Avantajele compasiunii

Autor: AstroCafe.ro - marti, 12 februarie 2019, 8148 vizualizari

În ultimii ani s-au efectuat multe studii care susţin ideea că dezvoltarea compasiunii şi a altruismului are un impact pozitiv asupra sănătăţii noastre fizice şi emoţionale. Într-un experiment celebru, de exemplu, David McClelland, psiholog la Universitatea Harvard, a arătat unui grup de studenţi un film în care Maica Tereza lucra cu bolnavii şi săracii din Calcutta. Studenţii au spus că filmul le-a trezit compasiunea.

După aceea a analizat saliva studenţilor şi a observat o creştere a nivelului imunoglobulinei A, un anticorp care combate infecţiile respiratorii. Într-un alt studiu, efectuat de James House la Centrul de Cercetare al Universităţii Michigan, cercetătorii au descoperit că acţiunile voluntare regulate, interacţiunea cu ceilalţi marcată de bunătate şi compasiune sporeau semnificativ speranţa de viaţă şi, probabil, şi vitalitatea generală.

Mulţi alţi oameni de ştiinţă care au studiat domeniul încă tânăr al medicinei alternative, care îmbină tratamentul psihic cu cel fizic, au obţinut rezultate similare, care demonstrează că stările de spirit pozitive ne pot îmbunătăţi sănătatea fizică. Pe lângă efectele benefice asupra sănătăţii fizice, există şi dovezi că un comportament marcat de compasiune şi grijă faţă de ceilalţi contribuie la sănătatea emoţională.

Studiile au arătat că ajutorarea celorlalţi ne poate induce o stare de fericire, ne poate calma mintea şi poate reduce depresiile. În urma unui studiu efectuat pe o perioadă de 30 de ani asupra unui grup de absolvenţi de la Harvard, cercetătorul George Vaillant a conchis că adoptarea unui stil de viaţă altruist este o componentă esenţială a unui psihic sănătos.

Un alt sondaj, efectuat de Allan Luks asupra câtorva mii de oameni implicaţi în mod regulat în activităţi de voluntariat pentru ajutorarea semenilor lor, a arătat că peste 90% dintre voluntari spuneau că activitatea aceea le aduce un fel de stare de „extaz“, caracterizată de o senzaţie de căldură, de energie sporită şi de euforie. În plus, după astfel de activităţi se simţeau deosebit de calmi şi îşi apreciau mai bine propria persoană.

S-a descoperit că, pe lângă faptul că asigură o interacţiune benefică emoţional, acest „calm al altruistului“ contribuie şi la atenuarea unei varietăţi de tulburări fizice derivate din stres. E adevărat că dovezile ştiinţifice susţin în mod clar opiniile lui Dalai Lama asupra valorii foarte reale şi practice a compasiunii, dar pentru confirmarea adevărului convingerilor sale nu e nevoie să ne bazăm doar pe experimente şi studii.

Putem vedea legătura strânsă dintre altruism, compasiune şi fericirea personală chiar în vieţile noastre şi în vieţile celor din jurul nostru. Un exemplu bun e Joseph, antreprenor în construcţii, pe care l-am cunoscut acum mulţi ani. Timp de 30 de ani, Joseph a mers din profit în profit, cu ajutorul exploziei aparent nelimitate a industriei construcţiilor din Arizona, şi a devenit multimilionar.

Dar spre sfârşitul anilor ’80 a venit cel mai mare crah al afacerilor imobiliare din istoria statului. Joseph investise sume enorme în domeniu şi a pierdut tot. A ajuns la faliment. Problemele financiare i-au pus la grea încercare căsnicia şi au dus, în cele din urmă, la divorţ, după 25 de ani de
căsătorie. În mod deloc surprinzător, Joseph a fost grav afectat. A început să bea mult.

Din fericire, a reuşit să renunţe la alcool cu ajutorul organizaţiei Alcoolicilor Anonimi. Ca parte din programul AA, a devenit mentorul personal al unui alt participant şi a ajutat şi alţi alcoolici să scape de viciu. Şi-a dat seama că îi face plăcere rolul de mentor, senzaţia de a-i ajuta pe cei din jur, şi a început să lucreze ca voluntar şi în alte organizaţii. Şi-a pus în aplicare priceperea în afaceri pentru a-i ajuta pe cei cu dificultăţi economice.

Iată cum îşi descria Joseph noua viaţă: „Acum am o firmă foarte mică de amenajări interioare. Îmi aduce un venit modest, dar îmi dau seama că niciodată n-o să mai ajung bogat ca pe vremuri. Ce e ciudat e că parcă nici nu mai vreau atâţia bani. Prefer de departe să-mi petrec timpul cu activităţi de voluntariat pentru diferite grupuri, să lucrez direct cu oamenii, să-i ajut cât pot. În ultima vreme, o singură zi îmi aduce mai multă bucurie adevărată decât o lună întreagă de pe vremea când îmi curgeau banii la robinet. Sunt mai fericit ca niciodată!“

Howard C. Cutler

Sursa: Arta fericirii - Editura Humanitas

Imagine: www.terrigalgestalt.com.au

 

Astro Shop

Cele mai noi articole