Proprietatile uleiurilor esentiale de la A la Z. Uleiul esential de iasomie

Autor: AstroCafe.ro - miercuri, 27 noiembrie 2013, 9959 vizualizari
Proprietatile uleiurilor esentiale de la A la Z. Uleiul esential de iasomie

Numele "iasomie" provine din cuvantul arab "yasmin" care inseamna "darul lui Dumnezeu". Numita in India "regina noptii", sau "lumina lunii", iasomia e folosita de mii de ani pentru parfumul sau racoros si relaxant.

Chinezii foloseau iasomia, datorita mirosului sau deosebit, la aromatizarea bauturilor, a ceaiului, pentru spalarea ochilor, pentru prepararea unui sirop miraculos impotriva tusei, a cosmeticelor si uleiurilor de masaj, dar si pentru parfumarea mediului ambiant.

In Japonia este folosit in cadrul sacru al locurilor de rugaciune, deoarece confera o stare interioara de receptivitate si deschidere fata de tot ceea ce este frumos si elevat. In India se foloseste cel mai adesea in combinatie cu santalul si se considera ca ajuta la perceperea mantrelor (sunete de rezonanta).

Uleiul esential de iasomie este un ulei scump, nu numai datorita modului de recoltare a florilor (noaptea), ci si a tehnologiei de obtinere. Intr-o prima faza, dupa extractia cu solventi, se obtine un "absolut" de iasomie. Din acest absolut, prin distilare cu vapori de apa, se obtineuleiulesential. Din 1.000 kg de flori se obtineaproximativ 1 litru de uleiesential. Este un produs foarte căutat fiind folosit ca materie primă pentru o serie de parfumuri celebre. 

Uleiul volatil de iasomie are efecte benefice asupra functiilor sistemului nervos. Stimuleaza activitatea cerebrala, inlatura starile depresive si apatice, indiferenta. Confera un sentiment de oportunism si incredere. Este foarte eficient in sindromul premenstrual, disfunctia organelor genitale feminine, dereglarile ciclului menstrual, diminueaza durerile, inclusiv cele din timpul nasterii. Stimuleaza lactatia.

Are o aroma condimentata cu nuante erotice, este aroma usurintei, bunastarii, buneidispozitii.

Are un puternic efect racoritor si calmant. Uleiul volatil este util in caz de insolatie. Calmeaza inflamatiile pielii, fiind foarte indicat in caz de dermatite, eczeme, eruptii cauzate de stres sau de tulburari emotionale. Este util pentru orice tip de ten: hidrateaza pielea uscata, imbatranita, iritabila si sensibila; inhiba bacteriile si  regleaza producerea de sebum, ajutand astfel si in caz de acnee si ten uleios.

Are efect benefic asupra sistemului endocrin, stimuleaza formarea insulinei, tiroxinei, triiodtironinei, sporeste nivelul de cortizol si al hormonilor sexuali. Afrodiziac puternic. Actiunea erotica a uleiului se exprima prin amplificarea libidoului, inlaturarea frigiditatii, impotentei si ejacularii premature.

Iasomia este un remediu utilizat traditional in China pentru tratamentul hepatitelor virale. In septembrie 2009 in revista "Jornal of Ethnopharmacology" a fost publicat un studiu stiintific care demonstreaza actiunea antivirala fata de virusul hepati c B a oleuropeinei din florile de iasomie.

Un alt studiu realizat la Universitatea Orissa, India si publicat in aprilie 2008 a demonstrat actiunea bactericida a uleiul volatil de iasomie fata de Escherichia coli, principalul germen infectios care cauzeaza cistitele.

Fortifica imunitatea. Amelioreaza circulatia sangvina, inlatura spasmele, este eficient in afectiunile respiratorii. Ultimele cercetari indica actiuni antioxidante, anticancerigene, radioprotectoare ale uleiului. Ulei de nota moderata.

Uleiul esential de iasomie este simbolu lromanticii si dragostei. Este o aroma feminina. Inlatura frigiditatea si sporeste senzualitatea. Descatuseaza persoanele care se jeneaza, sporeste intelegerea reciproca intre parteneri.

Am zis ca reamintesc cateva metode de utilizare a uleiurilor esentiale:

IMBOGATIREA PRODUSELOR COSMETICE: Se adauga 3-5 picaturi ulei esential de iasomie sau compozitie in 10-15ml crema, tonic, gel, sampon.

MASAJ: 1-2 picaturi ulei de iasomie sau compozitie se amesteca cu 1 lingura ulei de baza (migdale, piersica, jojoba, samburi de struguri etc) sau crema.

VERGETURI: Uleiul de iasomie in compozitie cu uleiurile de levantica si cel de mandarin.

BAI: In cada plina (temperatura apei 37-38 °C) se adauga 3-5 picaturi ulei esential de iasomie sau compozitie, amestecate in prealabil cu 1 lingura emulgator (lapte, miere, sare de masa). Durata procedurii 10-20 minute.

In speranta ca va este de ajutor, va astept si saptamana viitoare sa descoperim impreuna lumea minunata a aromaterapiei!

 

Cristina Farcasanu- terapeut

 

Bibliografie: “Aromaterapia” Denise W. Brown, www.vivasanshop.net, www.armonianaturii.ro, health.howstuffworks.com, www.your-aromatherapy-guide.com

 


Copyright
Toate materialele conţinute de acest website - http://www.astrocafe.ro - sunt proprietatea acestuia si sunt protejate de Legea nr. 8/1996 pentru protecţia drepturilor de autor şi a legilor cu privire la mărci şi proprietate intelectuală. Detalii...

Astro Shop

Cele mai noi articole