Efectele emotiilor negative asupra sanatatii

Autor: AstroCafe.ro - sambata, 07 noiembrie 2015, 4516 vizualizari
Efectele emotiilor negative asupra sanatatii

Oamenii experimenteaza un spectru larg de emotii, in care sunt cuprinse toate – de la fericire la tristete, de la bucurie pura la depresie. Fiecare dintre aceste emotii creeaza o senzatie diferita in corp. Iar in final, corpurile noastre elibereaza diverse chimicale atunci cand experimentam lucruri diferite, care ne dau starea de fericire, iar fiecare chimicala lucreaza pentru a crea un mediu diferit in corp. De exemplu, atunci cand creierul nostru elibereaza serotonina, dopamina sau oxitocina, ne simtim fericiti. La pol opus, daca in corpul nostru se secreta cortisol, in timp ce suntem supusi unui stres, vom avea o stare cu totul diferita, asociata mai mult cu acea senzatie data de spiritul de supravietuire.

Insa ce se intampla atunci cand avem ganduri negative tot timpul? Sau cum este atunci cand avem o gandire pozitiva? Ce se intampla atunci cand nu suntem incarcati, din punct de vedere emotional, nici pozitiv, nici negativ? Haideti sa vedem ce efecte au toate acestea asupra corpului si vietii noastre.

Pozitiv vs. Negativ

Exista dualitate in lume? Cu siguranta, am putea spune ca pana intr-un anumit punct, exista. Insa in mare, petrecem timpul definind si judecand ceea ce este considerat a fi pozitiv si ceea ce este considerat a fi negativ. Creierul este o unealta foarte puternica, iar pe masura ce definim cum ar trebui sa fie un anumit lucru, incepem sa vedem cu acesta incepe sa se manifeste in viata noastra. Ati observat vreodata, de exemplu, cum cuiva aflat la volan i se poate taia calea, iar acesta isi pierde cumpatul, se infurie si brusc se simte prost, incarcat de o stare negativa? In timp ce altei persoane care i se intampla acelasi lucru, dar alege sa franeze usor si sa treaca peste moment, nu i se intampla nimic. In acest caz, aceeasi experienta pe care cineva o vede ca fiind negativa, altcineva o vede pozitiva. Asadar, sunt lucrurile negative sau pozitive, pana la urma? Sau doar le definim noi ca fiind pozitive sau negative?

Minimalizati perceptiile cat de mult posibil

Dupa ce va ganditi la asta pentru o clipa, s-ar putea sa realizati ca de fapt, nu exista nicio experienta pozitiva sau negativa, in afara de cele pe care le definim noi ca fiind ca atare. Astfel, propria noastra perceptie a unei experiente sau situatii are puterea finala de a trasa cum ne vom simti atunci cand se intampla si cum vor fi afectate corpurilor noastre. In timp ce putem lucra constant ca sa trecem peste propriile definitii ale fiecarei experiente si sa trecem intr-o stare de constienta si prezenta, unde pur si simplu acceptam fiecare experienta ca ceea ce este si o folosim ca baza de invatare, s-ar putea sa nu fim inca in acea zona in care sa intelegm cum anumite emotii ne pot afecta sanatatea.

“Daca cineva isi doreste sanatate, trebui in primul rand sa se intrebe daca este pregatit(a) sa traiasca fara cauza/motivul bolii sale. Numai atunci este posibil sa ajutam o persoana.” – Hipocrate

Conexiunea minte-trup

Conexiunea dintre minte si trup este extrem de puternica si, desi nu poate fi vazuta cu ochiul liber, efectele pe care mintea noastra le poate avea asupra corpului nostru fizic sunt profunde. Putem avea o experienta mentala pozitiva si sa avem de-a face direct cu provocarile noastre interioare si, in schimb, sa cream un stil de viata sanatos. Sau putem sta in ganduri negative, distructive si sa nu ne ocupam de problemele interioare.

Emotiile si experientele sunt de fapt si de drept energie si pot fi stocate in memoria celulara a corpului nostru. Ati experimentat vreodata ceva in viata voastra care v-a marcat din punct de vedere emotional sau care au lasat o durere intr-o zona a corpului? Aproape ca si cum ai putea simti ce ti s-a intamplat? Este acest lucru probabil datorat faptului ca inca mai retii energie eliberata de acele experiente, in acea zona?

Atunci cand avem o durere, tensiune si rani in anumite zona, acestea sunt adesea legate de o stare emotionala din interiorul nostru. La prima vedere s-ar putea sa nu para intocmai acest lucru, deoarece de obicei, suntem foarte deconectati de la noi insine si emotiile noasre, intr-o lume a vitezei. Insa cel mai adesea, acest lucru este adevarat. Atunci cand suferim dureri cronice in spate, genunchi, gat sau umeri, nu datorita exercitiilor fizice si de recuperare se vindeca acestea, ci in momentul in care vindecam emotiile din spatele acestora. Stiu aceasta deoarece am cheltuit o avere mergand la fizioterapeut si, desi chiar imi doream si credeam ca ma voi face bine, ceva nu se misca. De ce am redresat gandirea inconstienta prin tipare si emotii in corp, de ce mai multe puncte s-au relaxat, iar durerea a disparut.

Atunci cand ne imbolnavim sau simtim durere sau tensiune, adesea corpul nostru ne cere sa ne observam pe noi insine si sa gasim pacea inca o data, in interiorul nostru si in mediul inconjurator. Totul este un proces de crestere si invatare, de care nu trebuie sa ne temem si le judecam.

Voi aveti puterea

Davis Suzuki a scris in “Echilibrul Sacru” (“The Sacred Balance”) – “moleculele condensate in aerul expirat atunci cand sunt verbalizate expresii al mainei, urii si geloziei contin toxine. Acumularea acestora mai mult de o ora, aceste toxine pot omori 80 de porci de guinea”. 

Va puteti da seama cat rau va faceti propriul corp atunci cand stai in emotii negative sau experiente emotionale neprocesate prin corp?

Amintiti-va ca voi aveti puterea de a trece prin orice va arunca viata. In loc sa etichetati cu perceptii conceptele de pozitiv si negativ, incercati sa vedeti imaginea de ansamblu din acel punct de vedere. Intrebati-va, cum ma poate ajuta acest lucru sa vad sau sa invat ceva? Pot utiliza acest lucru pentru a-mi schimba perceptia, pentru a curata niste emotii din mine, pentru a realiza ceva la cineva din jur si a accepta acest lucru?

Orice ar fi, in loc sa reactionati pur si simplu, incetiniti si observati. Veti descopri ca aveti unelte pentru a procesa emotiile si bolile mai repede, atunci cand le vedeti exact asa cum sunt si explorati motivul apartiei lor. Atunci cand crezi ca te poti imbolnavi tot timpul si crezi ca esti in durere pentru ca este in afara puterilor tale de control, vei continua sa ai parte de toate aceste lucruri intr-o maniera de necontrolat, pana in mometul in care realizati controlul pe care il aveti peste majoritatea lucrurilor pe care le atrageti in corp.

Sursa: http://www.sun-gazing.com

Traducere: Alice Danila

Imagine: www.tiptoptens.comCopyright
Toate materialele conţinute de acest website - http://www.astrocafe.ro - sunt proprietatea acestuia si sunt protejate de Legea nr. 8/1996 pentru protecţia drepturilor de autor şi a legilor cu privire la mărci şi proprietate intelectuală. Detalii...

Astro Shop

Cele mai noi articole