Cum să ameliorezi stresul în mai puțin de un minut, prin stimularea nervului vag

Autor: AstroCafe.ro - sambata, 13 ianuarie 2024, 3805 vizualizari

Stimularea nervului vag te poate ajuta să te simți mai relaxat și mai puțin stresat. Pe lângă provocările noastre personale, evenimentele care se petrec la nivel colectiv ne fac să ne simțim mai stresați și mai anxioși ca oricând.  
Din fericire, există o soluție. Experții susțin că, dacă dedicăm câteva minute pe zi pentru a face o întindere de resetare a nervului vag cu mișcări ale ochilor putem avea un sentiment de ușurare.  

O întindere de resetare a nervului vag ne ajută să ne reglăm sistemul nervos central. Cheia este în respirația calmă care scade ritmul cardiac și ne induce o stare de relaxare. Am vorbit cu experți pentru a afla mai multe despre nervul vag și despre modul în care acesta joacă un rol esențial în răspunsul corpului la stres.

Ce este nervul vag?

“Nervul vag este punctul în care se face conexiunea dintre creier și măduva spinării”, explică Kurush Saliev, terapeut și maseur licențiat la ORA și antrenor personal certificat. “Se desfășoară în tot corpul, transportând semnale între creier, inimă și sistemul digestiv. Nervul vag este de obicei declanșat de stres, anxietate, durere sau frică și trimite în mod constant informații senzoriale către creier. Acesta este responsabil de răspunsul de tipul “luptă sau fugi”. Când suntem relaxați și în largul nostru, nervul vag este și el mai puțin stimulat.”

“Mai precis, nervul vag este cunoscut sub numele de al 10-lea nerv cranian, sau nervul cranian X, care trece pe fiecare parte a corpului”, spune Meghan Kenny, maseur licențiat și CEO al META Bodywork. Activarea și stimularea nervului vag, ajută la inducerea stării de relaxare, reduce stresul, motiv pentru care este punctul central al multor practici de meditație și mindfulness.

“Pentru că nervul vag ne controlează simțurile, ochii noștri joacă un rol important în ceea ce privește modul în care ne simțim în orice moment”,spune Saliev. Prin concentrarea asupra mișcărilor ochilor în timp ce facem întinderea nervului vag, ne putem relaxa mintea. 

Iată cum să faci corect întinderea și să obții beneficiile sale de ameliorare a stresului

Cum să faci întinderea de resetare a nervului vag, prin mișcarea ochilor:

Ori de câte ori te simți copleșit, stresat sau epuizat, această stimulare a nervului vag în 15 secunde, prin mișcări ale ochilor, poate face minuni pentru sănătatea ta mentală și fizică.

“Se crede că stimularea nervului vag prin mișcarea ochilor, poate ajuta la reducerea stresului și a anxietății, inducând o stare de relaxare a sistemului nervos parasimpatic. Beneficiile aduse prin stimularea nervului vag sunt următoarele: stare de spirit mai bună, o digestie mai bună, o calitate a somnului îmbunătățită, îmbunătățește funcția cognitivă și ajută la managementul durerii”, spune Kenny.

În ce constă stimularea nervului vag: 

“În primul rând, găsește o poziție relaxantă, și confortabilă, indiferent dacă stai în șezut  sau întins. Inspiră adânc și profund pe nas în timp ce numeri până la patru. Ar trebui să vezi abdomenul ridicându-se și să simți că abdomenul se umple de aer. Apoi, expiră încet pe gură, numărând până la șase. Concentează-te pe expirația mai lungă, deoarece activează nervul vag și îți induce o stare de relaxare”, spune Kenny.

“Apoi, întinde ușor gâtul în timp ce înclini ușor capul înainte, aducând bărbia spre piept. Menține această poziție timp de câteva secunde până simți o întindere în spatele gâtului. Revino cu gâtul într-o poziție neutră, apoi înclină-ți ușor capul și privește în sus, spre tavan pentru câteva secunde. Acest lucru te ajută să îți întinzi  partea din față a gâtului.

Acum, adaugă mișcările ochilor în timp ce ții  gâtul întins: fără a-ți mișca capul, mută-ți privirea spre stânga cât de mult poți. Apoi, mută-ți privirea spre dreapta cât de departe poți. Ai încredere că această mișcare a ochilor îți stimulează nervul vag”, spune Kenny.

După ce ai făcut întinderea gâtului, însoțită de mișcarea ochilor, revino cu capul într-o poziție neutră și continuă cu respirația profundă pentru a te relaxa și mai mult. 

Poți repeta întinderile gâtului și mișcările ochilor menținând un model de respirație lent și ritmic, pentru câte seturi dorești. 

Alte moduri de a stimula nervul vag

Meditația, respirația, masajul sau terapia tactilă și chiar zâmbetul sunt modalități suplimentare de a stimula nervul vag și de a ajuta la reducerea stresului și a anxietății, spune Saliev. „Când facem aceste lucruri, trimitem semnale subconștiente către creier și ne simțim în mod natural mai relaxați.”

Kenny recomandă, de asemenea, următoarele:

Gargară cu apă sărată caldă sau apă plată. Prin această practică “se poate stimula nervul vag activând mușchii gâtului. Încercați să faceți gargară dimineața și în alte momente ale zilei.”

Fredonatul melodiei preferate poate stimula și nervul vag, deoarece sunt activate corzile vocale. Rostirea mantrei „OM” sau alte sunete liniștitoare pot fi deosebit de eficiente”, explică Kenny.

Expunerea la apă rece, cum ar fi stropirea cu apă rece pe față sau pe gât, sau un duș rece, poate stimula nervul vag.

Practicile de tip yoga sau tai chi, care sunt mișcări minte-corp ce încorporează respirația profundă și întinderea blândă, pot activa nervul vag și te pot ajuta să te simți mai relaxat.

4 puncte de presopunctură pentru a stimula nervul vag

Dacă nu reușiți să obțineți acces la acupunctură, masarea ușoară a anumitor puncte de presopunctură din corpul vostru pot stimula nervul vag pot induce o stare de  relaxarea.

“Când stimulați aceste puncte de presopunctură, este important să folosiți o presiune ușoară și să vă concentrați pe respirația profundă și lentă pentru a îmbunătăți starea de relaxare”, spune Kenny.

Iată patru puncte de presopunctură asupra cărora să te concentrezi pentru stimularea nervului vag, potrivit lui Kenny.

1. Yin Tang

Acest punct se află între sprâncene, pe frunte. Stimulați-l apăsând ușor acest punct cu degetul mare, timp de unul până la două minute.

2. Dan Zhong

Acest punct se mai numește și mijlocul pieptului sau "Marea liniștire" și este situat în centrul sternului. Stimulați zona respectivă apăsând ușor cu degetele timp de unul până la două minute.

3. Shen Men

Shen Men este cunoscut și sub numele de „Poarta Spiritului”, care se află în partea centrală superioară a urechii. Stimulați Shen Men aplicând o presiune ușoară și masând acest punct cu degetul mare și vârful degetelor timp de unul până la două minute pe ambele urechi.

4. Punct autonom simpatic

Acest punct este aproape de lobul urechii, în partea inferioară a urechii. Masați acest punct cu degetul mare sau cu vârful celorlalte degete printr-o mișcare circulară timp de unul până la două minute pe ambele urechi.

Sursă articol: www.dailyom.com  
-----  
🌐 Facebook 🌐 Instagram 



Astro Shop

Cele mai noi articole