Arta de a nu face nimic

Autor: AstroCafe.ro - miercuri, 08 iulie 2015, 4532 vizualizari
Arta de a nu face nimic

Traim intr-o societate in care sa stai nemiscat, in iniste, golit de orice stimul, este vazut ca a face nimic – o viziune poluata de stigmatul negativ, in care a nu face nimic este echivalent cu a fi nimic. Si totusi, aceasta nu ar putea fi mai departe de adevar de atat.

Sa stai in nemiscare nu este echivalent cu a nu face, in sensul in care timpul este pierdut si nu este nimic de castigat. In realitate, este cel mai aproape de a face totul, iar lucruri precum sa fii in conexiune cu linistea interioara, cu constienta au un efect puternic pozitiv asupra tuturor aspectelor din viata noastra de zi cu zi, intr-un fel sau altul. Bineinteles, esecul trezirii la acest adevar de asemenea afecteaza totul, insa numai prin asigurarea ca ceea ce consideram a fi „totul” are putina substanta si o profunzime limitata.

Tipul de deconectare la care ma refer este unul in care ne linistim mintile si nu facem nimic deosebit pentru a ne atinge scopurile, nu executam nicio sarcina de pe lista noastra cu lucruri de facut si nu ne lasam prinsi in interactiunea cu niciun stimul extern. Nu este unul si acelasi lucru cu deconectarea din vacanta cu prietenii sau uitatul la televizor sau cititul unei carti. Delectarea cu acest tip de deconectare, prin care intram intr-o stare de moliciune, linistindu-ne mintea, este neproductiv, iar lenea este pe departe de a fi ideea in sine, ci mai mult o credinta la scala larga pe care societatea a adoptat-o ca adevar absolut. Cu toate acestea, dovezi concrete care sa demonstreaze acest lucru lipsesc cu desavarsire, lasand in urma afirmatii ce implica faptul ca numai a face ceva este egal cu o viata plina de succes si insemnatate. Insa acestea sunt doar atat: afirmatii, semantica si cuvinte lipsite de o profunzime penetranta.

Dupa cum se dovedeste, oamenii de stiinta gasesc ca fiind adevarat intocmai opusul, iar o noua viziune asupra a cum sa ne dilatam timpul prinde elan: fiind ocupati intotdeauna cu ceva, se diminueaza semnificativ calitatea vietii noastre. Atunci cand nu mai trunchiem timp din vietile noastre pentru a fi linistiti si a crea spatiu liber in capul nostru pentru noi idei ce se nasc, zonele esentiale pentru a duce o viata productiva, creativa si plina de vibratie sunt impactate in mod negativ – sau, cel putin aduse la un brusc stop in progres sau la un haos complet.

Realitatea este ca atunci cand ne „golim” mintile, noi nu ne pierdem timpul. Dimpotriva, reducem in mod considerabil sansele ca timpul pe care il petrecem angajati in activitati externe, indiferent ca sunt legate de munca, de viata personala sau sociala, sa nu fie pierdut sau de substanta slaba.

Ocupandu-ne in permanenta si umpland fiecare minut cu ceva de facut de pe lista noastra, permitem prea putin spatiu in mintile noastre ca idei noi si proaspete sa apara. Nu trebuie sa devenim calugari sau sa ne retragem in izolare completa intr-o camera si sa meditam luni in sir ca sa culegem beneficiile a ceea ce inseamna sa nu faci nimic, la modul in care ma refer eu sa nu faci nimic.

Tot ce ai de facut este sa iti linistesti mintea, sa te dedici linistii pentru 5-10 minute pe zi, de preferat, de mai multe ori pe zi. Daca te gandesti ca nu ai suficient timp, fie chiar si acele cateva minute pe zi, nu este totul pierdut, inca mai exista speranta. Inca poti intra intr-o stare de liniste interioara, in care sa nu te concentrezi pe nimic anume de facut, fara ca lumea ta interioara sa fie stapanita de stimulii exteriori de niciun fel, iar acest lucru il poti face atunci cand efectuezi treburi banale, de zi cu zi, cum ar fi spalatul vaselor sau al hainelor; din moment ce „a nu face nimic” in acest caz inseamna in mod esential sa faci spatiu in mintea ta, sa faci liniste in ea, nefacand nimic mental, ci fiind constient, intrand intr-o stare de inalta constienta a momentului prezent. Exista strategii simple pentru a face acest lucru, chiar si in pofida unui program plin de activitati, iar adoptarea lor poate avea rezultate benefice semnificative asupra starii dumneavoastra de sanatate.

Beneficiile de a nu face nimic asupra sanatatii

Atunci cand tot timpul facem ceva, stimulam in mod constant si simultan sistemul nostru nervos, pana in pragul epuizarii. Iar un sistem nervos suprasolicitat, vlaguit poate cauza o multitudine de probleme de sanatate, la fel cu poate face ca trecerea peste acestea sa fie aproape imposibila. Pentru o sanatate si o vindecare optime, avem nevoie de cooperarea deplina sa sistemului nostru nervos, impamantat in corpul nostru cu energie propagatoare catre zonele problematice ce au nevoie de extra atentie pentru a fi refacute. Altfel, sa atingem o stare de bine si o viata echilibrata, sanatoasa este putin probabil.

Gasirea regulata a unor momente pe care sa le dedicam pentru a nu face nimic, pentru a sta in liniste si a intra intr-o stare de constienta produce o multitudine de beneficii asupra sanatatii, printre care (si nu numai): reducerea tensiunii arteriale, o mai buna digestie, imbunatatirea starilor, un boost de stare de bine in general, care bineinteles, influenteaza totul la nivel bio-chimic si psihologic, devenind astfel un factor decisiv major in a deveni sau nu bolnavi, in a ramane sau nu bolnavi. De asemenea, pauzele mentale refac nivelul de glucoza si oxigen in creier si permit acestuia sa proceseze totul mai usor, ceea ce ne face sa ne simtim mai odihniti si mai limpezi, aducand cu sine o mai mare increde de sine si insufland o mai mare incredere in viata.

Atunci cand avem incredere in modul in care viata se desfasoara in fata noastra, avem incredere in schimbare. Nu mai opunem rezistenta vietii si niciunei experiente, de altfel. Atunci suntem capabii sa transformam chiar si cel mai rau tip de durere fizica, mentala sau spirituala intr-o experienta plina de semnificatie, ce ne schimba la nivel profund. Ar putea parea ca asemenea schimbari ne influenteaza doar pe noi sau pe aceia aflati in legatura directa cu noi; insa la nivel colectiv, aceste schimbari impacteaza lumea, modeland-o si punand-o intr-o forma ce defineste natura umanitatii.

Strategii pentru a crea pauzele in care nu facem nimic

Dimineata:

Imediat ce am deschis ochii, in fiecare dimineata, multi dintre noi facem acelasi lucru, dat fiind faptul ca exista o gama limitata de actiuni dintre care sa alegem. Optiunile pornesc de la atinge butonul de snooze al alarmei, dat jos din pat, spalat pe dinti, tipat la oricine ar avea curajul sa vorbeasca cu tine tare mai devreme de ora 6 (sau sa vorbeasca, pur si simplu), mancat mic-dejun sau baut cafea. Intr-adevar, nu exista mai multe optiuni; cel putin nu exista altele care sa fie demne de luat in considerare pentru lista noastra de lucruri pe care lumea le face atunci cand se trezeste dimineata. Cu toate acestea, exista un lucru de adaugat pe lista, care fara niciun dubiu este mai important si esential pentru viata, decat orice altceva, atunci cand ne incepem ziua. Cel mai puternic lucru pe care il putem face atunci cand ne trezim este nimic. Ramai nemiscat, cu mintea in liniste si intra intr-o stare de prezenta completa, fiind prezent 100% la moment.

Sa alegi sa iti incepi ziua constient, sa iti cureti mintea inainte ca noi stimuli sa o bombardeze, schimba in mod profund tot ce se intampla pe parcursul zilei ce se afla in fata noastra. In timp ce s-ar putea sa nu schimbe prea mult din ce se intampla la un nivel fizic extern, trezirea constienta dimineata schimba complet ceea ce se intampla in jurul nostru la un nivel mult mai profund, in feluri si sensuri de viata adanci, care in fiecare moment al zilei, nu numai pentru noi, ci si pentru toti aceia care intra in contact cu noi, direct sau indirect.

Daca vi se pare greu sa stati nemiscati, in liniste, timp de 5-10 minute (adormitul la loc nu se ia in calcul), atunci poate aceasta practica va va ajuta: scanati-va corpul incepand de la picioare in sus, cautand orice zona care s-ar simti in tensiune sau obosita. Atunci cand dati de una, concentrati-va atentia, adica stati in energia voastra pe acea zona si imaginati-va ca respirati in ea; cu fiecare ridicare si coborare a pieptului va relaxati din ce in ce mai mult. Facand acest lucru, nu numai ca va linistiti mintea, ci va echilibrari si conexiunea trup-minte, facand loc unei stari  de a fi mai impamantata, pe parcursul zilei.

La serviciu:

Desi sa stai la birou sau oricare ar fi mediul tau de lucru si sa te uiti in gol pe fereastra este considerat extrem de lenes, neproductiv si, in general, un indicator ca cineva ar putea fi nemotivat sau incompetent la lucru, cercetarile prezinta o cu totul alta imagine - cu cat mai multe pauze de odihna sunt luate, cu atat mai refacute sunt mintile angajatilor care fac acest lucru. Si reversul - cu cat se simt mai prost, cu atat mai putin implicati devin.

Atunci cand efectuati treburile de rutina:

Atunci cand facem treburile zilnice de pe langa casa, cum ar fi spalatul vaselor sau al hainelor, ne simtim ca si cum nu am face nimic, in sensul in care nu facem nimic cu adevarat semnificativ, ceea ce este de fapt perfect. Decat sa dai drumul al televizor sau radio sau sa suni pe cineva pentru a scapa de sentimentul incomod ca nu faci nimic important, poti in schimb sa cazi liber in acel sentiment. Decat sa ii opui rezistenta sentimentului ca nu faci nimic atunci cand efectuezi munca de rutina, poti in schimb sa alegi constient sa intri in acea stare, iar facand aceasta ii confera o mare semnificatie.

Treburile zilnice precum spalatul vaselor, impaturitul hainelor devin atat de comune prin repetitivitate, o obisnuinta, incat actiunile noastre fizice sunt practic pe pilot automat atunci cand le executam. Acest lucru poate fi extrem de plictisitor sau poate fi cu adevarat profitabil – iar noi alegem cum vrem sa fie. Din moment ce facem aceste treburi fara a pune prea multa gandire in ele, mintile noastre sunt deja linistite mai mult decat de obicei, iar astfel avem un avantaj – singurul efort pe care trebuie sa-l depunem ina nu face nimic este pur si simplu acela de a fi constieti ca mintea noastra este linistita mai mult decat de obicei si sa ne conectam la acest lucru, fara a implementa niciun stimul extern care sa ne ocupe mintea.

In spatiul pe care altfel stimulii externi l-ar fi ocupat, exista acum constienta. Iar acolo unde exista constienta, exista pace profunda, chiar si atunci cand factorii externi sunt nesatisfacatori. Iar acolo unde exista pace profunda, exista o iubire a carei existenta nu ar putea fi amenintata de nicio sursa si niciun eveniment extern. Iar acolo unde exista o asemenea iubire, exista cea mai bogata sursa a ceea ce noi numim viata.

Shelley M. White

Sursa: http://www.collective-evolution.com

Traducere: Alice Danila

Sursa imagine: www.mindfulness-exchange.com



Astro Shop

Cele mai noi articole