Spirit. Constiinta

Manipulare sau libertate?

Nu ai de ales? Nu există aşa ceva.Orice om are libertatea de a alege ce doreşte şi ce nu doreşte să facă. Nu există însă: „Nu am de ales”! Această invenţie este doar o altă tehnică de control al minţii.
Citeste tot articolul

Raţiunea şi credinţa

Credinţa este esenţială atunci când luăm decizia de a trăi şi de a iubi din toată inima într-o lume în care majoritatea oamenilor îşi doresc asigurări înainte de a-şi asuma riscul de a se simţi vulnerabili şi de a fi răniţi. A spune: „De acum înainte mă voi angrena din toată inima în viaţa mea” înseamnă a crede fără a vedea.
Citeste tot articolul

Mintea umană - o realitate virtuală

Din punctul meu de vedere, cea mai mare capodoperă dintre toate este folosirea limbajului pentru a crea o întreagă realitate virtuală în mintea noastră. Această realitate virtuală poate să reflecte corect adevărul, dar îl poate inclusiv distorsiona. Indiferent cât de mult reflectă adevărul, ea nu reprezintă altceva decât o artă.
Citeste tot articolul

Convingerile, sensul vieţii

e fapt, in comportamentul uman nu există forţă mai puternică decât credinţa. In esenţă, istoria omenirii este de fapt istoria credinţei umane. Cei care au schimbat istoria - fie Christos, Mahomed, Copernic, Columb, Edison sau Einstein - au fost oamenii care ne-au schimbat convingerile. Pentru a ne schimba propriul comportament, trebuie să începem cu schimbarea convingerilor noastre.
Citeste tot articolul

Pacea, starea firească a sufletului

Într-o bună zi, cu siguranță (îți spui tu), vei putea să te bucuri pe deplin de viață. Ironia este că, tocmai căutând relaxarea, îți pierzi treptat, capacitatea de a te relaxă câtuși de puțin. Iar în timpul căutării plăcerilor, îți pierzi capacitatea de a te bucura, cu adevărat, de ceva.
Citeste tot articolul

Comunicarea înseamnă putere

Fiecare act de comunicare pe care îl facem reprezintă o acţiune, o cauză pusă în mişcare. Şi toate comunicările au un efect anume asupra noastră şi asupra altora. Comunicarea înseamnă putere. Aceia care stăpânesc folosirea ei cu efect îşi pot schimba propria lor experienţă în legătură cu lumea şi experienţa lumii în legătură cu ei.
Citeste tot articolul

Aveţi destul timp în viaţă?

"Marea boală a secolului douăzeci, implicată în toate problemele noastre şi care ne afectează individual şi social, este “pierderea sufletului”. Înlocuiţi “sufletului” cu “timpului” – puneţi semnul egal între timp şi suflet – şi veţi începe să vă faceţi o idee despre relaţia cu timpul despre care vorbesc.
Citeste tot articolul

Avantajele compasiunii

S-a descoperit că, pe lângă faptul că asigură o interacţiune benefică emoţional, acest „calm al altruistului“ contribuie şi la atenuarea unei varietăţi de tulburări fizice derivate din stres. E adevărat că dovezile ştiinţifice susţin în mod clar opiniile lui Dalai Lama asupra valorii foarte reale şi practice a compasiunii, dar pentru confirmarea adevărului convingerilor sale nu e nevoie să ne bazăm doar pe experimente şi studii.
Citeste tot articolul