Valoarea permanentă

Autor: AstroCafe.ro - joi, 17 noiembrie 2016, 6817 vizualizari
swing

Valoarea personală nu înseamnă valoarea proprie, în sine. De unde obţii valoarea în sine? O dobândeşti prin succesul în muncă? O dobândeşti dacă ai mai mulţi bani? O dobândeşti atrăgând mai mulţi bărbaţi (dacă eşti femeie), sau mai multe femei (dacă eşti bărbat)? Cât de șubrede sunt toate acestea, cât de trecătoare. Când vorbim despre valoarea în sine, nu vorbim, de fapt, despre felul în care suntem reflectaţi în oglinda minţii altor oameni? Dar este oare obligatoriu depindem de aceasta?

O fiinţă îşi înţelege valoarea personală, atunci când nu se mai identifica, nu se mai defineşte pe sine, în termenii acestor lucruri efemere. Eu nu sunt frumos, doar pentru toată lumea îmi spune sunt frumos. În realitate, nu sunt nici frumos, nici urât. Acestea sunt lucruri trecătoare. Mâine m- putea transforma, deodată, într-o creatură foarte urâtă, dar “eu” rămâne. Atunci, spunem apelez la chirurgia plastică şi redevin frumos. Cine devine cu adevărat frumos – “Eu”? Trebuie -ţi acorzi mai mult timp reflectezi la aceste lucruri. Eu vi le-am înşirat într-o succesiune rapidă, dar, dacă aţi zăbovi suficient de mult timp înţelegeţi ce am spus, insistaţi asupra acestor informaţii, aţi fi în posesia unei mine de aur.

Ştiu asta, pentru , atunci când m-am întâlnit pentru prima dată cu aceste lucruri, am descoperit o adevărată comoară.
Experienţele plăcute fac viaţă agreabilă. Experienţele dureroase călăuzesc spre progres. Experienţele plăcute fac viaţă agreabilă, dar ele însele nu conduc la progres. Cele care duc la progres sunt experienţele dureroase. Suferinţa scoate la iveală o zona din tine în care nu ai progresat încă, în care trebuie creşti, te transformi, te schimbi. Dacă ai şti cum foloseşti acea suferinţă, o, cât ai mai progresa!

Haideţi ne limităm, pentru moment, la suferinţa psihologică, la toate acele emoţii negative pe care le avem. Nu va pierdeţi vremea aplecandu-va asupra uneia singură dintre ele. Eu v-am spus deja ce aţi putea face cu acele emoţii. Dar aveţi grijă de dezamăgirea pe care o trăiţi, atunci când lucrurile nu ies aşa cum va doriţi! Uitaţi-va ce spune asta despre voi. Spun aceasta fără emit judecaţi şi fără condamn (altfel aiajunge te urăşti pe tine însuţi). Observaţi doar ca şi cum aţi urmări pe altcineva. Priviţi la acea dezamăgire, la acea depresie pe care o resimţiţi când sunteţi criticat. Ce spune asta despre voi?

Aţi auzit de tipul care zicea: “Cine spune îngrijorarea nu ajută? Ajută, cu siguranţă. De fiecare dată când sunt neliniştit în legătură cu ceva, acel lucru nu se întâmplă!” Ei bine, cu siguranţă asta l-a ajutat pe el. Sau celălalt tip care spune: “Nevroticul este o persoană care se îngrijorează în legătură cu ceva ce nu s-a întâmplat în trecut. El nu este noi, oamenii normali, care ne facem griji cu privire la lucruri ce nu se vor întâmpla în viitor”. Asta este problema. Ce spun despre tine acea grijă, acea nelinişte?

Toate sentimentele negative, fiecare sentiment negativ în parte, este folositor pentru conştienţa, pentru înţelegere. Ele îţi dau posibilitatea o simţi, o urmăreşti din exterior. La început, depresia nu va maifi prezentă, dar te-ai desprins deja de ea. Treptat, vei înţelege depresia. Pentru o înţelegi, ea va apărea tot mai rar şi va dispărea cu totul. E posibil, dar la acel moment nu va mai conta prea mult. Înainte de iluminare, obişnuiam fiu deprimat. După iluminare, sunt deprimat în continuare. Dar cu încetulsau repede, sau dintr-o datădobândeşti starea de trezire. Aceasta este starea în care renunţi la dorinţe. Dar amintiţi-va ce am vrut spun: “dacă nu obţin ce doresc, refuz fiu fericit!”. refer la cazuri în care fericirea depinde de împlinirea dorinţei.

Anthony de Melo

Sursă: ConştienţaEditura FOR YOU

Imagine:devianart.net

Astro Shop

Cele mai noi articole