Septembrie - la hotarul dintre moarte și renaștere

Autor: Roxana Alexe - luni, 04 septembrie 2023, 2959 vizualizari

Culegem roadele? Culegem ce am semănat? Căci am intrat în luna lui Răpciune (din latinescul raptionem „seceriș”), Vinimeriu, Viniceriu, Vinitel cu al său belșug și cu echinocțiu de toamnă, când ziua este egală cu noaptea, cu ale sale sărbători despre închiderea pământului cu toate viețuitoarele înăuntru, care marchează încheierea verii și începutul toamnei. Deși este a noua lună a anului, numele său vine din latinescul ”Septembris” - de la cuvântul septem, adică șapte. Și asta deoarece în calendarul roman, luna septembrie era a șaptea lună.

Este o lună foarte importantă pentru cei care au trudit, mai ales pământul, căci acum sunt culese roadele muncii de peste an, dar nu sunt excluse și alte tipuri de roade. Septembrie este luna vinului. În tradiția românească, această lună nu privește doar schimbările meteorologice, trecerea de la vară la toamnă, ci și prioritizarea activităților cotidiene în care, strângerea recoltelor capătă întâietate. Fiind luna care începe încă din prima zi cu sărbătoarea unui Nou An bisericesc, Septembrie se află la hotarul dintre moarte și renaștere.

Este luna în care este sărbătorită Nașterea Maicii Domnului și Înălțarea Sfintei Cruci - sărbătoarea care marchează închiderea pământului cu toate viețuitoarele care locuiesc în el, și care au fost lăsate să iasă la lumină de la începutul primăverii. Se spune că florile și verdeața de pe crucea sfințită la biserică sunt bune pentru feritul casei de tunete și fulgere.         

Septembrie stă sub semnul cifrei 9, asociată cu Judecata și cu Deznodământul. Pentru că 9 fiind ultima cifră singulară impune un sfârșit, marchează momentul încheierii unei etape, și pe cale de consecință, începerea alteia. Căci după 9 vine 10, și acest lucru înseamnă un nou început pe un plan superior.

Dacă este descompusă, cifra 9 este 3x3 sau produsul ”perfecțiunii divine”. Potrivit simbolisticii numerologice, 9 simbolizează forța interioară, destinul, responsabilitatea, intuiția, rezolvarea de probleme, libertatea sau idealurile înalte. Pitagora a numit numărul 9 - Binele și Răul. Numărul 9 se numește Ocean și Orizont, deoarece are toate numerele în el. Numărul 9 rezonează cu energia și vibrațiile umanitarismului, filantropiei, compasiunii, bunăvoinței și bunătății.

Și simt această lună 9, ca pe una generoasă, caldă, cu miros de gutuie încă necoaptă, cât o viață care și-a învățat lecțiile mai greu sau mai ușor și care vine acum pentru a-i servi pe cei neprivilegiați, dar luptători și asumați, să le ofere din înțelepciunea ei să integreze mai ușor schimbările, chiar dacă acest lucru necesită un efort susținut.

Autor: Roxana Alexe  
----- 
🌐 Facebook 🌐 InstagramAstro Shop

Cele mai noi articole