PAȘTELE și IEPURELE

Autor: AstroCafe.ro - luni, 30 martie 2020, 3112 vizualizari

Obiceiurile de Paște din zilele noastre nu sunt bazate pe Biblie. Dacă cercetăm originea lor, observăm că ele au la bază unele ritualuri antice ale fertilității. Iată câteva dovezi.

Iepurașul de Paște. Iepurele este un simbol al fertilității „preluat din ritualurile antice și din simbolismul festivalurilor păgâne ale primăverii care se țineau în Europa și în Orientul Mijlociu“ (Encyclopædia Britannica).

Iepurele este pus în legătură cu „simbolismul apelor fecundatoare și regeneratoare, al vegetației, al reînnoirii neîncetate a vieții“ (Dicționar de simboluri, Ed. Polirom, Iași, 2009, pag. 463).

Ouăle de Paște. Potrivit unei lucrări de referință, obiceiul de a porni în căutarea ouălor de Paște, care se presupune că sunt aduse de iepurașul de Paște, „nu este doar o joacă de copii, ci o reminiscență a unui ritual al fertilității“ (Funk & Wagnalls Standard Dictionary of Folklore, Mythology and Legend).

În unele culturi, se credea că ouăle de Paște „aduceau, în mod miraculos, fericire, prosperitate, sănătate și ocrotire“ (Traditional Festivals).

„Oul este adăugat la simbolurile și emblemele reînnoirii Naturii și vegetației. . . . Iar ouăle roșii împărțite de Paște în țările balcanice intră probabil și ele într-un sistem ritual analog, al cărui țel e de a comemora începutul primăverii.“ (Mircea Eliade, Tratat de istorie a religiilor, Ed. Humanitas, București, 2008, pag. 419)

Înnoirea hainelor. „Era nepoliticos și chiar aducea ghinion să o întâmpini pe zeița scandinavă a primăverii, Ostara *, în veșminte care nu erau noi.“ (The Giant Book of Superstition)

În lucrarea The American Book of Days se arată care este originea Paștelui: „Nu este nicio îndoială că, în perioada de început, Biserica a adoptat obiceiurile păgâne din vechime și le-a dat o semnificație creștină“.

Practic, iepurele este un simbol al fertilității, la fel ca și "Oul" din care o formă de existență ia viață și apoi se poate ridica la cer. Sunt multe moduri în care pot fi interpretate aceste simboluri, dar toate au o legătură cu primele personificări din perioada culteror agrare.

de Adal BrechtAstro Shop

Cele mai noi articole