De la cap la inima, apoi la fiinta

Autor: AstroCafe.ro - marti, 08 decembrie 2015, 2884 vizualizari
De la cap la inima, apoi la fiinta

Omul poate functiona din trei centri: unul este capul, al doilea inima, iar al treilea ombilicul. Daca functionati cu centrul de greutate in zona capului, nu veti putea opri cu nici un chip procesul gandurilor. Acestea voi fi foarte nesubstantiale, ca un fel de vise. Va vor promite multe, dar nu vor face nimic.

Mintea este foarte amagitoare! Ea are o capacitate imensa de a va pacali, caci are puterea de a proiecta. Va promite cele mai mari utopii, implinirea toturor dorintelor si nu inceteaza sa repete: "Maine, toate acestea se vor intampla". In realitate, ele nu se intampla niciodata! Nimic din ceea ce proiecteaza capul nu se petrece. Capul nu are puterea de a hotari lucrurile.

Al doilea centru este inimia. Acesta este centrul simtirii. Omul simte cu inima sa. Sunteti acum mai aproape de casa; nu sunteti inca acasa, dar v-ati apropiat. Sentimentele sunt mai substantiale, mai solide decat gandurile. Atunci cand simti, exista posibilitatea sa se intample ceva. Capul nu are aceasta putere, dar inima o are.

Inima nu reprezinta insa nici ea realitatea. Aceasta este mai profunda si poate fi perceputa numai in centrul ombilicului. Acesta este centrul fiintei.

Asadar cei trei centri sunt: gandirea, simtirea si fiinta.

Simtiti mai mult si veti gandi mai putin. Nu va opuneti gandurilor, caci in acest fel nu veti face altceva decat sa creati mai multe ganduri, ostile. Nu veti putea infrange niciodata mintea in aceasta maniera. Chiar daca invingeti, adevarata invingatoare va fi mintea. In schimb, daca sunteto invins, dumneavoastra veti fi cel invins. Oricum ati lua-o, veti pierde, asa ca nu va opuneti niciodata gandurilor. Este inutil.

In loc sa luptati cu gandurile, mai bine mutati-va centrul de greutate in zona sentimentelor. Decat sa ganditi, mai bine cantati. In loc sa filozofati, mai bine iubiti. In loc sa cititi proza, mai bine cititi poezie. Dansati, mergeti in natura, dar orice ati face, faceti din inima.

Spre exemplu, daca atingeti pe cineva, atingeti persoana respectiva din inima. Atingeti-o cu simtire; lasati fiinta dumneavoastra sa vibreze. Cand priviti pe cineva, nu il priviti cu ochi reci. Priviti-l cu inima, si totul se va schimba. Incercati.

Inima este un centru neglijat. Daca ii acordati atentie, el va incepe sa functioneze imediat. Cand el incepe sa functioneze, energia care activa in minte va trece imediat in inima. Iar inima este mai aproape de centrul energiei, care este ombilicul. De aceea, a pempa energia direct in zona capului este un adevarat efort.

Asadar, incepeti sa simtitidin ce in ce mai mult. Acesta este primul pas. Al doilea va fi infinit mai usor. Daca ati reusit sa iubiti, ati incheiat deja jumatate din calatorie. Si daca nu este deloc greu sa treci de la cap la inima, sa treci de la inima la fiinta etse de o mie de ori mai usor.

La nivelul ombilicului sunteti doar o fiinta, o existenta pura, fara resentimente si fara ganduri. Aici, nimic nu se mai misca. Este centrul ciclonului.

Totul se misca in jur: capul se misca, inima se misca, trupul se misca. Energia se afla intr-o curgere continua. Singurul centru al existentei ramane nemiscat, iar acesta este centrul ombilicului. El este axul rotii.

Osho

Sursa: Farmacie pentru suflet, Editura Mix

Imagine:s-media-cache-ak0.pinimg.comCopyright
Toate materialele conţinute de acest website - http://www.astrocafe.ro - sunt proprietatea acestuia si sunt protejate de Legea nr. 8/1996 pentru protecţia drepturilor de autor şi a legilor cu privire la mărci şi proprietate intelectuală. Detalii...

Astro Shop

Cele mai noi articole