Mandala fiintei. Esenta intelepciunii

Autor: AstroCafe.ro - miercuri, 02 decembrie 2015, 4647 vizualizari
Mandala fiintei. Esenta intelepciunii

Am vazut ca, atunci cand perceptia fata de sine este factorul ce da viata identitatii noastre, ne ingustam invariabil domeniul perceptiei constiente. Cand aceasta ingustare este un proces constient si intentionat, el ne concentreaza fortele mentale, emotionale si comportamentale, in scopul realizarii unei sarcini. Atunci cand, insa, terminam cu acea activitate trebuie sa fim capabili sa ne intoarcem cu usurinta la o stare de constienta mai deschisa si sa ramanem mai deplin ancorati in prezent.

Pentru fiinta umana, inteligenta nu este o calitate cu trasaturi fixe; este un flux cu o curgere potential constanta, care depinde de cat de aproape ne aflam fata de trairea deplina in prezent. Atunci cand suntem in zona temporala a prezentului, inteligenta noastra tinde a fi holistica, avand legatura mai mult cu inima, decat cu mintea.

Deoarece in cadrul acestui prezent suntem mai aprope de latura fundamentala a fiintei noastre, suntem, in egala masura, mai aproape si de lumea pe care o percepem. Acest lucru ne confera o senzatie inerenta de legatura, de apartenenta, de interconexiune existenta intre toate lucrurile. 

Chiar si in mijlocul aspectelor celor mai conflictuale in aparenta, pe acre le intalnim in viata, putem aprecia armonia intrinseca ce strabate tot ceea ce exista. Gasirea armoniei chiar si in cadrul situatiilor de viata ce par a fi in conflict este ea insasi expresia inteligentei. De asemenea, poate fi numita intelepciune.

Intelepciunea este un concept diferit fata de intelect. Intelectul este un aspect stiintific al acelui eu cu care ne identificam si acelui domeniu anume de activitate caruia atentia acelui eu ii este dedicata in mod fundamental.

Putem avea un intelect exceptional, insa fara a fi capabili sa intuim deplinatatea. Cu o asemenea inteligenta, suntem capabili de a fi realmente prezenti numai pana la o anumita limita; percepem totusi prezentul, insa numai prin prisma agendei noastre specifice.

Richard Moss

Sursa: Mandala Fiintei, Editura Cartile Elena Francisc

Imagine: 4.bp.blogspot.comAstro Shop

Cele mai noi articole