Spirit. Constiinta

Nu mai face proiecţii

Ori de câte ori îţi direcţionezi mânia asupra unei alte persoane sau ori de câte ori vezi pretutindeni motive de teamă (respectiv, când trăieşti o stare de spirit negativă), tu ai de-a face cu un exemplu clar de proiecţie. Sper că îţi dai seama de diferenţa care există între sentimente şi proiecţia lor: mânia poate fi uneori utilă, dar direcţionarea ei asupra unei alte persoane (prin acuzarea acesteia) nu este niciodată.
Citeste tot articolul

Manual de flexibilitate în faţa ruşinii

În esenţă, ruşinea este teama de a nu fi iubit şi este opusul absolut al asumării poveştii noastre şi al preţuirii de sine. Definiţia ruşinii pe care am creat-o în urma cercetărilor mele sună astfel: Ruşinea este sentimentul incredibil de dureros sau experienţa convingerii că avem un defect care ne face nedemni să fim iubiţi şi să ne integrăm profund într-o comunitate.
Citeste tot articolul

Reconstruieşte-ţi corpul emoţional

Ca şi corpul fizic, cel emoţional trebuie hrănit corect. Dacă reacţiile noastre emoţionale în faţa lumii exterioare sunt mereu aceleaşi, acest corp poate obosi şi poate deveni flasc. În mod similar, el se poate îmbolnăvi, dacă este expus toxinelor şi influenţelor nesănătoase. Ori de câte ori simţi o emoţie negativă, corpul tău emoţional trăieşte o stare de disconfort, de amărăciune, de oboseală sau de durere.
Citeste tot articolul

Schimbarea ca opţiune şi nu ca reacţie

Acumularea de cunoştinţe (a şti) şi apoi dobândirea experienţei practice prin aplicarea celor învăţate, până în momentul în care o anumită abilitate îţi devine o a doua natură (a şti cum), constituie probabil modul în care ne-am căpătat majoritatea abilităţilor care acum ni se par parte a propriei fiinţe (cunoaştere).
Citeste tot articolul

Încerci să te corectezi?

Principalul lucru care ar trebui să te nemulțumească este nemulțumirea pe care o ai față de tine. Problema ta este că îți imaginezi că există o problemă. Dacă dai prea multă atenție unor presupuneri eronate, acestea se vor confirma.
Citeste tot articolul

Efectul charismatic

Suntem atat de obişnuiţi cu termenul de charismă, incat rar ne mai intrebăm de ce mare parte dintre noi reacţionează atat de puternic la charismă. Neinţelegerea ADN-ului nostru charismatic sau percepţia inconştientă a acestuia ne poate limita potenţialul de a-l utiliza in mod pozitiv. Opinia convenţională referitoare la charismă presupune că numai caţiva oameni de excepţie o posedă.
Citeste tot articolul

Numără-ţi prietenii câte trei

Se spune că Noe a luat pe Arcă doar câte două animale din fiecare specie. Deşi, poate, o decizie înţeleaptă, având în vedere circumstanţele, hotărârea lui era, fără îndoială, legată de reproducere. Dacă ar fi gândit în termeni sociali, ar fi luat, probabil, câte trei animale. Cel puţin acesta este mesajul câtorva studii recente, care sugerează că reţelele noastre sociale au o structură specifică bazată pe multipli de trei.
Citeste tot articolul

Arta oamenilor

Tot ceea ce există este adevărat: Pământul este adevărat, stelele sunt adevărate, întregul Univers este adevărat. Simbolurile pe care le folosim noi pentru a descrie ceea ce cunoaştem nu sunt însă adevărate decât pentru că aşa susţinem noi.
Citeste tot articolul

Decizia vă determină destinul

Ceea ce îl frământă în primul rând pe om este întrebarea: a fi sau a nu fi, a face sau a nu face. A face aceasta sau a face cealaltă. In-decizia este imposibilă. Când nu decideţi, atunci de fapt decideţi să nu luaţi nici o decizie; aceasta este tot o decizie.
Citeste tot articolul