Excursie in mintea barbatului

Autor: Nicoleta - miercuri, 09 decembrie 2009, 7209 vizualizari
Excursie in mintea barbatului

O sa plec de la un caz personal, care m-a provocat la investigatii. Dialogul este autentic si s-a petrecut intr-o dimineata la prima ora.

Ea: Nu mi-ai spus ca tatal tau e acasa, in concediu medical, de trei zile.
El: Serios? Iarta-ma, n-am considerat ca ar fi ceva important. Stiam, dar nu am vorbit deloc cu el despre asta..
Ea: Cum asa? Nu l-ai intrebat cum se mai simte?
El: Am crezut ca e bine, din moment ce nici nu a adus vorba despre boala. Eu l-am intrebat ce e pe la serviciu, dar mi-a raspuns ca totul e ca inainte. Nu mi-a zis nimic de concediu.
Ea: Si totusi, ai vorbit cu el la telefon.
El: De trei ori in ultima saptamana, e adevarat. Stiam ceva de la mama. Resimte din nou operatia la coloana si ar avea nevoie de odihna. Atata tot. Repet. N-am considerat ca e ceva important. Dar tu de unde ai aflat?
Ea: De la mama mea.

Iata, daca mai era nevoie, inca un exemplu ca mintea barbatului poate fi un adevarat labirint pentru o femeie. Reciproca e valabila. Vom incerca sa vedem unde se bifurca drumurile in situatia concreta pe care am exemplificat-o.

Pe unde umbla mintea femeii?

Femeile simt nevoia sa comunice. Doua prietene discuta despre orice si, mai ales, despre vietile lor personale. Sentimentele si relatiile sunt principalul punct de interes. O seara romantica este disecata de la culoarea pantofilor si dungile de la camasa, pana la modul in care cei doi si-ai luat ramas bun. Aceasta combinatie (sentimente + relatii) explica, de exemplu, de ce publicul telenovelelor este majoritar feminin. Femeile se transpun in pielea personajelor, fac supozitii si anticipeaza.

Pe unde umbla mintea barbatului?

Barbatii se intalnesc ca sa se elibereze de stres. De aceea, de exemplu ies impreuna la bere. Ei nu simt nevoia sa vorbeasca continuu. Daca unul dintre ei tace, nu inseamna ca s-a certat cu prietenul sau. Celalalt intuieste ca prietenul lui vrea sa se elibereze de tensiunea de peste zi si, pur si simplu, sa-si goleasca mintea.

Sentimentele ii intereseaza mai putin pe barbati. Ce pot discuta asadar doi barbati la telefon (tata si fiu) de trei ori, fara ca fiul sa afle de o problema medicala a tatalui? Simplu: despre politica, fotbal, curs valutar, piata imobiliara, preturi, economie. Asadar, barbatii se orienteaza in cadrul discutiilor pe scoruri, rezultate si solutii. In momentul in care un barbat se adreseaza altui barbat intr-o problema personala, inseamna ca are intr-adevar nevoie de ajutor si cauta la alt barbat o solutie pe care el nu o are. In cazul de fata, faptul ca tatal nu a adus in discutie problema medicala, inseamna ca el nu a considerat ca are o problema. Prin urmare, nu a cerut o solutie.

Barbatii nu fac incursiuni cu forta prin vietile prietenilor sau rudelor. Ei considera ca, daca prietenul sau ruda respectiva de gen masculin ar avea ceva de spus, i-ar spune singur. Astfel se justifica si celebra replica exasperanta pentru femei: “De ce nu mi-ai spus ca… ?” – “Nu m-ai intrebat.” Nu este o tehnica de manipulare. Este un mod de gandire. Ceea ce unei femei i se pare important, un barbat poate trece cu vederea.

Barbatul are ca puncte de reper date cuantificabile si orientarea in spatiu. Un barbat poate fi fascinat de o centrare cu bolta incheiata de un gol cu capul, poate  sa vorbeasca ore in sir cu un cunoscut, fara ca macar sa afle ca cel cu care vorbeste a depus actele de divort.

“Daca un barbat iese la un pahar cu prietenii dupa serviciu, pentru o ora sau mai mult, sotia va fi invariabil socata de faptul ca, la intoarcere, el nu va sti absolut nimic despre viata personala a nici unuia dintre cei prezenti.” (Allan Pease, Barbara Pease, El cu minciuna, ea vorbeste-ntruna, Curtea Veche, Bucuresti, 2003, pag. 131)

Asa ca, stimate doamne, va puteti explica acum inclusiv de ce barbatii butoneaza obsesiv telecomanda, fiind capabili sa treaca in revista 60 de canale in doua minute, dupa care, peste alte 5 minute zabovite intr-un loc, sa reia procedura de rasfoire. Barbatul este interesat de solutii. El da, de pilda, de un talk-show politic, pune imediat verdictul si gata! S-a lamurit despre ce e vorba. A rezolvat problema respectiva. Poate trece mai departe.

Daca va intereseaza ceva legat de viata personala, ar trebui sa eliminati suspiciunea sau reaua vointa. Cea mai simpla cale de a intra in mintea barbatului este sa-l intrebati direct! Iar el o sa va raspunda. Decat sa faceti scenarii ca el ar avea de ascuns, mai bine cereti informatia! In acest caz, drumul drept spre tinta este cel mai sigur.

Putem extrapola si pe taramul astrologiei sau al numerologiei. Femeile sunt cele care comanda preponderent studii de sinastrie, pentru ca vor sa afle gradul de compatibilitate cu partenerul. Mai mult, vor sa afle cat mai multe despre “El” (mai precis, despre viata intima a lui). In schimb, majoritatea barbatilor cer detalii despre cariera si bani, vag despre familie si viata personala. Femeia, faptura fascinanta venita de pe taramul emotiilor, se simte ca acasa in lumea relatiilor. Barbatul este omul solutiilor, al faptelor si al rezultatelor masurabile. Si, cum unii barbati refuza sa admita ca nu detin deja toate solutiile, astrologia si numerologia reprezinta, pentru ei, discipline mai putin atractive. Si nu avem dreptul sa judecam pe nimeni! Fiecare cauta solutii acolo unde considera de cuviinta. Iar daca le gaseste singur, fara ajutorul nimanui, cu atat mai bine!

Aceasta este si “solutia mea” obiectiva la intrebarea “De ce femeile solicita consultatii astrologice mai mult decat barbatii?”. Barbat fiind, am simtit nevoia, iata, sa gasesc si eu o explicatie, deci sa dau o “solutie”. Asa ca, doamnelor, nu ne condamnati! Departe de mine gandul de a justifica un comportament. Ceea ce vreau sa subliniez este ca, in multe aspecte, barbatii si femeile sunt, pur si simplu diferiti. Iar pentru asta nu putem decat sa-i multumim lui Dumnezeu ca ne-a facut pe fiecare dintre noi exact asa cum suntem!

Ca sa dau, totusi, satisfactie doamnelor, inchei cu o eticheta pusa de Marilyn Monroe:
“Toti barbatii sunt la fel, doar ca au chipuri diferite ca sa-i poti deosebi”.

~ Valeriu Panoiu

valeriu.panoiu@astrocafe.ro

 Copyright
Toate materialele conţinute de acest website - http://www.astrocafe.ro - sunt proprietatea acestuia si sunt protejate de Legea nr. 8/1996 pentru protecţia drepturilor de autor şi a legilor cu privire la mărci şi proprietate intelectuală. Detalii...

Astro Shop

Cele mai noi articole