5 Sfaturi de auto-ingrijire pentru introvertiti

Autor: AstroCafe.ro - joi, 06 februarie 2020, 5953 vizualizari


Una dintre părțile neînțelese despre a fi un introvertit este că trebuie să fim singuri de cele mai multe ori. În timp ce majoritatea dintre noi avem nevoie de ceva timp pentru noi înșine, de multe ori preferăm timpul de calitate, conversațiile profunde și timpul petrecut cu puțini prieteni apropiați, in schimbul timpului petrecut cu multe persoane. Mai degrabă, avem nevoie de timp in solitudine sau de timp petrecut cu cineva apropiat, deoarece suprastimularea ne consuma. De asemenea, ne dorim conexiuni mai profunde, prețuim autenticitatea și trebuie să ne recuperăm energia mentală pentru a putea performa optim.

Este greu să facem toate acestea la o petrecere sau un club mare, dar deseori încercăm să interacționăm cu cate o persoană, pe rand. Insa, distragerea mediului îngreunează acest lucru.

Nimeni nu este exact sigur de ce, dar exista teoria că introvertiții sunt copleșiți de dopamina care este eliberată în timpul socializării. Extrovertiții consideră asta drept o recompensă sau se bucură de ea.

1) Aflați diferența dintre introversie și anxietate socială

Introversia nu este o îndepărtare completă de societate, ci mai degrabă o preferință pentru profunzime, creștere, reflecție și concentrare. Cand introvertitii se afla în lume, se simt epuzati și trebuie să aiba activități concentrate in interior pentru a readuce energia.

În timp ce extrovertii au tendința de a se energiza prin a fi în public, multi introverti pot tine un discurs perfect, dar după aceea probabil vor avea nevoie de timp singuri sau vor să petreacă timp cu un prieten sau partener pentru a se recentra.

Un extrovert va fi entuziasmat sa iasa, cu oamenii, in grup, după ce a ținut un discurs public. Amândoi vom fi obosiți, dar introvertii se vor simți și epuizați emoțional. În timp ce, dacă cineva are anxietate socială, simte o cantitate imensă de stres sau anxietate de a fi în public, de a fi în preajma altor oameni, de a fi observat etc. Și această anxietate sau stres îi va determina să nu vrea să se exprime sau să fie văzuți în public.

Anxietatea socială poate afecta și persoanele care au personalități extroverte. Așadar, dacă simțiți în mod constant că nu puteți vorbi în public și nu doriți să fiți văzuți de alți oameni etc., ar fi bine să explorați dacă aveți sau nu anxietate socială.

Mulți oameni confundă introversia și anxietatea. Introversia nu este anxietate socială. Există multi introverti care au o carieră în profesii care îi determină să fie în centrul atenției publice sau să aibă de-a face cu alte persoane, în special unu-la-unu.


2) Faceți din îngrijirea de sine o prioritate.

Fără îngrijire de sine, introvertiții au tendința de a începe să se simtă rău din punct de vedere psihic, epuizați, anxioși și deprimați. Acest lucru se datorează faptului că modul în care ne recuperăm energia mentală este realizând activități care ne plac, lucrând la dezvoltarea personală sau la un proiect personal sau doar petrecând un moment de relaxare pentru noi înșine.

„Oamenii ma epuizeaza. Trebuie să iau distanta ca sa ma reincarc. "~ CHARLES BUKOWSKI.

în situații sociale. Deci, nu numai că ne recuperăm energia în acest fel, ci este doar modul nostru natural de a fi. Mai degrabă am fi liniștiți decât excitați. Există, desigur, detalii în acest sens, dar acest lucru este valabil pentru multe introvertiri.

De asemenea, ne simțim normali în activități calme, relaxante și copleșiti în situații sociale. Deci, nu numai că ne recuperăm energia în acest mod, ci este doar modul nostru natural de a fi. Mai degrabă am fi liniștiți, decât excitați. Există, desigur, detalii în acest sens, dar acest lucru este valabil pentru multi introverti.

Acesta este motivul pentru care, de multe ori, la sfârșitul săptămânii, introvertiții care nu și-au luat suficient timp cu rutinele de îngrijire de sine se vor trezi anulând planurile și stând acasă, chiar dacă așteptau cu nerăbdare să se întâlnească cu prietenii.

Acest lucru ar putea fi adevărat, în special pentru cei care petrec mult timp lucrând cu publicul sau fac activitati in urma carora se simt scursi de prea multe interacțiuni cu alte persoane și au nevoie de o pauză.

Atâta timp cât aceasta nu este anxietatea socială sau determinată de frică, nevoia de timp singur este foarte sănătoasă. Asigurați-vă că faceti din îngrijirea de sine o prioritate, dar, de asemenea, asigurați-vă că nu o faceți în detrimentul vieții. Ca și în cazul multor lucruri, echilibrul este esențial.

Unele dintre cele mai bune moduri de a te ingriji de tine sunt meditația, auto-hipnoza,  băile relaxante, citirea unei cărți care îți place, explorarea dezvoltării personale sau auto-educarea, timpul petrecut cu un animal de companie, câteva minute pentru a respira, ascultând muzică, lucrând la proiecte din pasiune, cum ar fi scrisul, sau orice altceva care te ajuta sa te centrezi si sa fii in echilibru.

Aceste activități pot fi provocatoare, dificile sau frustrante, însă adevărata cheie este să descoperi ce te împrospătează și te face să te simți actualizat ca persoană. Scrierea, de exemplu, poate fi foarte provocatoare sau frustrantă, dar dacă ești un scriitor, este și o expresie a cui ești. 

3) Dezvoltarea personală

Dezvoltarea personală este incredibil de importantă pentru majoritatea introvertilor. Nu sunt sigur exact de ce, poate pentru că suntem în propriile noastre capete atât de sau pentru că petrecem atât de mult timp gândindu-ne la ramificările acțiunilor noastre asupra altora și asupra noastră.

Indiferent de motiv, a ne dezvolta pe noi înșine este de obicei foarte important pentru introvertiți și, dacă sunteți o persoană care consideră dezvoltarea personală importantă, atunci asigurați-vă că o faceți o prioritate în propria viață.

4) Planificați și faceți lucruri care vă fac fericiți, indiferent dacă implică sau nu pe alții

Este important să vă asigurați că vă concentrați pe planificarea timpului pentru a face lucruri care vă fac fericiți. Mulți introvertiți au de fapt hobby-uri extroverte, se bucură de lucruri precum jocul de sport sau merg la concerte sau au pasiuni care implică alți oameni cum e cazul muzicienilor.

Dacă aveți un echilibru bun de timp personal pentru a vă recupera energia și a va recentra, atunci ar trebui să puteți face din anumite hobby-uri extrovertite o prioritate. Echilibrați timpul de refacere cu aceste hobby-uri și ar trebui să le puteți face cu puțină încordare.

5) Descoperă și respectă-ți limitările și învață să spui nu fără vinovăție

„Cultura noastra a facut o virtute din a trai doat ca extrovert. Am descurajat calatoria interioara, cautarea centrului.” ~ ANAIS NIN

Ceva cu adevărat important pentru introvertiți este sa exploreze propriile lor limitări personale și să învețe să spună nu fără vinovăție. Multe persoane introvertite sunt persoanele care fac pe plac. Dacă sunteti o persoana care incearca sa faca pe plac, poate fi foarte dificil să spuneti nu.

Dar până când nu sunteti cu adevărat dispus și capabil să spuneti nu, poate fi dificil să găsiți singurul timp de care aveți nevoie, deoarece veți prelua sarcini și activități pe care poate nu doriți să le faceți, dar le preluați oricum, pentru ca va roaga alte persoane.

După ce îți descoperi limitele, poți să știi la ce ar trebui să spui da, și la ce ar trebui să spui nu și de ce. Și nu vă simțiți vinovat doar pentru că este ceva ce aveți nevoie.

Pentru unii dintre noi, este logic să avem timp singuri dimineața, un pic la mijlocul zilei și unii la sfârșitul zilei. Va fi diferit pentru toată lumea. Acest lucru va depinde, de asemenea, de stilul tău de viață, de cariera  și situația de viață.

De exemplu, dacă sunteți un părinte de trei copii și aveți un nou-născut acasă, probabil că va trebui să găsiți modalități diferite de a găsi timp pentru tine, decât cineva care este singur și trăiește singur. La fel, dacă ai colegi de cameră sau locuiești cu partenerul sau familia.

Dar nu știi niciodată limitele tale și cu adevărat cât timp ai nevoie de recuperare până când începi să explorezi limitările tale reale. Vă încurajez să faceți asta pentru a putea vedea care sunt de fapt. Apoi, planificați în consecință și faceți-l sacru pentru că aveți nevoie.

Pe scurt, introversia nu este anxietatea socială sau evitarea altora. Este modul de a fi care preferă calmul, focalizarea internă, profunzimea, autenticitatea și timpul de gândire. Timpul in solitudine ne permite să ne recuperăm energia mentală, să ne simțim normali (pentru că să fim singuri sau cu câteva persoane este normalul nostru și ceea ce dorim) și să lucrăm la lucrurile de care suntem pasionați.

Descoperirea limitelor referitor la cat timp extrovertit putem indura și cât timp solitar avem nevoie într-adevăr pentru a crește ca persoană și pentru a ne atinge obiectivele personale este o cheie pentru o viață bine echilibrată. Dacă adaugam la acest echilibru si activitățile care ne aduc cea mai mare împlinire, suntem bine în drumul nostru de a ne trăi viața cea mai bună.

SURSA

Foto

Astro Shop

Cele mai noi articole