Vaccinare: adunare sau separare?

Autor: Cornel Svârlefus - duminica, 23 mai 2021, 8981 vizualizari

De mai bine de un an facem slalom printre statistici, cazuistici, restricții sau pseudolibertati. Printre gânduri, suspiciuni, încredere și știri false. Libertățile, cele știute și câștigate în timp, sunt sub semnul întrebării de la începutul anului trecut. Firesc, cumva. Și anapoda, în același timp.

După un început de an 2020 sub semnul spaimei și restricțiilor dure, în zgomotele mesajelor de frica, groază și sinistru, că lucrurile o vor lua razna și “viața nu va mai fi la fel”, astăzi avem soluția salvatoare: Vaccinul! Desi, tot la începutul de an 2020, când nu mai exista nimic pe Terra în afară de un pârdalnic de virus, tot vestitorii și prevestitorii dezastrului vorbeau despre faptul că un vaccin nu va putea apărea mai devreme de un an și jumătate, chiar doi. Ei bine, miracolul s-a produs și după doar 7-8 luni am avut câteva variante de vaccin. Chinezesc, rusesc, american, nemțesc, englezesc, etc.

După “viața nu va mai fi la fel” din 2020, dintr-o dată, avem speranța că ne vom putea întoarce la “viața de dinainte”.

Ei bine, cu sau fară vaccin, viața chiar merge înainte pe Terra. Pentru că asta se întâmplă dintotdeauna. “Viața nu va mai fi la fel” este un film în care jucăm toți, zilnic. Mersul înainte presupune că viața nu va fi la fel. Se numește evoluție. Cu sau fară virus, cu sau fară vaccin, cu sau fară voia noastră, viața chiar merge înainte. În forme multiple, în transformări permanente și în tărâmuri noi de posibilități care se arată zi de zi. Felul în care noi trăim e diferit de cel al părinților noștri, așa cum și felul de a trai al părinților este diferit de cel al bunicilor noștri. Așa cum și viața copiilor noștri va fi diferită de a noastră. E natura. E felul nostru de a fi.

În toată această chestiune ultra dezbătută pe toate canalele de comunicare, mai vechi și mai noi, vaccinul este noua borna a vieții care urmează să se arate în lumea ce va să vie.

Practic, așa cum a fost intens promovat, vaccinul avea menirea de a ne aduce înapoi “viața de dinainte”, de a ne aduce din nou împreună și de a ne pune în siguranță în fata dușmanului comun și nevăzut.

Ei bine, lucrurile nu se desfășoară după cum arată promisiunea.

Am început prin a avea niveluri de importanță pentru vaccinare.

Vaccinarea s-a desfășurat pe etape. În prima etapă au fost importanții tarii, a doua etapă fost pentru esențialii tării și în etapa a treia încăpem toți. Unii au făcut eforturi consistente în a se vaccina peste rând.

Apoi, mulți dintre cei care s-au vaccinat au început să ceară drepturi peste ceilalți. De altfel, au și fost încurajați să se considere privilegiați.

Vaccinat poți călători, nevaccinat stai în carantină.

Vaccinat poți merge la eveniment, nevaccinat nu poți merge.

Vaccinat poți…, nevaccinat nu poți…

Aceste decizii se iau inclusiv la nivel individual, în relațiile dintre oameni. Unii accepta să se întâlnească cu ceilalți în timp ce alții se enclavizeaza.

Între timp, majoritatea autorităților statelor din UE au realizat că toate aceste decizii contravin libertăților fundamentale și constituțiilor care garantează egalitatea în fața legii a tuturor cetățenilor indiferent, de rasă, religie sau gen. Inventarea unui nou gen, într-o Uniune care face eforturi consistente în a mai căuta niste genuri pe care să le protejeze de orice, e pe cale să se producă: Vaccinat/Nevaccinat. Și astfel apare un Certificat. Care să ateste un nou tip de statut.

Putem observa cu ochiul liber că toată povestea asta arată ca un mare experiment planetar. Sub toate aspectele sociale, economice, juridice.  Unde va merge toată această desfășurare de lucuri, nu cunosc!

Dar putem vedea cum acest nou pilon al vieții, vaccinul, este pentru specia OM un bun prilej de Adunare ca și un bun motiv de Separare.

Indiferent din ce categorie facem parte, singura veste este că, vaccinați sau nevaccinati, va trebui să parcurgem următoarea perioadă tot Împreună. Ca și până acum. Fiecare după puteri, dorință și destin. Până când omenirea se va trezi în fața următoarei provocări.

Cornel Svârlefus

 

Photo by Bulat Silvia/Getty Images 

 Astro Shop

Cele mai noi articole