Materiale publicate de Roxana Alexe

Noiembrie: limita dintre toamnă și iarnă, viață și moarte, material și spiritual

Cât am zis dovleac și frunză, doamna Toamnă doar ce-a mai pictat o pânză! Urmează cea de-a unsprezecea lună a anului, Noiembrie, o lună bogată în semnificații, aflată la limita dintre toamnă și iarnă, viață și moarte, lumea materială și cea spirituală (se intră în postul Crăciunului). În grecește se mai numea şi Maimakterion iar în limba română are legătură cu bruma.
Citeste tot articolul

Octombrie: determinare, încredere și independență

Știu că, uitându-te pe geam și la sandalele abia lăsate la intrare, nu mă crezi, însă privind în calendar îmi vei da dreptate. Am intrat în cea de-a zecea lună a anului, Octombrie, cu nume ce-și are rădăcinile, hăt, hăt, deeeparte, deeeeparte, fix în mijlocul limbii latine. „Octo” înseamnă „opt” în latina veche și se referă la faptul că Octombrie era a opta lună în calendarul iulian, ce debuta în luna Martie. Grecii numeau luna Octombrie, Pyanopsion, de la numele festivalului ținut în Atena, în onoarea Zeului Apolo/ Appolo, în această perioadă a anului.
Citeste tot articolul

Astro Shop

Septembrie - la hotarul dintre moarte și renaștere

Culegem roadele? Culegem ce am semănat? Căci am intrat în luna lui Răpciune (din latinescul raptionem „seceriș”), Vinimeriu, Viniceriu, Vinitel cu al său belșug și cu echinocțiu de toamnă, când ziua este egală cu noaptea, cu ale sale sărbători despre închiderea pământului cu toate viețuitoarele înăuntru, care marchează încheierea verii și începutul toamnei. Deși este a noua lună a anului, numele său vine din latinescul ”Septembris” - de la cuvântul septem, adică șapte. Și asta deoarece în calendarul roman, luna septembrie era a șaptea lună.
Citeste tot articolul

Luna IULIE - primele roade de peste an

Iată-ne ajunși în luna lui Cuptor, ”luna fierbințelilor“, “luna coacerilor“ și la cum arată și se simte viața, luna Iulie își merită nu numai numele, ci și fascinația adusă încă din antichitate de semnificația cifrei șapte, ea fiind cea de-a șaptea fiică a anului.
Citeste tot articolul

Orice nereușită se naște prin pierderea Smereniei. Sau povestea cireșului

Mă preocupă demult să scriu despre subiectul smereniei și, așa cum fac de obicei, mă pregătesc temeinic! Pun sămânța cuvântului în inimă și îmi văd de treabă, o las să se coacă și apoi, dintr-o dată curge și se leagă. Căci, deși îmi place să mă răsfăț, spunând că e vorba de inspirație, sunt suficient de conștientă că eu sunt doar tunelul, vehiculul prin care curge altceva, de altundeva! Revenind la ”smerenie”, probabil și din cauza frigului de afară, sămânța întârzia să se coacă...
Citeste tot articolul

Aprilie, vreme de primenire a sufletului, trupului, minții și căminului

La noi în trib se zice ”bună dimineața” pe post de prospețime sau de nou început, chiar și în miezul zilei! Eu mi-am propus ca în această lună, care ne pregătește și în care cu toții sper că ne primenim intens, să-mi întâmpin fiecare clipă de prezență cu acest salut, în speranța că îmi voi infuza toate celulele corpului cu energia renașterii și cu cea a luminii!
Citeste tot articolul

Am un vis. Să întâlnesc un om fără traume

Am un vis! Aș vrea să întâlnesc un om fără traume. Sau cu ele vindecate. Ca să nu mai spun că într-o versiune măreață a visului, aș vrea să fiu eu ființa aceea! Știu, nu se poate! Nu există! Sau poate greșesc... dacă există, știți unde mă găsiți!
Citeste tot articolul