Trecem acum printr-un proces de maturizare

Autor: Nicoleta Svârlefus - sambata, 22 iulie 2023, 3302 vizualizari

În momentul în care reușim să ne conținem propriile emoții din ce în ce mai bine, ajungând apoi ajungem să le conținem și pe ale altora, putem considera că începe procesul de  maturizare emoțională. Atunci când suntem blocați în anumite stadii de dezvoltare din copilărie, când suntem prinși în anumite traume nu reușim să ne conținem propriile emoții. Suntem de-a dreptul speriați de ideea de a rămâne în acel spațiu în care se simte emoția și încercăm să fugim de acolo, găsindu-ne tot felul de preocupări și refugii sau avem tot felul de manifestări distorsionate.

Să ne putem conține propriile emoții cu maturitate și asumare este un mare privilegiu și aduce cu sine multe beneficii. Chiar și în momentele în care trecem prin cele mai intense stări, ca de exemplu: durere, tristețe, deznădejde, este important să luăm poziția observatorului. Adică, să fim acolo pentru noi înșine și să creăm spațiu pentru aceste emoții, să le privim, să le observăm și să le lăsăm să se manifeste în timp ce suntem atenți la ceea ce se întâmplă cu noi. Asta însemnă conectare cu propriul corp de care ne-am separat în unele momente pentru a nu mai simți intensitatea acelei dureri care era prea mare pentru noi. E ca și cum o prezență adultă e mereu acolo. 

Procesul de maturizare emoțională este unul destul de intens însă rezultatele sunt extrem de satisfăcătoare. Este important să ne uităm la ceea ce este în interiorul nostru și să ne conectăm cu acele emoții, cu acele trăiri, cu nevoile pe care le avem și la care nu ne-am uitat niciodată cu atenție. Chiar dacă uneori avem senzația că ceea ce simtim ne copleșeste, este important să înțelegem ce ne arată despre noi acest proces. 

Dacă am tot evitat să privim spre acea zonă din viața noastră care ne doare, sau să ne satisfacem anumite nevoi și chiar să vedem anumite adevăruri nerostite, acum este momentul  să acordăm atenție acestor aspecte. Este momentul să privim acele etape din viață în care am făcut alegeri inconștiente din loialitate față de părinți sau față de sistemul familial. Toate acele alegeri inconștiente ne-au ținut într-un anumit tipar și au generat unele consecințe. 

Deși la prima vedere poate părea dureroasă această conștientizare, în realitate este un salt important în ceea ce privește maturizarea emoțională. Va trebui să ne asumăm responsabilitatea propriilor alegeri, să începem să ne conținem propriile emoții, pentru a ne putea conecta cu esența sufletului nostru. 

——— 
Da, trecem printr-un proces dificil în această perioadă. Și în procesul ăsta dăm nas în nas cu durerea transformării, a înțelegerii si a acceptării. Este drumul înapoi spre iubire. Uneori e cu bucurie, pace și iubire. Alteori e greu si dureros. Tocmai de aceea avem nevoie unii de alții.

Tu cum te uiți la relațiile tale? Încă mai aștepți ca ceilalți să facă/schimbe ceva, pentru ca ție să-ți fie bine? Te-ai gândit că poți face chiar tu asta? Și că, uneori, e de ajuns să accepti că sunt lucruri pe care nu știi că nu le știi despre tine si despre sistemul tău familial, iar aceste necunoscute din ecuație te tin legat/ă de un tipar arhaic cu care generezi iar și iar aceleași experiente relaționale?

Dacă ești hotărât/ă să aduci mai multă ușurință și bucurie în relația ta de cuplu si în toate celalalte relații din viața ta, am o veste bună pentru tine.

Ai posibilitatea să te înscrii în cel mai nou program semnătura ConstRelații
Apasă AICI pentru detalii!

Nicoleta Svârlefus  
https://www.nicoletasvarlefus.ro/programe

🌐 Facebook 🌐 Instagram Astro Shop

Cele mai noi articole