Spiritualitate si leadership, partea I

Autor: AstroCafe.ro - duminica, 29 martie 2015, 3639 vizualizari
Spiritualitate si leadership, partea I

Esecurile din leadership se vad astazi peste tot in lume. Indiferent ca cineva vorbeste despre esecul magnatilor de pe Wall Street sau absenta nemotivata a reglementarilor guvernamentale, sau esecul ierarhiei Catolice (incluzand Vaticanul) in scandalul protului pedofil, sau esecul legislatorilor de a se desprinde de ideologii si relatii pentru indulgenta agentilor puterii, se pare ca trecem printr-un esec colosal de leadersihp in aceasta perioada a secolului XXI.

Poate ca un motiv care sta la baza tuturor acestor esecuri este ca am secularizat, adica am de-sacralizat sensul profund al leadership-ului. Pare ca supravietuim in latura intunecata a leadership-ului; la fel ca si dezastrul petrolului din Golf am trait luni de zile din suvoiul de petrol 24 ore pe zi, 7 zile pe saptamana. Intunericul acestei energii excesive yang (nu este petrolul despre alimentarea industriei si a transporului, asadar energia yang si a focului?) ne-a afectat resursa yin (apele Golfului si crescatoriile de pesti, sistemele vii si nenumarate specii de fiinte vii). Leadership-ul viciat a devastat Mama Natura si creaturile sale. Leadership-ul prost distruge viata. Leadership-ul rau intensifica necrofilia.  

Leadership-ul bun imbunatateste viata sau biofilia. 

In acest eseu am de gand sa explorez latura spirituala sau sacra a leadership-ului. In cartea mea, "The Reinventation of Work", m-am folosit de argumentul ca toata munca demna de acest nume, adica toate lucrarile umane autentice, activitati care aduc bucurie, vindecare, dreptate sau sarbatoare pentru altii, este o munca spirituala. Vorbesc de pastoria tuturor lucratorilor, despre felul in care, atunci cand ne facem munca (spre deosebire de slujbele noastre), suntem cei care asista la nasterea de har, de aceea suntem toti preoti (intemeietori).

Munca este sacra. Ma indrept catre invataturile spirituale din Est si Vest, Nord si Sud, pentru a puncta in discutie sacralitatea din munca, vorbind in limbajul universal sau arhetipal. Toate societatile sanatoase celebreaza sfiintenia muncii.

De multe ori ele fac acest lucru prin accentuarea vocatiei. Munca, privita ca o chemare sacra ("vocare" este cuvantul din latina pentru chemare). Chemare si Raspuns. Asta este munca. Acesta este leadership-ul. Leadership-ul este raspunsul propriu la o chemare si include intotdeauna a face posibil sa apelezi si sa raspunzi pentru ceilalti lucratori. Nimeni nu este chemat singur. Vocatia nu este un lucru al ego-ului; ea este opusul unui lucru al ego-ului. Este un apel de la istorie, de la stramosi si de la cei care inca nu s-au nascut, pentru a fi atenti, grijulii, curajosi, imaginativi, creativi, ceea ce inseamna vii.

Munca si leadership-ul sunt raspunsul nostru radical pentru viata insasi, de aceea, asa cum am argumentat in cartea mea asupra naturii rugaciunii, munca este rugaciunea noastra autentica. Este cel mai bun lucru din noi in care investim atat de mult timp pentru a ne pregati (numim asta educatie), a ne recupera (de obicei le numim weekenduri si vacante) si a lupta (acestea sunt cele 40 pana la 60 ore de munca pe saptamana).

In acest eseu, voi lua in considerare in primul rand rolul de Vocatie si leadership; apoi cum arhetipurile masculine sanatoase pot infuza munca noastra ca si lideri/lucratori; iar la final, cum leadership-ul, ca si o calatorie spirituala, urmeaza modelul celor patru cai ale creatiei calatoriei spirituale. In definirea leadership-ului, ma aflu in acord cu Deidre Combs, autorul cartii "Way of Conflict and Worst Enemy, Best Teacher" si consultant pentru multe organizatii non-profit, care, ca si Margaret Wheatley spune, "leadership-ul este egal cu cineva care vrea sa ajute in acest moment", iar John Quincy Adams spunea "daca actiunile tale ii inspira si pe altii sa viseze mai mult, sa invete mai mult, sa faca mai mult si sa devina mai mult, atunci esti un lider." In fiecare din noi poate fi un lider. Fii atent!

Matthew Fox

www.matthewfox.org

Traducere: Cristina Ciobanu

 Astro Shop

Cele mai noi articole