Legea oglinzii

Autor: Nicoleta - duminica, 11 octombrie 2009, 7282 vizualizari
Legea oglinzii

- Cum ne oglindim in ceilalti -

Una dintre Legile Universului am denumit-o (ca sa-mi fie mai simplu sa o explic) Legea Oglinzii, si este una dintre cele mai valoroase instrumente cu care putem lucra in evolutia noastra spirituala.

Este o lege explicata pe indelete in multe carti de spiritualitate si in multe dintre acestea se ofera si exercitii pentru a o insusi si a o practica zilnic.

Ce spune Legea Oglinzii? Spune ca orice om pe care il intalnim ne oglindeste pe noi, cu bune si cu rele. Daca ceva ne place in mod deosebit la cineva, o calitate anume, aceasta se regaseste si in noi, chiar daca noi nu suntem constienti de asta. In egala masura ceea ce ne displace profund la cineva se gaseste si in noi.

Adesea ne trezim ca apreciem naturaletea, sinceritatea, bunatatea, calmul, toleranta, curajul, capacitatea oratorica si multe alte calitati in persoanele pe care le intalnim. Si stam si admiram, dar uitam sa ne uitam la noi sa vedem in cate cazuri din viata noastra am fost la fel. De obicei ne uitam cu admiratie la personalitati si vedete.

De cealalta parte suntem “oripilati” de rautatea, meschinaria, minciuna si celelalte defecte pe care le identificam, in general la politicieni, dar nu numai. Si uitam sa ne analizam pe noi, sa vedem de cate ori am fost pusi in situatii de a ne comporta “neortodox”.

Cel mai adesea stam si ne uitam la ceilalti si ii admiram sau, dimpotriva, nutrim sentimente de repulsie. Ignoram astfel total posibilitatea de a cerceta cat mai adanc in interiorul nostru, sa vedem daca si noi suntem, am fost sau am putea fi la fel.

Si daca totusi cineva ne pune fata in fata cu realitatea ca da putem fi la fel, refuzam sa admitem asta, si ne ascundem dupa expresii precum: eu nu sunt asa, eu n-am fost niciodata asa, eu nu as putea fi asa.

O alta metoda prin care refuzam sa admitem ca avem toate calitatile si toate defectele descoperite si identificate in oameni este aceea ca diminuam importanta gesturilor noastre bune si amplificam si dam o importanta prea mare defectelor noastre.

Legea Oglinzii ne arata ca, atat calitatile cat si defectele pe care le remarcam la ceilalti, creaza un intreg pe care, in anumite situatii, il manifestam si noi. Ne mai arata ca suntem intr-o stransa legatura cu cei langa care traim sau pe care ii admiram/detestam, de la distanta, ca toate acele calitati si defecte pe care le “vedem” in ceilalti apasa pe niste butoane ascunse din interiorul nostru si trezesc emotii in noi. Ceea ce inseamna ca “butoanele” sunt conectate la “ceva” din subconstientul nostru care “recunoaste” starile repsective.

Unul dintre cele mai eficiente exercitii ale Legii Oglinzii l-am intalnit in cartea “Partea intunecata a cautatorilor de lumina” – Debbie Ford. Este un exercitiu pe care il practic adesea si pe care il dau si elevilor mei sa-l faca.

Luati o foaie de hartie si impartiti-o in doua. In partea stanga scrieti numele unei persoane pe care o admirati, iar in partea dreapta numele unei persoane pe care o detestati. Apoi, sub persoana din stanga scrieti toate calitatile care va starnesc admiratia, iar sub cea din dreapta toate defectele pe care le detestati. Cand ati terminat, stergeti numele celor doua persoane si deasupra treceti-l pe al vostru. Cu calm, rabdare, spirit de observator si cu foarte multa sinceritate vedeti de cate ori ati manifestat calitatile si de cate ori defectele din coloane. Fiti sinceri cu voi.

Este un pas catre aurul alchimic din voi!

Andreea Talmazan (andreea.talmazan@astrocafe.ro)Astro Shop

Cele mai noi articole