Arta oamenilor

Autor: AstroCafe.ro - marti, 15 ianuarie 2019, 3934 vizualizari

De-a lungul anilor în care am crescut, noi am făcut nenumărate legăminte cu noi înşine, cu societatea şi cu toţi cei din jurul nostru. Cele mai importante dintre acestea sunt legămintele pe care le-am făcut cu noi înşine atunci când am început să înţelegem simbolurile care ne-au fost predate. Aceste simboluri ne spun ce trebuie să credem în legătură cu noi înşine, ce suntem şi ce nu suntem, ce este şi ce nu este posibil.

Vocea cunoaşterii ne spune tot ce trebuie să ştim, dar nimeni nu ne poate spune dacă ceea ce cunoaştem noi este adevărat sau nu. Adevărul este că întreaga noastră cunoaştere nu reprezintă altceva decât o simbolistică, respectiv cuvinte inventate de noi pentru a înţelege şi pentru a exprima ceea ce percepem în jurul nostru. Fiecare cuvânt din mintea noastră sau de pe această pagină reprezintă doar un simbol învestit cu puterea credinţei noastre.

Altfel spus, noi credem în semnificaţia lui şi nu ne îndoim nicio clipă de ea. Oamenii îşi construiesc un întreg sistem de convingeri alcătuit din simboluri. În acest fel, ei îşi construiesc un întreg edificiu al cunoaşterii, după care se folosesc de ceea ce ştiu, dar ceea ce ştiu nu este altceva decât o simbolistică prin care îşi justifică singuri lucrurile în care cred.

Altfel spus, ei îşi explică la început lor înşine, iar apoi şi celor din jurul lor, felul în care se percep pe ei înşişi şi felul în care percep universul în care trăiesc. Dacă suntem conştienţi de acest proces, noi putem înţelege cu uşurinţă că mitologiile, religiile şi filozofiile lumii, respectiv convingerile şi modurile diferite de a gândi nu sunt altceva decât legăminte pe care oamenii le fac cu ei înşişi şi cu semenii lor.

Ce-i drept, ele reprezintă creaţia noastră, dar sunt ele adevărate? Tot ceea ce există este adevărat: Pământul este adevărat, stelele sunt adevărate, întregul Univers este adevărat. Simbolurile pe care le folosim noi pentru a descrie ceea ce cunoaştem nu sunt însă adevărate decât pentru că aşa susţinem noi.

Don Miguel Ruiz

Sursa: Al cincilea legamant - Editura Adevar Divin

Imagine: National GeographicAstro Shop

Cele mai noi articole