Fericire vs nefericire

Autor: AstroCafe.ro - vineri, 26 mai 2017, 17912 vizualizari
happy

Când ştii cine eşti, la nivelul cel mai profund din tine însuţi, poţi iubi fără condiţii. Am avut câteva străfulgerări ale acestei stări, aşa îmi permit fac pe deşteptul, chiar dacă în cea mai mare parte a timpului nu iubesc în acest fel. Iar a afla cine eşti înseamnă a fi în comuniune cu miezui divin al fiinţei tale (am numit acest miez Sinele).

Când eşti în contact cu Sinele nu mai ai nevoie de nimic de la celălalt şi nici nu te mai aştepţi la ceva de la el. Altfel e şi cum i-ai cere -ţi aprindă o lumânare ziua în amiazamare. E ridicol. -ţi simţi Sinele este o fericire atât de mare încât primul lucru care-ţi vine -l faci este o împarţi cu cineva, o dăruieşti cuiva. E şi o chestie tehnică la mijloc. Dacă nu o oferi există riscul fii copleşit şi explodezi. Nu ar fi ceva rău, dar poate mai vrei mai stai pe Pământ.

A afla cine eşti şi a-ţi manifesta Sinele este, după mintea mea puţin exaltată în clipa de faţă, esenţă căutării spirituale. Cei care depind de o altă fiinţă pentru a fi fericiţi sunt undeva pe traseu sau fac primele mişcări de încălzire pentru a pleca la drum. Nimeni din afară ta nu te poate face cu adevărat fericit. Poţi avea momente de bucurie, poţi te simţi bine perioade mai mari de timp, poţi trăi chiar o viaţă agreabilă.

Dar fericit în sensul cel mai înalt eşti doar în contact cu Sinele (pentru cititorii mai religioşi reformulez: doar în comuniune eu Dumnezeu. Şi adaug: Dumnezeu locuieşte înăuntrul tău.) Cum ai putea te mai agăţi de cineva când trăieşti aceasta fericire? Poţi te bucuri împreună cu cineva, împărtăşeşti această fericire cu ea. Dar ea, dacă pleacă, nu pleacă şi cu fericirea ta. Fericirea rămâne cu tine! Te-ai prins? De aceea nu te cramponezi, de aceea respecţi şi încurajezi libertatea.

Sunt conştient lucrurile despre care scriu sunt la fel de răspândite în relaţiile de cuplu ca milioanele de dolari prin buzunarele mele. Există însă cel puţin un nivel al realităţii, cel al reprezentărilor, unde ele deja există. Ceea ce azi este reprezentare mâine va fi dorinţa, iar poimâine realitate concretă. Sunt sigur de asta, altfel renunţă la scris pentru activităţi mai profitabile precum politica sau traficul de droguri.

Partea minunată din toate relaţiile de cuplu nefericite este îţi arată unde nu există fericirea. Fericirea ta nu se află în celălalt! S-ar putea -ţi ia foarte mult timp (vieţiîntregi) înveţi asta, însă în cele din urmă vei învaţă. După ce cazi de mai multe ori în aceeaşi groapă, în cele din urmă o vei ocoli. Sper nu înţelegi de aici sunt împotrivarelaţiilor de cuplu. Sunt pentru! interesează şi susţin orice situaţie de viaţă care te poate învaţă ceva profund. Relaţia de cuplu este o astfel de situaţie.

Problema nu este cu relaţiile de cuplu. Problema este cu oamenii care suferă în relaţii de cuplu fără înveţe nimic. Iar categoria cea mai nefericită e constituită din cei care suferăşi pretind sunt fericiţi.

Adrian Nuţă

Sursa: Inchisorile invizibile - Editura SPER

Imagine: Amanda Cass

 

 

Astro Shop

Cele mai noi articole