August: luna echilibrului, a sfințeniei și a eliberării

Autor: Roxana Alexe - miercuri, 02 august 2023, 5586 vizualizari

De un infinit de ori, vară, vacanță, valuri, vânt...August! Cea de-a opta lună a anului în calendarul Gregorian. Lună pentru împărați şi împărătese, regine şi regi, ce şi-a primit numele de la însuşi împăratul roman Cezar Augustus. Care, împărat fiind, a modificat durata acestei luni pentru că şi-a dorit ca luna ce-i poartă numele să aibă tot atâtea zile câte are şi luna lui Iulius Cezar, adică Iulie. Poate că nu întâmplător este luna măreţului Leu... 

He, he, dar nici nu am zis bine ”Leu” că s-a şi auzit un răget de căldură, stropit cu aromă de pepene copt, menit să anunţe venirea lui Măselar şi Gustar, Secerar sau Augustru. Aţi ghicit, este vorba despre denumirile date lunii August, în tradiţia populară, în diferite zone ale ţării. 

O lună care începe şi se termină cu sărbători așa cum le şade bine împăraţilor! Și nu orice fel de sărbători, ci cu însemnătate, ca la marile case. Ce să mai, lună de vacanță, lună de petreceri, ultima lună de vară...

O vacanță înflăcărată, aș spune, uitându-mă la faptul că încă de la început luna este străbătută de un amalgam de sărbători, despre pământ, despre sfințirea grădinilor, a grâului la biserică, a boabelor sfințite ce apoi sunt amestecate cu cele ce vor fi  semănate în toamnă. Un fel ”de dat mai departe”, ADN-ul sfințeniei, al purificării! Despre animale, în speță, ursul și despre albine, despre care se spune că roiesc doar până la 1 August. Un fel de acceptare a înțelepciunii legilor naturii! Despre ierburi bune pentru leacuri. Un fel de recunoștință a darurilor oferite nouă de acest Univers! Despre Sfinții 7 Mucenici Macabei, despre Sfânta Cruce sau Schimbarea la Față a Domnului, sărbătoare în care este foarte important ca oamenii să fie împăcați nu numai cu cei din jur, ci și cu ei înșiși. Despre Sfânta Maria, împărăteasa cerurilor și despre Sfântul Ioan Botezătorul, considerat cel mai aprins vestitor al pocăinței. Un fel de putere a credinței, una dintre cele mai mari forțe ale Universului!  Hm, cred că adevăratele principii de viață există de când lumea și pământul ! 

Din punct de vedere numerologic, August este cea de-a opta lună din an, cifra 8, fiind asociată cu semnul infinitului. Și cum infinitul este mister, putere și forță în necunoscut și continuitate, această cifră vorbește în mod evident, și despre o putere nebănuită și abilitatea de a merge mai departe, la nesfârșit. Infinitul este și abundență, regenerare neîncetată, o mișcare continuă în care începutul se contopește cu sfârșitul, dând naștere schimbării, transformării și mișcării. Prin prezența celor două cercuri atât în plan vertical, cât și în plan orizontal, aceste simboluri vorbesc și despre o natură duală a tot ceea ce este în legătură cu ele.

La egipteni, cifra 8 reprezenta echilibrul, de la cel pământesc la cel cosmic (8 planete în sistemul solar). În ceea ce privește simbolistica infinitului, tot egiptenii considerau că infinitul reprezintă ciclul nesfârșit al vieții. Pitagora şi adepţii săi îl considerau simbolul iubirii şi prieteniei. Este considerat a fi o cifră perfectă. Opt minute îi este necesar luminii Soarelui să ajungă la planeta Pământ. În budism, semnificaţia cifrei 8 este asociată cu floarea de lotus, cu norocul, cu cele opt căi care duc la iluminare în timp ce la hinduşi, zeitatea supremă, numită Vishnu, are opt braţe ce corespund celor opt paznici ai spaţiului. Și în creștinism, cea mai cunoscută apariție a cifrei 8, în Biblie, este legată de numărul de înfățișări pe care Mântuitorul le-a avut pe pământ după Înviere…

Vară, mister, putere, iubire, prietenie, abundență, regenerare, credință. Oare ce ingrediente mai bune de atât ne mai trebuie pentru a ne trăi fiecare zi în recunoștință, cu bucurie și acceptare, ca pe o adevărată vacanță? 

Autor: Roxana Alexe  
-----   
🌐 Facebook 🌐 Instagram

 



Astro Shop

Cele mai noi articole