Încerci să te corectezi?

Autor: AstroCafe.ro - joi, 24 ianuarie 2019, 5551 vizualizari

Nu vei reuși niciodată să-ți corectezi defectele pentru că pornești de la o premisă falsă: aceea că ai fi defect. Poți să construiești o lume întreagă plecând de la ideea că ceva nu e în regulă cu tine și să-ți petreci toată viața încercând să corectezi acel lucru. Dacă o astfel de perspectivă te înspăimântă e foarte bine. Așa și trebuie.

Ajungi să-ți pui permanent la îndoială motivațiile, acțiunile și relațiile, deși singurul lucru de care trebuie să te îndoiești sunt defectele pe care crezi că le ai. Principalul lucru care ar trebui să te nemulțumească este nemulțumirea pe care o ai față de tine. Problema ta este că îți imaginezi că există o problemă. Dacă dai prea multă atenție unor presupuneri eronate, acestea se vor confirma.

Apoi vei atrage oameni care îți vor spune ceea ce-ți spui tu însuți și atunci imperfecțiunile tale vor părea reale, dar asta nu înseamnă că și sunt. Înseamnă pur și simplu că ai o minte destul de puternică pentru a-ți crea lumea în care trăiești. Nu te-ai născut cu lipsa de încredere în tine, ci ai dobândit-o, te-ai molipsit de undeva așa cum te-ai molipsit de vărsat-de-vânt.

Cei care te-au amăgit, spunându-ți că ceva nu e în ordine cu tine, au suferit aceeași amăgire. Intimidarea psihică se transmite din generație în generație până când cineva se hotărăște să-i pună punct – adică tu. Dacă n-o faci, copiii tăi vor fi următoarele victime. Copiii mici nu au noțiunea defectelor lor.

Aleargă dezbrăcați, își ating bucuroși organele genitale, plâng când cad, râd în hohote când îi amuză ceva, cer ceea ce vor, nu se jenează dacă vomită, se joacă cu oricine le place, indiferent de vârstă, culoarea pielii, greutate sau venit global și sunt fascinați dacă te văd cu inel în buric sau dacă ai haine caraghioase. Copiii trăiesc fără complexe, căutând plăcere și nu aprobare. Nu au nevoie de terapie pentru că nu se îndoiesc de ceea ce fac.

Iar scopul terapiei este de a recupera lumea magică a copilăriei. Ne forțăm copiii să-și vândă sufletele în schimbul educației care îi face acceptabili din punct de vedere social, dar infirmi sufletește. „Educație“ vine de la cuvântul latin educare care se traduce prin „a trage în afară“, „a scoate“, dar în timp și-a schimbat sensul și înseamnă mai degrabă „a îndesa cu forța“.

„Eu nu am educație, am doar inspirație. Dacă aș fi educat, aș fi prost“, spunea muzicianul Bob Marley. Am fost educați în spiritul insuficienței. Și totuși, există și altceva pe lângă minte. Spiritul nostru este mult mai real și mai puternic decât gândurile pe care le rumegăm în creier, gânduri care au fost, în marea lor majoritate, programate de oameni ce vor să ne vândă Viagra și implanturi cu silicon.

Dacă încerci să-ți vindeci mintea fără a ține seama de suflet, te trezești prins într-un labirint întunecos din care nu ai cum să ieși. Vei irosi timp și bani luptându-te cu demonii pe care i-ai preluat și îi vei atrage și pe cei dragi în cavalcada nebună spre nicăieri. Adevărata terapie înseamnă mult mai mult decât simpla lipire a cioburilor sau decât încercarea de a umple o gaură neagră care se tot adâncește. Terapia e de fapt aventura întreprinsă pentru a scăpa de amăgirile care nu te-au lăsat să crești și te ajută să-ți descoperi calitățile și geniul înnăscut.

Alan H Cohen

Sursa: Viata ca o teapa - Editura Nemira

Imagine: didyouknowfacts.com



Astro Shop

Cele mai noi articole