Puterea iertarii

Autor: AstroCafe.ro - vineri, 25 decembrie 2015, 11470 vizualizari
Puterea iertarii

Cauza de baza a emotiilor negative, factorul principal care predispune o persoana la blamare, la manie si la resentimente, frica si indoiala, invidie si gelozie, este inabilitatea de aierta pe cineva in legatura cu care simtim ca n-ea ranit in vreun fel.

Pe masura ce ne dezvoltam in copilarie, ajungem la o etapa in care "justitia" este foarte importanta pentru noi. Ne fixam asupra conceptului de "echitate". Suntem suparati pe orice situatie din viata noastra care nu pare a fi dreapta si echitabila pentru toata lumea, in special daca ne priveste pe noi insine. De fiecare data cand simtim ca noi sau altcineva am fost tratati nedrept, indiferent de motiv, consideram ca este un atac la propria persoana. Respectul nostru personal fragil este amenintat. Reactionam cu manie si resentimente. aceasta este o etapa normala de evolutie prin care trecem pe drumul catre maturitate.

Totusi, unii oameni raman fixati la aceasta etapa si nu o depasesc niciodata.Daca nu suntem invatati cat este de important sa renuntam la frustrarile din copilarie, vom ajunge la maturitate cu o cantitate uriasa de experiente neiertate. In cazul in care nu suntem atenti, ne vom construi apoi viata pe baza maniei directionate catre oamenii fata de care simtim ca suntem vinovati pentru ceva ce au facut sau ceva ce noi dezaprobam. Multi psihoterapeuti si psihiatri isi petrec intreaga viata ajutandu-i pe oameni sa se confrunte cu acest trecut nefericit si sa rezolve experientele anterioare si actuale.

Cea mai puternica si eliberatoare hotarare pe care o poti lua este aceea de a ierta pe toata lumea care te-a ranit in vreun fel. Doar prin eliberarea, in mintea ta, a celeilalte persoane si prin iertarea ei te vei putea elibera pe tine insuti. De aceea, cele mai multe religii accentueaza importanta clementei ca prim pas spre pacea mintii si beatitudinea telurica.

Imagineaza-ti cum te-ai simti daca nu ai fi manios pe nimeni. Ca esti o persoana complet pozitiva, optimista, joviala, cu un nivel inalt de respect personal, entuziasm si incredere in tine nelimitata. Inchipuieste-ti ca esti o persoana calda, pietenoasa, iubitoare, plina de calm si pace interioara. Toate acestea sunt posibile pentru tine daca practici clementa.

Prin contrast, refuzul sau esecul de a ierta reprezinta baza negativitatii, a maniei, stresului, anxietatii, a bolilor fizice si mentale si a celor mai multe nefericiri. Refuzul de a ierta te tine in capcana.

Ingaduinta te elibereaza. Intotdeauna este alegerea ta. Nu are nici o legatura cu o alta persoana sau situatie.

Brian Tracy

Sursa: Schimband gandirea, iti schimbi viata - Ed. Curtea Veche
Imagine: www.magic4walls.comAstro Shop

Cele mai noi articole