Trebuie? Sau e alegerea ta?

Autor: Nicoleta Svârlefus - joi, 03 iunie 2010, 2796 vizualizari
Trebuie? Sau e alegerea ta?


Cuvantul "trebuie" este foarte des rostit de oameni. Dar mai trist este ca sensul acestuia este atat de profund integrat, incat a devenit un fel de a gandi si a fi. Mereu trebuie ceva: sa duci gunoiul, sa te trezesti dimineata, sa muncesti. Trebuie chiar sa spui anumite lucruri, trebuie sa fii politicos, trebuie sa spui da, chiar si cand nu vrei asta...

Nici nu ne mai dam seama cand s-au format aceste automatisme si nu realizam cata presiune punem pe noi cand gandim in nota lui "trebuie".  Pentru ca odata ce ai gandit sau ai rostit un "trebuie", imediat te simti constrans, lipsit de libertate, obosit, frustrat, nemultumit, nefericit. Pentru ca pare ca nu mai e loc de alegere si ca vointa ta este calcata in picioare. Asta este ce simti, nu-i asa?

Dar ce-ar fi daca ti-as spune ca de fapt nu trebuie nimic si ca tot ce faci, faci pentru ca alegi sa faci? Ce-ar fi daca te-ai uita la situatiile in care spui "trebuie" si le-ai privi din alt punct de vedere? Cu alte cuvinte, ce-ar fi sa accepti ca esti, spui si faci doar ce alegi sau ai ales la un moment dat?

In permanenta noi facem alegeri. In fiecare moment. Pentru ca in fiecare moment exista infinite posibilitati la indemana noastra. Doar ca noi preferam sa ne uitam la una singura, la aceea cu care ne-am obisnuit.

La un seminar, am rugat pe cineva sa-mi dea un exemplu de situatie in care "trebuie" are sens. Si mi-a vorbit despre faptul ca in weekend trebuie sa stea sa faca bilanturi contabile, pentru ca altfel nu va fi bine.

In primul rand, observati ca intotdeauna dupa "trebuie" urmeaza ceva de genul "pentru ca altfel...o patesti, ceva rau se va intampla" Asta e in mintea noastra cand  il gandim sau rostim pe "trebuie". Deci lipsa libertatii si linistii este evidenta.

Dar sa ne intoarcem la exemplul nostru cu bilanturile contabile. Am intrebat:

- Poti sa vezi ca a fost alegerea ta sa stai in weekend si sa faci bilanturi?
- Da, dar pentru ca trebuie.
- Pentru ca trebuie? Statea cineva cu pistolul indreptat inspre tampla ta? Sau tu ai vrut asa?
- Eu am vrut!
- Deci existau si alte posibilitati. Dar tu ai ales-o pe aceasta. Pentru ca ai vrut ca bilanturile sa fie gata la timp si pentru ca tii la lucrul bine facut in meseria ta.
- Da.
- Cum te-ai simtit cand te-ai gandit ca "trebuie" sa muncesti in zilele tale libere?
- Constransa, lipsita de libertate, frustrata.
- Cum te simti acum, cand stii ca tu ai ales asta?
- Mult mai bine, libera.

Aminteste-ti, ori de cate ori esti pe cale sa gandesti sau sa spui ca trebuie sa faci ceva, ca ai la dispozitie infinite posibilitati. Si ca de fapt e alegerea ta si numai a ta intotdeauna. Mereu ai de ales.

 Astro Shop

Cele mai noi articole