Spiritului Crăciunului: semnificații spirituale

Autor: AstroCafe.ro - miercuri, 20 decembrie 2023, 1134 vizualizari

Nașterea lui Isus Hristos este celebrată de milioane de oameni din întreaga lume. Oameni de diferite credințe, sărbătoresc Crăciunul în moduri diferite. Întrucât această lume este plină de provocări și obstacole, se crede că magia Crăciunului  schimbă totul în bine. 

Împreună cu momentele de bucurie, Crăciunul vine cu un mesaj puternic despre modul în care ar trebui să ne ghidăm viețile. Poate pentru unii, sărbătoarea Crăciunului aduce momente de tristețe, însă pentru cei mai mulți dintre noi, Crăciunul înseamnă bucurie. 

Semnificația spirituală a simbolurilor de Crăciun

Împodobirea brazilor în perioada Crăciunului ne umple casa de fericire și bucurie. Cu toate acestea, fiecare decorațiune de Crăciun are în spate o semnificație spirituală profundă și conține unele simboluri.
Iată câteva simboluri de Crăciun explicate mai jos:

1. Bradul de Crăciun

În fiecare an în luna Decembrie, brazii sunt împodobiți cu beteală strălucitoare, lumini strălucitoare colorate și decorațiuni festive. De-a lungul multor secole în perioada sărbătorilor de iarnă, bradul a fost folosit atât de către creștini, cât și de către păgâni. Forma triunghiulară a bradului de Crăciun ne arată că este îndreptat în sus, spre cer,  pentru a scoate în evidență legătura fiecăruia dintre noi cu Dumnezeu. De asemenea, creștinii credeau bradul(veșnic verde) simbolizează nașterea și învierea lui Isus și viața lor veșnică cu Dumnezeu în suflețel 

2. Lumini și lumânări

Crăciunul se sărbătorește iarna, despre care știm că este o perioadă rece și întunecată, așa că decorarea unui brad în jurul căruia sunt lumânări, luminează casa. Creștinii consideră acest lucru drept un semn de la Isus - Lumina Lumii, care este în casele fiecăruia dintre noi și încearcă să ne scoată din întuneric.
În trecut, oamenii foloseau lumânări pentru a aprinde brazii de Crăciun, dar după apariția instalațiilor de Crăciun oamenii au început să le folosească. Lumânările joacă un rol important în sărbătoarea evreiască Hanukkah și în sărbătoarea africană Kwanzaa.

3. Clopote

Pentru a anunța sosirea unei dintre cele mai frumoase sărbători din an, se bat clopotele. Sunetul clopotelor poate aminti, de asemenea, de festivalurile de iarnă, unde obișnuiau să alunge toate spiritele rele. Clopotele de Crăciun simbolizează bucuria nașterii lui Isus Hristos, dar sunetul lor poate avea și un puternic efect de curățare energetică. 

4. Stele

După cum se menționează în Biblie, steaua de Crăciun i-a ghidat pe magi să-l găsească pe pruncul Isus. Steaua de Crăciun este un simbol al Betleemului. Reprezintă semnul ceresc al clarviziunii împlinite cu mult timp în urmă și speranța că umanitatea va străluci cândva. Steaua bradului de Crăciun reprezintă și pacea.

5. Coronița de Crăciun 

Coronița de Crăciun ne amintește de inelul vieții, al tandreței și al învierii. Un cerc fără pornire sau fără oprire, coroana semnifică rezistența iubirii lui Isus Hristos pentru noi toți. Simbolizează filantropia, altruismul precum și adunarea familiei. Dacă sunt atârnate de porți sau ferestre, coronițele acționează ca o invitație simbolică pentru ca spiritul Crăciunului să ne umple casele.
Cu toate acestea, creștinii credeau despre coronița de Crăciun că ar putea avea legătură și cu coroana de spini purtată de Isus Hristos când a fost răstignit.

Cele douăsprezece zile de Crăciun

Cele douăsprezece zile de Crăciun sunt foarte semnificative, deoarece ne oferă posibilitatea de a reflecta la ceea ce înseamnă Întruparea în viața noastră.  
Totul începe pe 25 Decembrie - Ziua de Crăciun și continuă până pe 6 Ianuarie - Boboteaza, care se mai numește și Ziua celor Trei Regi. Cele douăsprezece zile ale Crăciunului indică timpul dintre nașterea lui Hristos și apariția celor trei Magi. În această perioadă, fiecare sărbătoare adâncește semnificația reală a Crăciunului însuși. 

Ajunul Crăciunului: anticipare și reflecție

În Ajunul Crăciunului, se cumpără și se împachetează cadouri, se împodobește bradul și se acordă o atenție deosebită decorațiunilor cu semnificații speciale. Și, în sfârșit, forfota pregătirii pentru ziua cea mare este aproape de final. Este un moment care aduce trăiri profunde și pline de încărcătură emoțională. 

Crăciunul este o sărbătoarea celei mai importante nașteri din toată istoria, adică nașterea Fiului lui Dumnezeu, Isus Hristos. Ar trebui să ne facem timp să reflectăm și să onorăm prezența lui Isus din noi toți și din inimile noastre. 

În frumoasa seară de Ajun, ar trebui să ne ușurăm de toate durerile și suferințele noastre și să ne amintim despre credința și bucuria din sărbătoarea de Crăciun. Ar trebui să descoperim și să căutăm în orice, dragostea, fericirea, armonia și speranța pe care le aduce nașterea lui Isus. 

Nașterea Domnului: reprezentarea simbolică

Nașterea Domnului ne ajută să ne ancorăm mai mult în evenimentele cu adevărat semnificative din viețile noastre. 

Un simbol al purității

Mama lui Isus Hristos, Maria, simbolizează puritatea și maternitatea, chipul ei este de obicei reprezentat ca fiind înconjurat de lumină. Maria simbolizează smerenia, supunerea și acceptarea voinței lui Dumnezeu. Maria este de obicei înfățișată uitându-se la pruncul ei Isus, cu o expresie de iubire pură.

Un simbol al protecției

Persona de lângă Maria este Iosif, cel care reprezintă simbolul credinței, al încrederii și al grijii și protecției. Privirile și gesturile sale semnifică un spectru de emoții de la uimire și reverență la reflecție și îngrijorare.

Un simbol al Divinității

În centrul Nașterii Domnului se află pruncul Isus, manifestarea iubirii lui Dumnezeu pentru lume. Picturile sau imaginile care fac referire la Nașterea Domnului surprind integritatea și vulnerabilitatea, o amintire emoționanta a umanității lui Isus.

Unele interpretări artistice îl înfățișează, de asemenea, pe pruncul Isus întinzându-și mâna sau ridicându-și mâna într-o binecuvântare. Aceste gesturi simbolizează atenția lui Isus pentru misiunea sa sfântă și disponibilitatea lui de a se aventura în călătoria sa spirituală.

Descoperirea adevăratei bucurii a Crăciunului nu înseamnă doar decorarea și pregătirea lucrurilor, ci se referă la Nașterea lui Isus, care reprezintă sărbătoarea Crăciunului. 

Sărbătoarea Crăciunului ar trebui să fie o introspecție a tandreței și devotamentului lui Isus Hristos pentru omenire. Pentru a surprinde importanța reală a Spiritului Crăciunului, trebuie să căutăm spiritul lui Isus Hristos în noi înșine. 

Isus reprezintă idealul iubirii, al iertării și al modestiei.

Dragostea este cea care deblochează inimile pentru a ne deschide către fericirea dar și către suferința semenilor noștri. Smerenia este cea care ne încurajează să ajungem la cei nevoiași, la cei abandonați si la cei aflați în suferință. 

Perioada Crăciunului ne face să ne simțim mai generoși, toată lumea se oferă să-și ajute semenii cu dragoste, inimile sunt inundate cu iubire și toți cei care ne-au rănit sunt iertați. 

Crăciunul trebuie sărbătorit în adevărata sa semnificație, aceea de iubire, iertare și smerenie. 

Adevăratul sens al Crăciunului este să fim inundați de sentimentul unității, al prieteniei și al fraternității. Să întâmpinăm Nașterea Domnului care este însuși definiția dragostei, a empatiei, a bunătății și a transformării. 

Să avem un Crăciun fericit, iar Spiritul lui Hristos să se nască în fiecare dintre noi și să ne bucure inimile. 

Sursă articol: 444spiritualmeaning.com 
----- 
🌐 Facebook 🌐 Instagram  



Astro Shop

Cele mai noi articole