti, inţelegători si atenţi la nevoile familiei. Cu toate acestea, ar fi bine să nu uite de visele proprii.
 
Nicoleta Svârlefus

Astro Shop