Ce este Advaita sau Non-dualitatea?

Autor: AstroCafe.ro - luni, 03 februarie 2014, 4787 vizualizari
Ce este Advaita sau Non-dualitatea?

Advaita inseamna non-dual sau “nu doi”. Aceasta unicitate este calitatea fundamentala pentru orice. Orice este parte din si facut dintr-o constiinta non-duala. Deseori se naste intrebarea: “Daca totul este un lucru, de ce nu il experimentam in acest fel?” Acest lucru se intampla pentru ca se incurca unicitatea cu aparenta asemanarii. Lucrurile pot parea diferite fara a fi separate. Priviti-va spre exemplu mana pentru o clipa. Degetele voastre sunt toate diferite, unul fata de celalalt, insa sunt ele separate? Ele toate pornesc din aceiasi mana. In mod similar, obiectele, animalele, plantele si oamenii de pe Pamant sunt toate diferite in mod clar ca aparenta si functionalitate, insa toate sunt conectate la sursa lor proprie – provin din aceiasi sursa. Acesta Fiinta unica ce este in spatele intregii vieti are un numar infinit de exprimari diferite pe care le experimentam ca pe obiecte diferite.

Pentru a continua analogia mainii, degetele voastre sunt toate facute din aceleasi substante. Ele au acelasi tip de tesut, celule, atomi si chiar si la cel mai profund nivel, acelasi tip de particule subatomice. In mod similar, atunci cand experienta voastra a realitatii devine mai subtila, descoperiti ca totul nu este decat o exprimare diferita a unui camp al unei Fiinte non-duale. Dedesubt este o mica poveste minunata in legatura cu insemnatatea si definitia non-dualitatii sau a Advaita, scrisa de catre Dennis Waite (advaita.org.uk), care exploreaza subiectul ceva mai profund.

Insa ce puteti spune despre experienta voastra din acest moment? Este posibil sa realizati aceasta unicitate subtila intr-o experineta ordinara? Intr-adevar este posibil, daca inlaturati asteptarile in legatura cu o trezire dramatica catre experienta unicitatii si puteti explora natura non-duala a realitatii pentru ceva timp.  Precum o singura picatura de apa este uda, la fel puteti experimenta unicitatea chiar si in cadrul celor mai simple experiente de zi cu zi, deoarece unicitatea este o calitate fundamentala a tot ceea ce exista.

Ca un experiment, observati-va degetele si palma mainii voastre. Puteti spune cu exactitate unde incepe una si se termina celelalte, sau sunt un singur lucru? Pentru a duce aceasta idee mai departe, unde vi se termina mana si incepe antebratul? Puteti experimenta unicitatea mainii si a antebratului vostru? Daca ele nu sunt separate, ce puteti spune despre celelalte parti ale corpului vostru? Sunt picioarele si urechile voastre una, chiar daca ele sunt atat de diferite? Acum observati daca exista o separare intre gandurile voastre si capul vostru. Unde se termina capul vostru si incepe altceva ce se cheama gand? Ce spuneti despre emotii sau dorinte? Sunt ele intr-adevar separate de corpul vostru?

Acum, observati senzatiile simple pe care le aveti: sunetele pe care le auziti, senzatia de atingere si obiectele sau evenimentele pe care le vedeti. Daca vedeti ceva, unde se termina vederea si incepe altceva care se chema ochi? Daca auziti sunete, unde incepe sunetul si unde se termina urechea? Poate ca sunetul si intreaga voastra ureche sunt un singur lucru. Da, urechea este diferita de sunet, insa in cadrul actului de a auzi, ele devin un singur lucru.

Apoi, unde se termina susrsa sunetului si unde incepe sunetul propriu zis? De exemplu, daca o pasare canta undeva afara, unde se etrmina pasarea si unde incepe cantecul ei? Sau sunt ele unul si acelasi lucru? Daca pasarea si cantecul ei sunt unul si acelasi lucru, iar auzul vostru si cantecul sunteti una, atunci este posibil ca voi si pasarea sa fiti de asemenea un singur lucru?

Constiinta non-duala este starea naturala

Adevarul Advaita a constiintei non-duale, a unicitatii Fiintei, a fost deseori privita ca ceva ascuns sau dificil de experimentat, cand de fapt este absolut obisnuit si disponibil in orice clipa. Constiinta non-duala este starea naturala. Desigur ca o experineta dramatica a unicitatii este un evenimnet rar. Dar de ce sa asteptam ceva atat de rar cand aceasta unicitate atat de dulce si satisfacatoare este chiar aici, chiar acum?

Intelesul sau Definitia Advaita, a Unicitatii sau a Non-dualitatii

Advaita este invatatura non-dualitatii, care a devenit bine cunoscuta in vest prin invataturile sfantului indian, Ramana Maharshi. El a spus ca realizarea sinelui, sau realizare unicitatii a cine suntem noi cu adevarat nu este un scop indepartat pe care doar cativa il pot atinge. Sinele este ceva care exista mereu si este prezent, ceva ce nu vine si pleaca. Iubirea, pacea si fericirea pe care noi cu totii le-am cautat exista deja acolo si de fapt sunt cine suntem noi cu adevarat. Prin auto-analiza simpla, ne putem trezi din visul unui sine separat la realitatea Unicitatii, a adevarului spiritual a cine suntem noi ca si constiinta non-duala. (http://endless-satsang.com/advaita-nonduality-oneness.htm)

Sursa: Noulpamant.ro

Imagine: legendofanomad.comCopyright
Toate materialele conţinute de acest website - http://www.astrocafe.ro - sunt proprietatea acestuia si sunt protejate de Legea nr. 8/1996 pentru protecţia drepturilor de autor şi a legilor cu privire la mărci şi proprietate intelectuală. Detalii...

Astro Shop

Cele mai noi articole