Dacă vrei rezultate, renunță la scuze și povești!

Autor: Nicoleta Svârlefus - luni, 04 aprilie 2022, 4378 vizualizari

SCUZELE, moartea sigură a relațiilor, afacerii și succesului

Scuzele produc zero rezultate. Autenticitatea, responsabilitatea și integritatea, în schimb, ne mișcă înainte și produc rezultate, claritate și o bună cooperare cu ceilalți. 

Dacă eu îți spun că fac ceva la o dată stabilită de comun acord și nu fac, iar în loc de asta îți torn niște scuze (traficul, copilul, cineva sau ceva nu m-a lăsat, vremea nu a fost bună, n-am dormit bine și tot așa, pe modelul “mi-am uitat caietul acasă”) și fac asta pentru că nu vreau să-mi asum, Doamne ferește, vreo consecință în caz că aș spune adevărul (de exemplu că am uitat, că nu am vrut, că nu e important pentru mine, că vreau sa renunț, să mă răzgândesc, nu m-am organizat bine etc), cum te simți? Îți ia din putere, așa e?

Dar cel mai important este că și mie îmi ia din putere și nici măcar nu sunt conștientă de asta. Și probabil că zac în mult mai multe plângeri și povesti, în toată viața mea, ca să nu merg înainte și să nu cumva să fiu mai mult și să creez mai mult din spațiul ăsta.

Scuzele și plângerile cu care umplem spațiul dintre noi sunt ca rugina care mănâncă fierul. În timp, nu mai ai ce face cu el. Este o risipă de energie și de esență, e moarte sigură a relațiilor și a succesului în orice. Pentru că ajungem să nu mai știm ce contează, ne obișnuim să fim cei care nu pot.

Am auzit mai demult asta:: “respectă-ți cuvântul ca pe tine însuți. Fă ce ai spus că faci, când ai spus că faci.” Cât de puternic a fost pentru mine! Și câtă putere mi-a adus ulterior practicând integritatea în acest mod. Când în loc sa facem ce am spus că facem, găsim scuze, este pentru că ne respectăm prea puțin pe noi și cuvântul nostru. Evident, nu mai încape vorba să-i respectam pe ceilalți. De unde să dăm respect, dacă nu avem?

Avem podul plin de scuze și povesti

Odată aveam o întâlnire cu o clientă pentru o sesiune astro. M-a sunat cu 10 minute înainte, cu sufletul la gură, să mă anunțe că probabil o să întârzie din cauza traficului care este absolut infernal… bla bla…

Am lăsat-o să-și recite discursul dramatic, apoi am întrebat-o:

- De când ești în București? Cumva ai venit azi prima dată?

- Pauză… apoi râs în hohote. Amândouă. Și astăzi râdem despre asta. 

Pentru ca nu era despre trafic, ci despre organizare, nu e așa? 

Te-ai întrebat vreodată de ce nu poți pur și simplu să spui direct, clar și concis motivul real al nerespectării unui acord și punct? De ce simți nevoia unei povesti, eventual emoționante și dramatice? Din care să reiasă cât de mult ai vrut tu, dar n-ai avut de ales, pentru că alții, universul, karma și ce-o mai fi, ți-au stat în cale? Păi e simplu, facem asta, atunci când o facem, ca să ne scoatem imaginea, ca să evităm judecată și respingerea, ca să cădem în picioare, folosindu-ne de empatia celuilalt, forțând-o, astfel că ajunge să se simtă el vinovat că s-a așteptat sa ajungi sau să faci la timp ce ați stabilit. 

Data viitoare, când îți vine vreo scuză pe limba sau vreo poveste cu care încerci sa te scoți, amintește-ți: adevărul și integritatea te cresc, îți dau putere, te mișca înainte.

Dacă vrei succes, începe de aici. Fii tu succes! Fii cuvântul tău și onorează-l. Și Creează o lume autentică, fiind tu autentic. Apoi, da, te poți aștepta la rezultate, claritate și succes. 

Nicoleta SvârlefusAstro Shop

Cele mai noi articole