Lucrurile mărunte contează!

Autor: AstroCafe.ro - marti, 07 decembrie 2021, 4224 vizualizari

Cine înțelege asta realizează încotro mergem ca societate. Pentru ca schimbarea să prindă este necesar să fie realizată în pași mici dar susținuți. Problema este că cei mai mulți oameni caută extraordinarul, consideră că e nevoie să se întâmple ceva ieșit din comun ca schimbarea să se realizeze.
Schimbările pe care le observăm acum în societate sunt rezultatul acelor pași mărunți pe care nu i-am sesizat (colectiv) și care acum încep să își facă efectul. Orice chestie măruntă implementată care acum pare inofensivă, dacă nu îi putem calcula impactul pe termen mediu și lung, s-ar putea ca ulterior să ne surprindă.

Lucrurile mărunte contează! Tot ceea ce se întâmplă acum, cu toate măsurile luate și împuternicite la nivel european și global, reprezintă începutul unui proces care pas cu pas va duce la schimbări care ulterior vor părea iremediabile. Din moment ce omul s-a obișnuit cu măsurile, o să le considere normale, chiar dacă acestea sunt toxice pentru ființa sa.

Lucrurile mărunte contează! Să îți dau un exemplu, oamenii consideră că programul de muncă de 8 ore / 5 zile pe săptămână este normal și că așa ar trebui să fie pentru totdeauna. Nimic mai fals, programul de 8 ore nu are nici cea mai mică legătură cu umanitatea ci este o forțare implementată prin măsuri mărunte, treptate, în ultimii 200 de ani.
Prin repetiție, programul de 8 ore a rămas, chiar dacă se știe cu claritate că nu mărește productivitatea, limitează libertatea angajatului și astfel scade loialitatea față de angajator și multe altele descoperite pe parcurs.

Lucrurile mărunte contează, cine nu le observă o să aibă surprize mari. Încă un exemplu, crimele nazismului au fost posibile din cauza unor schimbări mărunte însă susținute din 1932 până la căderea Germaniei în 1945. Ceea ce părea la început ca fiind ieșirea din criză a Germaniei, prin măsurile luate de dictator, a dus la un război mondial, orașe distruse și foarte mulți morți.

Lucrurile mărunte contează! Să îți mai dau încă un exemplu, noi românii, am decis treptat că dezbaterile nu își mai au rostul. În ultimii 10 ani, dezbaterile înainte de diverse alegeri, ori nu au existat ori s-au realizat atât de greu încât au devenit mai rare ca diamantele. Înlăturând dezbaterea, aceasta a fost înlocuită treptat cu propagandă și cu manipulare din toate taberele.
În ultimii 10 ani s-a realizat această schimbare și îi observăm rezultatele și acum. În criza medicală actuală, în loc să fie încurajat dialogul pentru a găsi soluții potrivite, s-a folosit din plin propagandă, manipulare și cenzură.

Lucrurile mărunte contează! Modul în care ne creștem copiii, fiecare lucru mărunt care este susținut prin perseverență, prin repetiție, contează în dezvoltarea acestora. Unii părinți cred că trebuie să facă lucruri extraordinare, să îi lase copilului o casă ori o avere astfel încât copilul să fie fericit.
Nimic mai fals, ceea ce a fost repetat în acea familie, aceea rămâne ca moștenire. Spre exemplu, dacă copilul a fost neglijat în mod repetat, aceasta este moștenirea sa, indiferent de câți bani ori câte case primește de la părinți.

Lucrurile mărunte contează! Observă ce se implementează pas cu pas, observă lucrurile mărunte, așa realizezi direcția în care mergem. Revenind la exemplul cu copiii, dacă observi lucrurile mărunte care se repetă într-o familie, realizezi cum va crește acel copil și ce tipare comportamentale va avea.

Unii oameni au o mentalitate de jucător de noroc, așteaptă să dea lovitura astfel încât viața lor să se schimbe, fără să realizeze că dacă nu sunt pregătiți pentru acea "lovitură" vor avea și mai mult de suferit. Știm cu toții prin ce trec o mare parte dintre cei care câștigă la loto, acei oameni nu erau pregătiți pentru ce au primit.

Lucrurile mărunte contează! Cine ești acum ești datorită ori din cauza lucrurilor mărunte pe care le-ai repetat în mod susținut. Societatea noastră este rezultatul lucrurilor mărunte repetate în mod susținut. Nu uita, în lucrurile mărunte repetate în mod susținut poți citi viitorul, nu ai nevoie de glob de cristal ori de zațul din cafea.
Lucrurile mărunte contează!

Orlando Daniel Stoicescu

 

Sursa imagine https://stephaniekeltner.wordpress.com/2012/08/06/the-little-things/Astro Shop

Cele mai noi articole