Cum gandesc oamenii puternici

Autor: AstroCafe.ro - joi, 27 martie 2014, 4302 vizualizari
Cum gandesc oamenii puternici

Noi cercetari arata ca puterea este o stare se spirit care poate fi cultivata.

De multe ori, liderii de scucces par sa aiba mintea mai clara decat restul - nu este acesta modul prin care au ajuns in top, pe primul loc? In timp ce noi adesea presupunem ca oamenii devin puternici din cauza abilitatilor de gandire superioara, cercetarile arata ca relatia curge in cealalta directie, de asemenea: puterea schimba modul in care gandeste o persoana, facand-o mai buna, decat oamenii care sunt fara putere, la concentrarea pe informatii relevante, integrarea pieselor disparate din cunoastere si identificarea tiparelor ascunse. Oamenii care sunt puternici prezinta, de asemenea, o "functionare executiva" imbunatatita. Ei sunt mai in masura sa se concentreze, sa planifice, sa-si inhibe impulsurile nefolositoare si sa se adapteze flexibil la schimbare.

Un sentiment de putere "are efecte dramatice asupra gandirii si a comportamentului", scrie Adam Galinsky, profesor la Columbia Business School, intr-un articol din 2011 in revista Psychological Science. Intr-adevar, "a fi intr-un rol de mare putere transforma oamenii din punct de vedere psihologic". Vestea buna este ca nu trebuie sa asteptam pana cand suntem sef (Boss), pentru a culege recompensele mentale ale puterii. 

Iata trei moduri de a profita de puterea din putere:

1. Gaseste un rol in care te simti puternic. Fiecare dintre noi poate identifica un anumit domeniu din viata, in care suntem capabili sa preluam conducerea - si odata ce am facut-o, schimbarile, in felul in care gandim si actionam, vor urma. " Rolurile sociale ce salasluiesc in oameni le pot schimba cele mai fundamentale procese cognitive", spune Pamela Smith, psiholog social la Universitatea Radboud, Olanda. Studiile arata ca, atunci cand oamenilor le este atribuit rolul de manager (intr-o organizatie reala sau intr-una simulata in laborator), ei ajung imediat, mult mai probabil, sa actioneze decisiv, sa-si asume riscuri, sa persiste asupra sarcinilor pe care le au de rezolvat si sa gandeasca mult mai abstract si optimist.

Acest lucru are implicatii asupra modului in care ii tratam pe altii - studenti, angajati, urmasi - precum si, sugereaza ca ar trebui sa inversam practica obisnuita de a astepta pana cand indivizii se dovedesc a fi demni de a detine puterea. Imputernicirea oamenilor, acum, oferindu-le mai mult control si autonomie, ii va determina sa gandeasca si sa actioneze in moduri adecvate rolului.

2. Aminteste-ti un moment in care te-ai simtit puternic. Doar reamintirea unui moment puternic, din trecutul tau, te face mai predispus sa actionezi cu putere in prezent - o diferenta care este evidenta pentru ceilalti. Intr-un studiu, care va aparea in curand, din revista Experimental Social Psyhology, cercetatorii au cerut participantilor sa-si aminteasca un moment in care au avut sau au fost lipsiti de putere, iar apoi sa scrie o scrisoare de aplicatie pentru un post sau sa participe la un interviu, simulat, de admitere la o scoala de afaceri. Judecatorii independenti au descoperit ca oamenii, care au fost pregatiti sa se simta puternici, erau mai impresionanti si convingatori - o constatare, noteaza autorul, cu "implicatii importante pentru intelegerea psihologiei din interviurile pentru locuri de munca."

3. Adopta o postura puternica. In studiul sau din 2011, Adam Galinsky si colegii sai le-au cerut participantilor sa adopte ori o pozitie "expansiva" (un brat pe manerul propriului scaun, si celalalt brat pe spatarul unui scaun din apropiere; picioarele incrucisate, astfel incat glezna unui picior sa fie spijinita pe coapsa celuilalt picior, si intinse dincolo de marginea scaunului, ori o pozitie "contractata" (mainile sub coapse, umerii cazuti, picioarele apropiate). Persoanele in pozitia expansiva au fost mai perdispuse sa fac o miscare indrazneata intr-un joc simulat de blackjack, si au fost mai bune la identificarea imaginilor ascunse intr-o serie de imagini fragmentate (o unitate de masura din gandirea abstracta).

Galinsky subliniaza descoperirea fascinanta, facuta intr-un alt studiu, ca preluarea unei pozitii puternice reduce cortizolul (un hormon de stres) si creste nivelul de testosteron (un hormon asociat cu auto-afirmarea). "Pentru a gandi si a actiona ca o persoana puternica", concluzioneaza Galinsky, "oamenii nu au nevoie sa detina un rol de putere sau sa-si aminteasca ca au fost intr-o pozitie puternica" - ei au nevoie doar sa-si aranjeze corpurile, intr-un mod puternic.    

Annie Murphy Paul

www.ideas.time.com

Traducere: Cristina Ciobanu

Sursa imagine: dgustafson.empowernetwork.com



Astro Shop

Cele mai noi articole