Little Buddha (1993)

Autor: AstroCafe.ro - joi, 15 martie 2012, 3678 vizualizari
Little Buddha (1993)

Sunt un fan al regizorului Bernardo Bertolucci si am revazut de curand filmul Little Buddha, cu Keanu Reves in rolul principal. Este un film profund si revelator, care m-a ajutat sa-mi observ gandurile si sa constientizez faptul ca putem alege oricand sa scapam de suferinta.

Bertolucci ne propune, in filmul sau, o incursiune in istoria budismului. Ne este prezentata povestea lui Buddha, calatoria sa spre iluminare.  Actiunea impleteste istoria budismului si povestea a 3 copii care sunt incarnarea unui Lama.

In primul plan ne este prezentata povestea unui grup de calugari budisti, condus de Lama Norbu, budisti care sunt in cautarea persoanei in care s-a reincarnat invatatorul lor Lama Dorje. In SUA, mai exact in Seattle, ei gasesc un candidat pe nume Jesse, care este de acord sa mearga cu ei in Buhtan pentru a fi testat. In Nepal mai sunt gasiti alti 2 canditati, o fata pe nume Gita si un baiat pe nume Raju. Surpriza filmului consta in faptul ca toti 3 sunt de fapt incarnari ale lui Lama Dorje, prin care se manifesta o anumita latura a personalitatii sale. Raju reprezenta corpul, Gita gandirea si Jesse mintea.

Pe durata intregului film, Lama Norbu le prezinta copiilor povestea lui Siddhartha. Este vorba despre calatoria spirituala a unui print hindus, de la ignoranta la iluminare, cand devine Buddha. El renunta la tron si la viata confortabila din palat si pleaca in lume sa gaseasca o cale prin care sa ajute oamenii sa scape de suferinta. Invinge demonii mandriei, lacomiei, fricii, ignorantei si dorintei, si gaseste pacea absoluta.

Filmul se incheie cu “Sutra Inimii”, care este o invitatie pentru celebrarea fiintei noastre launtrice, a esentei noastre imuabile.

Sutra Inimii

Forma este goala,
Goliciunea este forma.
Fara ochi, urechi, nas, limba, corp, minte.
Fara culoare, sunet, miros, gust, atingere, obiecte inconjuratoare.
Fara tine.
Fara frica, fara moarte.
Fara imbatranire pana la moarte.
Fara sfarsitul batranetii prin moarte.
Fara suferinta.
Fara “din cauza” sau “datorita” suferintei,
Fara cale.
Fara intelepciune si fara castig

Asa a trait Buddha, intr-o intelegere perfecta, fara interferenta mintii. Fara obstacol, deci fara frica. Fara ganduri amagitoare. Asta e Nirvana. (text extras din film)

Mary-Lou RomedeaAstro Shop

Cele mai noi articole