Să spui sau să nu spui? Despre dorințele, visele, proiectele tale...

Autor: Nicoleta Svârlefus - duminica, 03 aprilie 2016, 53124 vizualizari
Sa spui sau sa nu spui? Despre dorintele, visele, proiectele tale...

Să spunem celorlalți despre  proiectele, dorințele, ideile noastre? Sau nu? Aduce ghinion dacă spunem înainte să împlinim ceva ce ne dorim? Sau e de bun augur?

Ei bine, depinde. Nu e o regulă, nu există „așa e bine” sau „așa e rău” în toate cazurile. Nicio situație nu seamănă cu alta și așa ar fi bine să abordăm lucrurile, făcând distincția între momente, situații, oameni... Depinde pe cine ai în fața ta, despre ce proiect e vorba, ce simți în momentul respectiv, ce urmărești să obții...

Și totuși, e posibil ca divulgarea unei dorințe, unei persoane nepotrivite sau într-un moment nepotrivit, să afecteze și să oprească împlinirea acesteia? Da, e posibil. 


Iată câteva lucruri la care să fii atent:

1. În primul rând fii atent cui îi împărtășești intențiile tale. Uneori acestea sunt mai îndrăznețe decât mintea celui din fața ta. Ideile tale, în cazul acesta, se vor zbate să încapă în mintea celuilalt și, în final, s-ar putea să fie tăiate pe la colturi și îndesate într-o formă care nu e a ta. În plus, povestea ta va fi plimbată în mintea cuiva, procesată și probabil impregnată cu fricile sale. Rezultatul? Ai ghicit: dezimputernicire, zădărnicire, disipare a energiei, descurajarea ta... etc. 

Așadar, nu e nevoie ca cineva să fie rău intenționat ca să schilodească energetic visul/ideea ta, ci e de ajuns să nu fie în stare să primească ce-i spui, din cauza convingerilor și a punctelor de vedere pe care le are despre subiect.

2. Dacă ție nu îți e încă foarte clar ce vrei, poate ar fi bine să mai aștepți, decât să deschizi gura într-un moment de exaltare, când ideea ta e încă crudă și incompletă, riscând să fie spulberată de prima privire a celui din fața ta sau de întrebările, analizele, comparațiile, părerile acestuia...  Dacă doar vrei să vezi o reacție, sau vrei să ceri o informație de care ai nevoie, atunci e în regula să spui în faza asta, daca însă vrei să primești susținere, mai gândește-te o dată înainte să deschizi gura. Întreabă-te dacă e util, merită, e cazul, e momentul, e omul potrivit?

3. Pune-ți întrebarea: „cu ce scop îi împărtășesc acestei persoane, ideea/intenția mea?” În spatele intenției de a spune, stă o altă intenție: de a obține ceva. Poate susținere, încurajare, claritate, soluții, sprijin... Sau admirație, aprobare, aplauze...

Și chiar invidie. Întreabă în momentul respectiv și vezi care este răspunsul primit în tine. Ia seama că momentele și situațiile sunt diferite, de aceea e necesar să fii prezent și să te raportezi doar la momentul prezent. Faci apoi alegerea în ton cu contextul și cu ce simți că e potrivit pentru tine. 

Această simplă întrebare te poate ajuta să-ți dai seama că, uneori, rulezi niste programe ascunse, inconștiente, și astfel te repezi să spui anumitor persoane doar pentru că așa te-ai obișnuit sau pentru că aștepți ceva ce ai așteptat mereu de la ele. Având răspunsul, devii conștient de cauza dorinței de a spune. Iar asta te ajuta să faci alegerea corecta pentru tine, adecvata la prezent și nu la vreo poveste demult apusa.

4. Dacă te oprești preț de o respirație, înainte să deschizi gura, și ești atent la ce simți în corp, vei ști imediat dacă e cazul să continui să spui sau să te oprești. Astfel vei evita regretul ulterior „nu știu ce mi-o fi trebuit să spun”, „of, m-a luat gura pe dinainte”.

5. Persoana pe care o alegi pentru a fi „păstrătoare” a „visului” tău, e de preferat să fie cineva care crede în tine, cineva deschis la a explora posibilități noi, care se iubește și respecta suficient pe sine încât să nu își dorească să trăiască prin tine și visul tău. Cine este această persoană? Știi, pur și simplu. E una singura? De obicei da, dar nu e obligatoriu. Ai nevoie să spui cuiva? Nu neapărat, dar poate fi extrem de nutritiv și benefic pentru tine și visul tău, să găsești pe cineva care iți iubește visul și îl poarta în inima sa.

Fie primit!

Nicoleta Svârlefus 
https://www.nicoletasvarlefus.ro/programeAstro Shop

Cele mai noi articole