Pune-ti intrebari

Autor: AstroCafe.ro - joi, 25 februarie 2016, 2058 vizualizari
Pune-ti intrebari

Ori de cate ori ai un gand negativ, opreste-te si intreaba-te: "Ma ajuta cu ceva?"

Ne place sa ne gandim la noi insine ca fiind hotarati si ca detinand controlul, dar realitatea este ca o mare parte a gandirii noastre este destul de haotica. Chiar si atunci cand suntem concentrati, mintea noastra este purtata de colo-colo. Uneori aceasta este o experienta placuta: gandul poate zbura catre copiii nostri sau spre o anumita activitate distractiva pe care o planuim pentru sfarsitul saptamanii.

Prea des insa gandurile noastre vireaza automat in directia opusa, ajungand intr-o stare in care ne ingrijoram sau suntem obsedati de lucruri pe care le-am facut sau nu le-am facut, de un comentariu jignitor al unui prieten, de o problema ivita la locul de munca sau de un sofer enervant care condude in fata noastra.

Aparitia gandurilor negative ciudate este cumva fireasca, iar gandirea critica constructiva este foarte necesara in rezolvarea anumitor tipuri de probleme, dar, atunci cand ne concentram in mod constient pe ceea ce e gresit mai degraba decat pe ceea ce este corect in vietile noastre, ne risipim sansa de a fi fericiti.

Intrebarea "Ma ajuta asta cu ceva?" ne permite sa blocam functionarea gandirii negative. Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa ignoram rautatile celorlalti sau sa trecem cu vederea problemele dificile ce trebuie sa fie abordate; eu ma refer de fapt la reducerea gandurilor negative automate care ne fac sa ne simtim obositi, morocanosi si deprimati. Iata un exemplu simplu.

Un prieten iti spune ca nu mai poate sa iasa cu tine la filmul din seara asta. Este a treia oara cand contramandeaza o intalnire cu tine in tot atatea luni. Ai doua optiuni. Prima este sa iti petreci seara rumegand ce s-a intamplat si devenind din ce in ce mai iritat de comportamentul sau si, in cele din urma, ajungi sa te duci la culcare intr-o stare morocanoasa si sa ai un somn prost.

A doua optiune este sa iei decizia de a-ti pune la punct prietenul la urmatoarea intalnire, iar apoi sa suni un alt prieten pentru a-l invita la film - cu putin noroc, vei avea o seara minunata si la afarsitul ei vei fi uitat cat de cat de ofensa de mai devreme.

La inceput va fi nevoie de un pic de disciplina pentru a veni cu mai multe ganduri alternative, utile in gestionarea nervilor si a problemelor de zi cu zi, dar efortul merita din plin. Si chiar daca nu poti evita negativitatea - poate problema este prea mare sau prea greu de rezolvat -, vei invata sa apreciezi beneficiile chestionarii modului in care gandesti si reactionezi, spre deosebire de momentele in care te lasi prada umorilor tale.

"Daca reusim sa intelegem cu adevarat problema, raspunsul va rasari din ea, pentru ca raspunsul nu este separat de problema." - Jiddu Krishnamurti

Timothy J. Sharp

 

Sursa: 100 de cai spre fericire - Editura Trei

Imagine: www.amusingfun.comAstro Shop

Cele mai noi articole