FORŢA DIN TINE

Autor: AstroCafe.ro - marti, 23 mai 2017, 15018 vizualizari
flower

Orice lucru în care crezi din toate puterile tale va deveni o realitate. Ai în tine puterea de a-ţi clădi lumea ta reală, aşa cum o doreşti. Toţi oamenii doresc să aibă succes şi totuşi cea mai mare parte dintre reprezentanţii fiecărei generaţii nu-şi acordă nici măcar o şansă, convinşi fiind că, orice ar face, tot nu va ieşi aşa cum visează ei. În acest fel, lipsa de încredere în sine merge mână în mână cu eşecul.

Există, din păcate, foarte mulţi care nici nu ştiu bine ce doresc şi cred că trebuie să-şi accepte existenţa aşa cum este. Cei care au o oarecare idee despre ţelul lor cred fie că nu şi-l vor atinge, fie că nu merită să şi-l atingă. S-a spus adesea că oamenii sunt capabili să realizeze absolut orice lucru îşi pun în gând şi în care cred. Condiţia-cheie a succesului o reprezintă capacitatea de a crede - adevăratul succes începe cu încrederea în tine însuţi.

Îţi aminteşti ce spune Biblia, că adevărata credinţă poate muta din loc şi munţii? Ei bine, trebuie întâi să crezi profund că eşti în stare să muţi din loc un „munte", oricare ar fi el, pentru a izbuti s-o faci. Pe la începutul anilor '80, un coleg al meu, inginer, specializat în construcţii, m-a invitat în China şi Hong Kong. În momentul respectiv, se ocupa de realizarea a ceea ce constituia atunci cel mai costisitor proiect individual din lume: banca din Shanghai şi Hong Kong. Am cunoscut acolo pe cei mai importanţi Tai-pan, de la care am învăţat adevărata filosofie a mutatului munţilor. Mi s-a arătat un masiv de granit şi mi s-a explicat cu nedisimulat entuziasm că urma să fie mutat, pentru a face loc unui nou cartier de locuinţe. Cel care îmi vorbea era absolut convins că muntele va fi mutat - certitudinea i se citea în ochi. Nu trebuie să uităm că deea procedeelor de rezolvare a unei probleme îi vine totdeauna celui care este convins că o va rezolva.

Când, după zece luni, m-am reîntors în Hong Kong cu afaceri, m-am dus să văd muntele. Nu l-am mai găsit! în locul lui se turnaseră fundaţiile unor blocuri, iar în zona unde poalele masivului de granit se întâlneau cu valurile mării, se contura acum un mic port.

Încrederea în tine însuţi nu are nimic de-a face cu visele sau cu dorinţele. Nu este suficient să visezi să muţi un munte sau să doreşti să ai o slujbă mai bună, dar prin forţa credinţei că o poţi face, că eşti capabil să găseşti soluţii pentru mutarea unui „munte" („munte" înseamnă orice plan, orice obstacol) sau pentru schimbarea statutului tău profesional, devii într-adevăr capabil să reuşeşti. Ceea ce se spune în Biblie - că absolut totul îi este cu putinţă celui care crede - constituie cel mai bun eşantion de filosofie practică din câte există.

Numai din cauza neîncrederii în tine însuţi - adică, din cauza faptului că îţi subestimezi talentele - te îndoieşti că poţi realiza tot ceea ce doreşti. Dacă nu te-ai fi lăsat influenţat de alţii, nu te-ai îndoi. Conform legilor aerodinamicii, bondarul nu ar trebui să zboare, numai că, din fericire, lui nu i-a adus nimeni la cunoştinţă acest lucru, aşa că zboară în voia cea bună. Yan Chow este unul dintre imigranţii vietnamezi ajunşi în Hong Kong cu bărcile contrabandiştilor. Când a sosit, avea ca unică avere cei optsprezece ani ai săi. I se spusese că poate ajunge milionar. Când am făcut cunoştinţă cu el, avea douăzeci şi cinci de ani şi era milionar. Mi-a povestit că abia la această vârstă şi-a dat seama că înţelesese greşit cele ce i se preziseseră, din pricina unei mici diferenţe de dialect: de fapt, i se spusese că s-ar putea să devină, nu că poate fi milionar. A crezut şi nimeni nu a venit să-1 influenţeze în sens contrar.

A dori nu înseamnă a crede.

În fiecare clipă, la tot pasul, o mulţime de tineri îşi încep o nouă carieră. Toţi vor ca, într-o bună zi, să obţină ceea ce îşi doresc şi să ajungă în vârful piramidei ierarhice. Totuşi, aproape nici unul nu ajunge - cauza o reprezintă îndoiala pe care o poartă în ei înşişi; ea se transformă într-un obstacol de netrecut, barându-le drumul şi ascunzându-li-l. Fără încrederea în propriile puteri, nu vor mai reuşi niciodată să-1 redescopere.

Atitudinea lor este aceea a unei persoane „obişnuite" - altfel spus, „mediocre". Totuşi această auto-condamnare la mediocritate este de-a dreptul ridicolă - jumătate din populaţia globului dispune de capacităţi situate peste medie. Doar un procentaj redus din membrii unei generaţii crede cu adevărat m propriile şanse de succes şi, datorită acestei credinţe în sine, obţine succesul dorit. Uită-te la cei care reuşesc: dacă îi întrebi ce doresc, nu-i mai poţi opri.

Însuşi faptul că citeşti cartea de faţă te plasează în acel procentaj redus de oameni care pot realiza toate lucrurile în care cred. Credinţa aceasta (sau încrederea) te duce departe, până la succese pe care acum le-ai considera imposibile. însă, cel mai adesea, piatra ce îţi blochează calea este necunoaşterea propriilor tale obiective.

Iată ce scrie Viktor Frank în cartea sa Man's Search for Meaning (Omul în căutarea sensului). În viaţă, fiecare om îşi are chemarea sa specifică, sau misiunea sa, şi numai a sa, de a duce la bun sfârşit un anumit lucru ce trebuie înfăptuit. Aşadar, el nu poatefi înlocuit de altcineva şi nici viaţa nu o mai poate lua de la capăt. Astfel, menirea fiecăruia este la fel de unică pe cât de unică este şi ocazia de a şi-o îndeplini Prin urmare, întrebarea esenţială este: îţi vei îndeplini destinul tău pe pământ sau, ca majoritatea semenilor noştri, te vei culca în mormânt cu muzica vibrând încă în tine, din cauză că te-ai dovedit incapabil să dirijezi simfonia propriului tău succes, adică, incapabil să crezi că poţi fi ceea ce vrei, realiza ceea ce vrei şi avea ceea ce vrei?

Aceasta este una dintre întrebările esenţiale ale vieţii tale. îţi vei valorifica, oare, potenţialul, devenind ceea ce eşti în stare să devii? Cei mai mulţi dintre noi nu o fac. Prin autoevaluare ai şi început să-ţi cristalizezi propriul sistem de valori - adică lucrurile care contează pentru tine. Ceea ce vrei şi ţelurile pe care ţi le fixezi se întemeiază pe acest sistem de valori. Cristalizându-ţi-l la vreme, vei şti ce opţiuni ţi se potrivesc.

Collin Turner

Sursa: Nascut pentru succes - Editura Teora

Imagine: wordpress.comAstro Shop

Cele mai noi articole