Mahatma Gandhi

Autor: Nicoleta - joi, 01 octombrie 2009, 1162 vizualizari
Mahatma Gandhi

02.10.1869: S-a nascut in India Mahatma Gandhi  considerat părintele independenţei Indiei şi iniţiatorul mişcărilor de revoltă neviolente.

Gandhi luptă pentru recunoaşterea drepturilor compatrioţilor săi şi, începând din anul 1906, lansează la nivel de masă metoda de revoltă bazată pe rezistenţă paşnică, denumită Satyagraha, o formă de refuz radical al oricărei colaborări cu autorităţile britanice.

Atitudinea moderată a lui Gandhi în problema scindării ţării a provocat ura unui fanatic hindus, care-l asasinează la 30 ianuarie 1948, în timpul unei ceremonii religioase. Incinerarea sa publică a provocat manifestări extraordinare de doliu popular.

Este onorat oficial în India drept Părintele Naţiunii; ziua de naştere a lui Gandhi, 2 octombrie, este sărbătoare naţională în India, Gandhi Jayanti. Pe 15 iunie 2007, s-a anunţat că „Adunarea Generală a Naţiunilor Unite” a adoptat în unanimitate rezoluţia ce declară 2 octombrie drept „Ziua Internaţională a Non-Violenţei”.
Copyright
Toate materialele conţinute de acest website - http://www.astrocafe.ro - sunt proprietatea acestuia si sunt protejate de Legea nr. 8/1996 pentru protecţia drepturilor de autor şi a legilor cu privire la mărci şi proprietate intelectuală. Detalii...

Astro Shop

Cele mai noi articole