Renuntarea la vinovatie

Autor: AstroCafe.ro - joi, 07 aprilie 2016, 14691 vizualizari
Renuntarea la vinovatie

Vinovatia este o incercare de a tranzactiona salvarea, de a-l manipula pe Dumnezeu si de a obtine iertarea prin suferinta. Aceste atitudini provin din interpretarea gresita conform careia Dumnezeu este un mare razbunator care uzeaza de pedepse.

Noi credem ca vom potoli mania sa justificata prin durerea, suferinta si penitenta noastra. In realitate, exista o singura "penitenta" adecvata pentru greselile noastre - si aceasta este schimbarea. In loc sa condamnam ceea ce este negativ, sa alegem ceea ce este pozitiv.

A progresa si a face schimbari cere mai mult efort decat a te simti vinovat, dar este un raspuns mult mai potrivit. Observam, privind scala constiintei, ca vinovatia este plasata in josul acesteia, in timp ce Dumnezeu se afla in varf. In consecinta, a ne complace in vinovatie - situandu-ne astfel la baza scarii constiintei - nu e nicidecum o atitudine care ne duce in varf.

Smerenia inseamna sa intelegem faptul ca propria noastra viata este o evolutie a constiintei spirituale. Invatam din greseli. "Parea o idee buna pe atunci" - iata probabil citatul cel mai util pentru a corecta orice comportament din trecut. Desigur ca, mai tarziu, in retrospectiva, recontextualizam si respectivul comportament ni se pare o greseala. Totusi, daca alti oameni sunt inocenti intrinsec, pentru ca aceasta este natura constiintei, atunci asa este si sinele cautatorului spiritual.

Pe langa renuntarea la vinovatie este foarte util, de asemenea, sa renuntam la ideea ca pacatul are o realitate. Eroarea este corigibila, pacatul este o greseala iertabila. O mare parte din ceea ce oamenii numesc pacat este doar un atasament pentru ceva, o manifestare emotionala a copilului din noi. Cel care minte, fura, inseala, loveste si porecleste alti oameni nu este altcineva decat copilul. Prin urmare, pacatul nu este altceva decat imaturitate si ignorarea adevaratei naturi a constiintei.

Odata ce valorile spirituale le inlocuiesc pe cele lumesti, tentatiile se diminueaza si eroarea e mai putin probabil sa se intample.

David R. Hawkins

Sursa: Ochiul sinelui de care nimic nu se poate ascunde - Editura Cartea Daath
Imagine: http://fecdn.fractalenlighten.netdna-cdn.com/Astro Shop

Cele mai noi articole