Efectul charismatic

Autor: AstroCafe.ro - marti, 22 ianuarie 2019, 6373 vizualizari

Suntem atat de obişnuiţi cu termenul de charismă, incat rar ne mai intrebăm de ce mare parte dintre noi reacţionează atat de puternic la charismă. Neinţelegerea ADN-ului nostru charismatic sau percepţia inconştientă a acestuia ne poate limita potenţialul de a-l utiliza in mod pozitiv. Opinia convenţională referitoare la charismă presupune că numai caţiva oameni de excepţie o posedă.

Aceasta pare să implice proprietăţi misterioase, aproape magice, asumandu-se că te naşti sau nu cu ele. Totuşi, după cum vom vedea, aceste calităţi nu sunt complet innăscute şi se bazează pe crearea unei relaţii intre tine şi ceilalţi oameni. Posedarea unei charisme puternice ne duce adesea cu mintea la o figură istorică, o celebritate, un lider puternic sau o persoană faimoasă. Nu este niciodată in intregime clar care este cauza şi care efectul.

În multe privinţe, ne simţim confortabil cand considerăm charisma ca fiind ceva imposibil de atins, rezervat cu siguranţă acelor fiinţe umane excepţionale pe care suntem destinaţi să le admirăm, invidiem sau de care poate să ne temem. Să insemne existenţa acestei charisme excepţionale că noi, restul, nu putem avea un impact semnificativ şi memorabil asupra celor cu care ne intalnim? Cu siguranţă că nu.

Această idee comodă conform căreia charisma este ceva imposibil de atins ne permite să ne excludem pe noi inşine din orice tentativă serioasă de a ne insuşi potenţialul pentru realizarea unui impact puternic şi durabil. Faptul că am putea fi cu adevărat puternici, capabili să-i influenţăm sau să-i afectăm in mod semnificativ pe ceilalţi poate părea imposibil, infricoşător sau ambele.

Un alt aspect ce domină felul in care privim charisma este acela că ea implică in mod obişnuit un număr foarte mare de persoane: celebrităţi din lumea divertismentului, mari lideri religioşi şi spirituali, politicieni de marcă, genii militare şi toate exemplele de charismă excepţională care au afectat arii largi ale umanităţii. In ciuda extraordinarului impact pe care il exercită, exponenţii supremi ai charismei răman totuşi fiinţe umane.

Oricat de impresionante şi enigmatice par, efectele acestora nu sunt magice, supranaturale şi nici imposibil de obţinut. Intr-o oarecare măsură, fiecare dintre noi poate produce o versiune atenuată, numită „efect charismatic". Acest efect poate fi invăţat in intregime. Este vorba despre cum iţi poţi folosi abilitatea naturală de a face o impresie puternică, chiar dacă aceasta zace inactivă in mod curent sau este prea puţin exploatată.

Andrew Leigh

Sursa - Charisma: cum să faci o impresie puternică şi durabilă, Editura TREI

Imagine:www.bps.org.ukAstro Shop

Cele mai noi articole