Invictus

Autor: AstroCafe.ro - vineri, 22 ianuarie 2010, 1402 vizualizari

 Fii Invictus !

“Sunt stapanul destinului meu”. Aceste cuvinte fac parte din mostenirea lasata de un erou in viata: Nelson Mandela. Fictiune sau nu, fraza este rostita de Morgan Freeman in filmul Invictus (2009) regizat de Clint Eastwood. O capodopera care ar trebui proiectata la cursurile de autocunoastere si dezvoltare personala.

Subiectul este foarte transparent, imbracat intr-un eveniment sportiv: castigarea in 1995 a Campionatului Mondial de Rugby de catre Africa de Sud, gazda competitiei. Dupa alegerile castigate de Mandela, Africa de Sud era inca o tara impartita in doua, dupa culoarea pielii. Coeziunea celor doua jumatati se structureaza tocmai in jurul echipei nationale de rugby.

Presedintele Mandela ne invata in primul rand despre viziune. El nu da nicio clipa inapoi din fata idealului sau politic, dar si personal: unitatea nationala si desfiintarea granitelor dintre albi si negri. Aspiratia sa constanta este proiectata in infinit: cum sa-ti depasesti asteptarile. De fiecare data, in orice conditii, indiferent de obstacole.

Mesajul filmului este inaltator. Este un film despre inspiratie, despre automotivare si despre depasirea limitelor. Capitanul echipei, Francois Pienaar (interpretat de Matt Damon), devine o emanatie a puterii exemplului Presedintelui.

Nelson Mandela (alias Morgan Freeman) ne ofera modelul personal al rezistentei in inchisoare vreme de aproape 30 de ani, de unde a iesit nu resemnat si cu dorinta de razbunare, ci cu pofta de viata si cu ranile vindecate, intorcand obrazul spre fata iertarii. Sursa lui de inspiratie, dupa cum marturiseste personajul, este “munca celorlalti”. In celula sa, de exemplu, cateva versuri l-au ajutat sa se ridice de jos fiecare data. Pienaar (alias Damon) se inspira, la randul sau, din munca lui Mandela, care devine mentorul sau.

Filmul lanseaza o provocare uriasa, obligandu-ne sa ne facem acelasi proces de constiinta si sa ne luam la intrebari. Pe tine ce te inspira in viata sa devii mai bun? Care este modelul tau? Esti si tu un exemplu pentru ceilalti? In primul rand, cred ca trebuie sa devii un exemplu pentru tine insuti. Fii si tu Invictus! Fii de neinvins!

Deloc intamplator, personajul Nelson Mandela se autocaracterizeaza in film: “I am a free man.” (“Sunt un om liber.”) Iar actorul care il interpreteaza este chiar Morgan Free-man. Sus cu el la Oscar!

Valeriu Panoiu

 Astro Shop

Cele mai noi articole