Oamenii se comportă cu tine așa cum îi înveți

Autor: Nicoleta Svârlefus - miercuri, 25 mai 2022, 14856 vizualizari

Când încerci să mulțumești pe toată lumea, toată lumea se va arăta tot mai nemulțumită de tine. Și vei continua să te străduiești și mai mult, să faci mai mult, până când... te prinzi că TU ești atât de nemulțumit de tine, de fapt. Poti descoperi la un moment dat că ce faci de fapt este să încerci să te mulțumești pe tine, mulțumind lumea.
Doar că... nu funcționează. Și asta doar în 100% din cazuri.

Se întâmplă atât de des să văd oameni care-si folosesc timpul și energia pentru a onora circumstante, pentru a fi si a face ce "trebuie" sau pentru a evita să-i supere pe ceilalți. Ei nu stiu să spună NU, le e greu să-și afirme voința și dorințele, fac compromis după compromis și apoi se mira că nu se simt împliniți.

Sper că ție nu ți se întâmplă. Dar, dacă totuși simți că ești pe “strada asta”,  daca “cedezi trecerea” mai des decât e necesar, probabil știi cum e să te vezi stând pe loc, simțindu-te  complet lipsit  putere.

De ce se întâmplă să “cedăm trecerea” în mod inconștient, chiar și atunci când mai mult încurcăm decât ajutăm? Cum ajungem să prioritizam orice altceva și pe oricine altcineva, mai puțin pe noi înșine?

Se întâmplă undeva pe drum, în timpul creșterii și dezvoltării noastre, să credem că nu merităm, nu contăm, nu avem valoare. Dacă în copilărie nu am primit apreciere, atenție, iubire, învățam că suntem nesemnificativi, prin urmare, pentru ca ceilalți să ne vadă și să simțim că avem valoare, ne străduim să fim utili și atenți la nevoile celor din jur, indiferent ce.  Ii punem pe ceilalti pe primul loc, suntem disponibili și mereu distrași de planurile, problemele, durerile lor. Facem asta ca să primim atenție și apreciere. 

Doar că nu funcționează. Aprecierea nu ne ține de cald, asta în cazul în care o primim. Nu reușește să acopere golul pe care îl simțim. Respectul nu vine. Iar când, într-o zi, avem nevoie să ne sprijine și pe noi cineva, să ne vadă, să ne țină în brațe, ne uităm în zadar în jur… nu e nimeni. 

Oamenii sunt așa cum îi înveți. Dacă interacționezi cu ei din spațiul “eu nu contez”, așa se vor raporta și ei la tine.

Dar… imaginează-ți cum ar fi să dai mai multă valoare timpului și vieții tale, în fond ție? Cum ar fi să știi unde mergi,  să faci alegeri clare, să poți pune limite, să-ți poți afirma adevărul cu putere? 

Daca vrei să simți că ai mai multa putere în viața ta și că ești pe drumul tău, poți chiar acum să te uiți ce convingeri ai cumpărat în copilărie, despre tine. Ce ți-au spus că ești și nu ești, ce mesaje ai primit, ce ți s-a transmis că ar trebui să fii și să faci în viață… Doar uită-te acolo. Nu ca și cum e vina cuiva, ci doar cu scopul de a explora și a te cunoaște mai bine. Asta te va ajuta să miști lucrurile în interiorul tău și să faci o schimbare. Pentru că... vei căpăta mai multă claritate cu privire la povestea pe care ți-o spui despre tine și care e posibil să nu fie reală.

***Iar dacă ai nevoie de sprijin în procesul tău, dacă e momentul pentru tine să faci o schimbare și să înveți cum să fii în centrul vieții tale, te astept cu drag în programul Trăiește viața pentru care ai fost creat
Află mai multe despre acest program aici https://www.nicoletasvarlefus.ro/traieste-viata 

Nicoleta Svârlefus  
https://www.nicoletasvarlefus.ro/programe

----- 
🌐 Facebook 🌐 InstagramAstro Shop

Cele mai noi articole