Maria Tanase

Autor: Nicoleta - luni, 21 septembrie 2009, 2076 vizualizari
Maria Tanase

Maria Tanase s-a nascut la data de 25 septembrie 1913 in suburbia Caramidari (strada Livada cu Duzi) a Bucurestiului. Este una dintre cele mai cunoscute interprete ale cantecului popular romanesc, un adevarat ambasador al folclorului romanesc.

S-a nascut in Bucuresti, ca al treilea copil al Anei Munteanu, originara din comuna Carta, judetul Sibiu, zona (Fagaras) si al florarului Ion Coanda Tanase, din satul oltenesc Mierea Birnicii, de pe valea Amaradiei. De mica a venit in contact cu cantecul, atat mama cat si tatal fiind mari iubitori ai cantecului popular si ai muzicii in general. Apare pe scena, pentru prima data, in anul 1921 pe scena Caminului Cultural "Caramidarii de Jos" din Calea Piscului, la serbarea de sfarsit de an a Scolii primare nr. 11, Tabacari, apoi pe scena Liceului "Ion Heliade Radulescu", unde a frecventat doar cursul inferior, fiind nevoita sa se retraga pentru a lucra, alaturi de parintii sai, la gradina. Mai tarziu, cu ajutorul gazetarului Sandu Eliad patrunde in atmosfera unui cenaclu al tinerilor intelectuali, ai carui membri o vor sfatui sa-si valorifice insusirile artistice si sa urce pe scena. Debutul va avea loc la teatrul de revista condus de Constantin Tanase. Apare pentru prima data pe 2 iunie 1934 in revista "Carabus-Express" cu pseudonimul, daruit de Constantin Tanase, Mary Atanasiu.
A devenit celebra abia in anul 1938, cand a inregistrat primele cantece pentru Societatea Romana de Radio, care insa au fost distruse in 1940 de Garda de Fier, sub pretextul ca distorsionau folclorul romanesc autentic. Adevaratul motiv al acestei miscari antisemite a fost faptul ca in cercul de prieteni ai Mariei Tanase se gaseau si o serie de intelectuali evrei, ca etnologul Harry Brauner (fratele pictorului Victor Brauner) si jurnalistul Stefan Roll.

Astro Shop

Cele mai noi articole