Simbolismul in astrologie

Autor: AstroCafe.ro - sambata, 26 septembrie 2009, 24665 vizualizari
Simbolismul in astrologieSimbolurile sunt absolut vitale in astrologie. Ele reprezinta acel prim prag pe care un incepator in studii astrologice trebuie sa-l treaca pentru a reusi sa descifreze si mai tarziu sa interpreteze o tema natala, relationala, previzionala etc. Ca in oricare alt domeniu, adoptarea lor a fost necesara din dorinta de a simplifica citirea si respectiv notarea astrelor si aspectelor intr-o astrograma sau chiar separat de aceasta.

Urmand ordinea pe care de cele mai multe ori o gasim in cartile de specialitate, voi incepe sa prezint pe rand simbolurile pentru semnele zodiacale, planetele ( plus celelalte elemente luate in calcul), casele astrale si aspectele astrologice, ca mai apoi sa ne concentram putin atentia si asupra unei teme natale.

1.Semnele zodiacale

Semnele zodiacale reprezinta 12 diviziuni ale eclipticii ( ecliptica este drumul pe care aparent Soarele il parcurge in jurul Pamantului) a caror denumire este " imprumutata" de la 12 constelatii aflate pe bolta cereasca. Fiecare imagine este un simbol pentru zodia in discutie si fiecare zodie este la randul sau un simbol pentru manifestarile si caracteristicile care stau in spatele denumirii sale.

 

Berbec Balanta
Taur Scorpion
Gemeni Sagetator
Rac Capricorn
Leu Varsator
Fecioara Pesti2.a) Planetele

Din punct de vedere astronomic, "o planeta este un corp ceresc de mari dimensiuni, avand forma sferica si care se roteste conform legilor lui Kepler pe o orbita elipsoidala in jurul Soarelui" ( "Compendiu de astronomie" edit. All).

Astrologic vorbind, planeta nu mai este privita atat de mult la modul sau concret, chiar daca un astrolog are nevoie de efemeride ( efemerida este un tabel cu pozitia astrelor pe cer ) pentru a cunoaste pozitia astrelor pe cer si respectiv pozitia lor in cunoscutele semne zodiacale. Ea este privita mai degraba drept o forma de energie care se afla intr-o constanta relatie cu tot ceea ce este in jurul sau, inclusiv cu noi, oamenii. Este o relatie macrocosmos-microcosmos.

 

Soare Saturn
Luna Neptun
Mercur Uranus
Venus Pluto
Marte  
Jupiter  b) Asteroizii

Exista patru asteroizi luati in calcul in astrologie. Junona, Pallas, Vesta si Ceres. Este adevarat ca Ceres a intrat de curand in randul planetelor pitice, insa din dorinta de a simplifica oarecum explicatia, le voi incadra pe toate in aceeasi categorie.
In general, asteroizii sunt luati in calcul intr-o analiza atunci cand formeaza aspecte stranse cu planetele personale, Ascendentul, M.C. sau F.C ori guvernatorii acestora. Altfel, influenta lor este prea putin perceptibila pentru a fi luata in considerare.

 

Iunona Palas
Ceres Vestac) Alte elemente luate in calcul in astrologie

Nodurile Lunare sunt puncte fictive si nu corpuri ceresti, calculate in functie de intersectia orbitei Lunii cu planul eclipticii.

Nodul Nord Lunar (N.N) - simbolizeaza Dharma
Nodul Sud Lunar ( N.S) - simbolizeaza Karma
Lilith (Luna Neagra): asemenea Nodurilor Lunare, reprezinta un punct fictiv si nu un corp ceresc.
Este un focar din orbita Lunii in jurul Pamantului.
Chiron: face parte din randul planetoizilor, impreuna cu Pholus si Nessus.
In astrologie acesta este asociat cu un vindecator intelept, datorita modului sau de manifestare in functie de pozitia sa in tema natala.3. Casele astrale

Asemenea semnelor zodiacale, exista 12 case astrale, mai exact 12 sectoare care simbolizeaza cele mai importante domenii din viata noastra. O explicatie stiintifica asupra manifestarii lor este aceea ca ele sunt generate de rotatia pamantului in jurul propriei sale axe.

Vom putea observa mai jos in harta data ca exemplu, cum casele astrale sunt numerotate in exteriorul primului cerc din astrograma.
Chiar daca nu exista un simbol anume pentru a indica o casa, voi lista mai jos casele si semnele zodiacale pe care le guverneaza:

Berbec - casa 1 : casa personalitatii si a modului in care suntem perceputi din exterior de catre ceilalti.
Taur - casa a 2-a: casa finantelor si a bunurilor detinute prin "sudoarea fruntii"
Gemeni - casa a 3-a: casa comunicarii, a studiilor primare si deplasarilor scurte
Rac - casa a 4-a: casa familiei, caminului si patrimoniului
Leu - casa a 5-a: casa iubirii si activitatilor recreative
Fecioara - casa a 6-a: casa muncii si sanatatii
Balanta - casa a 7-a: casa relatiilor, casatoriei si parteneriatelor
Scorpion - casa a 8-a: casa transformarii si sexualitatii
Sagetator- casa a 9-a: casa calatoriilor indepartate si studiilor superioare
Capricorn- casa a 10-a: casa carierei si statutului social
Varsator - casa a 11-a: casa prietenilor
Pesti - casa a 12-a: casa spiritualitatii

Dupa cum se observa, ele sunt numerotate in functie de ordinea zodiei pe care o guverneaza, fiind intr-o stransa dar nu totala legatura cu aceasta. Spre exemplu, casa a 3-a este casa comunicarii si este intr-o vizibila relatie cu semnul Gemenilor datorita afinitatii acestor nativi pentru comunicare si asimilarea rapida (dar cam superficiala) de informatie. Totusi, daca luam separat pozitia caselor intr-o tema natala, ele vor guverna semne zodiacale diferite de cele clasice (datorita Ascendentului care nu mai porneste de la semnul Berbecului, ci este luat in calcul in functie de ora de nastere a nativului), chiar daca isi pastreaza caracteristicile vechi. Mai exact, in tema unei persoane putem gasi casa a 3-a in semnul Leului, guvernand de aceasta data zodia Leului, dar pastrandu-si caracteristica de casa a comunicarii.

4.Aspectele astrale

Exista 5 aspecte principale in astrologie:

Aspectele considerate pozitive, fluente sunt trigonul si sextilul. Aspectele negative, dinamice sunt cuadratura si opozitia. Aspectul de conjunctie poate fi uneori pozitiv si alteori negativ, in functie de cele doua planete aflate in relatie. Spre exemplu, o conjunctie Luna-Marte nu este privita cu ochi buni, tocmai din cauza diferentei foarte mari intre cei doi astri. In timp ce Luna reprezinta emotie, vulnerabilitate si sensibilitate, Marte reprezinta impulsivitate si uneori chiar violenta. In schimb, o conjunctie pozitiva ar putea fi considerata cea intre Soare si Jupiter, unde ambele planete guverneaza semne de foc, Soarele reprezentand aspiratiile inalte iar Jupiter expansiunea si optimismul.

Este de mentionat, de asemenea, ca fiecare aspect are un orb (= distanta ) admis, astfel ca pentru aspectul de :

Tin totusi sa subliniez ca aceste distante nu sunt intotdeauna respectate. Sunt astrologi care prefera orburile mai mici tocmai datorita faptului ca astfel, energia este mult mai perceptibila.
Iata mai jos simbolul pentru fiecare aspect:

 

Conjunctie  
Sextil Trigon
Cuadratura Opozitie5. Tema natala

 


Avem mai sus drept exemplu o tema natala. Dupa cum putem observa, Soarele (din gradul 17)se afla in semnul Sagetatorului in casa a 9-a, in aspect de conjunctie cu Mercur din gradul 16 si Neptun din gradul 14.

Luna se afla in semnul Taurului in casa a 2-a a castigurilor personale, in conjunctie la grad perfect cu Chiron ( gradul 19 ).
Ascendentul este in ultimul decan din semnul astral al Pestilor, iar Neptun, guvernatorul acestuia, se afla in Sagetator in casa a 9-a.
Aceasta aglomerare de planete din casa a 9-a, usor vizibila in exemplul nostru, confera nativului interes pentru studiu si calatorie, precum si talent muzical, datorita combinatiei de Pesti ( AS)- Taur ( Luna) si Sagetator ( Soare ). Sagetatorul in cele mai multe cazuri aduce o buna ureche muzicala. Acest lucru se poate observa si in usurinta nativilor cu o amprenta puternica a acestei zodii, de a invata o limba straina.

Pentru a intelege aspectul de sextil putem observa planeta Pluto din 26 grade Balanta si planeta Neptun din 24 grade Sagetator.

Un aspect de cuadratura ar putea fi considerat in harta noastra cel intre Jupiter din Scorpion si Venus in Varsator. Se observa faptul ca cele doua planete sunt in unghi de aproximativ 90 grade.

Un trigon frumos dar cu un orb putin cam larg se poate observa intre Marte din Fecioara si Luna din Taur. Este adevarat ca cele doua planete sunt dupa cum spuneam si mai sus, destul de diferite, insa in acest caz, energia "curge" fara dificultate.

Ultimul aspect din lista noastra este cel de opozitie, care in harta se formeaza intre Marte din Fecioara si Ascendentul din Pesti.Casele astrale se pot observa cu usurinta in exemplul nostru. In primul rand, numerotarea lor este in exteriorul cercului mic iar fiecare din liniile de mai sus, care desparte cate o casa se numeste cuspida.

Voi incheia articolul cu o afirmatie pe care Ptolemeu o face in cartea sa "Tetrabiblos" in privinta relatiei macrocosmos-microcosmos: " O anumita putere emanand din substanta eterica eterna este dispersata complet si patrunde intreaga regiune din jurul pamantului, care este in toate privintele supusa schimbarii... Caci Soarele, impreuna cu mediul inconjurator, influenteaza intotdeauna in anumite moduri totul pe pamant, nu doar schimbarile ce insotesc anotimpurile anului ..."
 

~ Alina Marcu ~Astro Shop

Cele mai noi articole