Octombrie: determinare, încredere și independență

Autor: Roxana Alexe - duminica, 01 octombrie 2023, 2025 vizualizari

Știu că, uitându-te pe geam și la sandalele abia lăsate la intrare, nu mă crezi, însă privind în calendar îmi vei da dreptate. Am intrat în cea de-a zecea lună a anului, Octombrie, cu nume ce-și are rădăcinile, hăt, hăt, deeeparte, deeeeparte, fix în mijlocul limbii latine. „Octo” înseamnă „opt” în latina veche și se referă la faptul că Octombrie era a opta lună în calendarul iulian, ce debuta în luna Martie. Grecii numeau luna Octombrie,  Pyanopsion, de la numele festivalului ținut în Atena, în onoarea Zeului Apolo/ Appolo, în această perioadă a anului.

Chiar dacă luna Septembrie e cunoscută popular drept „Răpciune”, pentru că prevestea vremea rece și schimbătoare și chiar dacă Octombrie ani la rând a întărit această idee, lucrurile nu stau tocmai așa, căci afară înfierbântata vară abia și-a domolit canicula și nu dă semne nici măcar că s-ar fi apucat de bagaje, darămite că ar vrea să elibereze casa pentru „Brumărel”. Și poate că ar trebui să învățăm de la natură, care ne arată mereu că lucrurile sunt într-o continuă schimbare. Cu siguranță însă, după ce se vor întâlni o zi două, la un ceai de gutui și o plăcintă cu dovleac, toamna își va intra în drepturi.

În tradiția populară, venirea lunii Octombrie era privită prin prisma semnelor care anunțau venirea sezonului rece. Lucrările din această perioadă urmăreau, în primul rând, pregătirea pentru iarnă. Este o lună a noilor ”începuturi”, căci după nouă (luni) de concepere, planurile au luat o formă sau alta și continuă.

Brumărel este și el, ca toate lunile de până acum, bogat în sărbători religioase, care încep cu Sfânta Cuvioasă Parascheva, celebrată pe 14 Octombrie, zi pe care poporul o numește și Vinerea Mare și în care, la sate, se face asa- zisa "Îngropare a verii". Apoi urmează Ziua Lupului sau Lucinul (18 octombrie), care se ține mai ales pentru sănătatea vitelor, sărbătoare în directă legătură cu ziua Sfântului Dumitru Basarabov - sărbătoare celebrată la data de 27 Octombrie pe care o respectă mai ales cei de la sate, deoarece se crede că cei ce țin această sărbătoare sunt feriți de lupi și le rămâne inima curată și bună. 

Dar înainte, se celebrează Ajunul Sfântului Dumitru (25 Octombrie) și ziua Sfântului Dumitru (26 octombrie), zile în care focul este sărbătorit cu toată forța sa purificatoare și de liant între lumi. Sfântul Dumitru, pe lângă semnificațiile religioase, este sărbătoare asociată cu moartea naturii, cu apropierea iernii si a frigului.

Din punct de vedere numerologic, luna Octombrie este ”volatilă” trecând de la 0, la 1 și la 10. Și dacă despre cifra unu se știe că simbolizează nașterea, începutul, succesul, puțin altfel stau lucrurile când vine vorba de simbolurile cifrei ”zero”. 

Deși nu se știe exact dacă reprezintă un început sau un sfârșit, un tot sau nimicul, este considerat unanim că momentul în care conceptul numărului zero a fost integrat "în" și "de" mintea umană ”a reprezentat un pas imens în evoluția umanității”. 

Pentru că, deși zero semnifică ”nimic”, înainte de Creație întotdeauna a fost Nimicul, ceea ce nu e chiar lucru puțin. Mai mult decât atât, ”un nimic” adăugat unui număr, îi sporește valoarea de zece ori, în timp ce două ”nimicuri (zero) ”  adăugate aceluiași număr îi sporesc valoarea de o sută de ori. 

Început sau sfârșit, având ca simbol grafic o formă ovală ce sugerează Oul Cosmic și infinitele semințe ce pot fi plante în acest Univers, zero deschide poarta către nelimitat și infinit. De la un spațiu gol la o infinită paletă de posibilități. Iar 1 lângă 0, este 10, un număr asociat cu conducerea, determinarea, încrederea și independența.

Autor: Roxana Alexe  
----- 
🌐 Facebook 🌐 Instagram



Astro Shop

Cele mai noi articole