Casa a XII-a astrologica, intre acceptare si schimbare!

Autor: AstroCafe.ro - marti, 09 martie 2010, 13607 vizualizari
Casa a XII-a astrologica, intre acceptare si schimbare!

Un tablou psiho-spiritual

Fiind ultima casa care incheie lista domeniilor vietii individului, in aceasta se acumuleaza toate succesele si esecurile lectiilor din casele precedente. Planetele aflate in aceasta casa ofera informatii despre examenele existentelor anterioare, din care individul nu a invatat, devenind restant, iar caracteristicile acestor planete vorbesc despre domeniile de viata la care omul mai are de lucru. Pe de alta parte, prin intermediul acestei case se pot observa si roadele evolutiei personale ale omului.

Prin urmare,

casa a XII-a

poate fi “ultimul tren” pe care individul trebuie sa-l ia pentru a  arde, prin transformare, tot ceea ce a ramas negativ in el,  mobilizandu-se sa infaptuiasca tot ceea ce era necesar pentru a evolua, dar nu a facut-o. Sau, poate fi chiar sosirea la destinatie, cand omul, obosit dupa o calatorie grea, a ajuns in sfarsit acasa, simtindu-se impacat cu sine si cu ceilalti.

Datorita unei karme incarcate de datorii spirituale, pe “umerii” acestor persoane poate atarna greu crucea destinului, simtindu-se constransi atat din partea mediului exterior, cat mai ales din punct de vedere psihic si sufletesc. Viata lor ar putea fi perceputa de ei ca fiind o adevarata inchisoare, iar povara acestor sentimente poate atarna greu in relatiile lor cu celelalte persoane. Astfel, este posibil ca existenta uneia sau mai multor planete in aceasta casa natala sa influenteze intr-o oarecare masura si celelte case ale individului.

Pentru a aprofunda intelegerea tendintelor comportamentale ale acestor persoane, ma voi stradui, in continuare, sa zugravesc un tablou psihologic cat mai complex, cu nuante spirituale.

Nativii cu o casa a XII-a incarcata cu planete au o anumita vulnerabilitate, care trezeste in ei o anumita teama de a iesi in lumina, pentru a se deschide in fata celorlalti. Ori de cate ori au indraznit sa o faca, au avut de suferit intr-un fel sau altul, simtind ca nu-si gasesc locul in aceasta lume sau ca nu sunt intelesi si acceptati. Avand personalitati pline de contradictii, uneori nici ei nu-si dau prea bine seama ce anume ii framanta cu-adevarat. Norii grei ai karmelor din trecut se lasa peste sufletul lor, incarcandu-i uneori cu idei pesimiste, neincredere in ceilalti si in viitor, traind deseori cu impresia ca nu sunt suficient de iubiti si apreciati.  

Spre exemplu, celebrul designer vestimentar Catalin Botezatu (Jupiter in casa XII natala) s-a confruntat de multe ori cu aceste stari, marcandu-i viata sentimentala cu deceptii si depresii greu de suportat. Aceste crize sufletesti au avut menirea constientizarii, reorganizarii si depasirii unui prag evolutiv inferior catre unul superior.

Multe persoane cu planete in casa XII se simt coplesite in lupta pentru castigarea propriilor drepturi si al respectului de sine, avand impresia ca sunt abuzate de catre ceilalti si ca sunt nevoite sa muste din sufletul lor, de fiecare data cand e vorba de satisfacerea propriilor placeri. Inca din cele mai fragede varste s-au simtit dominate de catre parinti, scoala, prieteni, societate. Astfel, au trait cu gandul ca dorintele lor s-au dizolvat in dorintele celorlalti si astfel, existenta lor a inceput sa devenina, incet-incet, o extensie a existentei celorlalti, incoltind in mintea lor sentimentul de dependenta, inutilitate si non-sens. Aceasta neputinta de a-si exprima  si impune propriile dorinte le poate determina pe acestea sa se simta precum o floare, care-si doreste sa infloreasca si care cum se deschide, cum i se rup petalele, trebuind sa ramana mereu la stadiul de boboc. Este momentul cand unele dintre ele reusesc sa-si stranga curajul de-a se revolta, evadand pur si simplu din temnita familiei de origine, precum a facut faimoasa artista Madonna, in adolescenta.

Dar sunt si persoane care isi accepta povara psihologica, continuand sa traiasca cu sentimentul supunerii. Aceasta vesnica renuntare ma duce cu gandul la Isus Hristos si la spiritul Sau de sacrificiu. “Faca-se voia Ta!” este o expresie care suna ca un ecou in mintea celor mai multe persoane cu casa XII invadata de planete.

In consecinta, acestea prefera sa-si traiasca viata intr-un mod retras, avand tendinta de a se autoizola. Sunt momente cand aceste persoane prefera sa accepte niste compromisuri decat sa lupte impotriva lor, atat din teama ca nu pot obtine ceea ce-si doresc, cat si dinr-o anumita comoditate. E mai usor sa-ti plangi de mila decat sa lupti pentru schimbare, nu? Problema lor principala nu deriva neaparat din exterior, ca si cand ar fi niste pedepsiti ai sortii (asa cum se percep ei insisi sau cum sunt perceputi de multe ori). Toti ne confruntam cu probleme de viata, nu numai persoanele cu planete in casa a XII- a. Insa felul lor de a se raporta la aceste provocari ale vietii ii diferentiaza de ceilalti, printr-o rezistenta psiho-emotionala scazuta la stress, la impactul cu lumea exterioara, fiind extrem de fragili emotional.

Tot astfel se petrec lucrurile si in fata iubirii. Unele persoane pot avea  o atitudine mai retrasa, iubind in mare secret o persoana de sex opus fara a avea curajul sa-si exprime iubirea in fata acesteia. Uneori dau impresia ca sunt indiferenti in fata iubirii, insa aceasta e doar o masca care ascunde o iubire prea vie pentru a fi vazuta. Sa fie vorba doar de timiditate sau de o teama profunda de a nu fi refuzat de catre persoana atat de mult dorita? Lipsa increderii in farmecul personal ii face sa-si priveasca propriile sentimente ca pe ceva pueril, banal si chiar interzis. Iubirea devine astfel un vis pe care si-l refuza cu indarjire, considerand adesea ca nu i se poate implini. Atunci cand iubirea se apropie de ei cu pasi siguri, ei raman muti de uimire, avand nevoie de timp pentru a realiza ca ceea ce li se intampla nu e un vis ci pura realitate. Si cu toate ca dragostea se afla chiar in bratele lor, ei raman in sinea lor sceptici si foarte atenti la eventualele oscilari ale partenerului, pentru a-si putea confirma indata ca “era prea frumos ca sa fie adevarat”.

Am observat la aceste persoane o tendinta generala de a-si revarsa conflictele interioare in exterior, in cuplu. Tocmai de aceea, o multitudine de  persoane invadate de planete in casa lor natala XII  se confrunta cu deceptii in dragoste.
Tendinta la autocompatimire este evidenta la aceste persoane. Oricat de darnic ar fi destinul cu ei, umbra de neincredere ii face partenerii de viata destul de pretentiosi si greu de multumit pe termen lung. De multe ori, prezenta planetei Marte in casa XII  le poate da sentimentul ca sunt agresati sau persecutati sufleteste. Este cazul cantaretei Elena Carstea, care avand acest aspect planetar in harta natala, a simtit aceasta agresivitate de nenumarate ori in relatiile cu sexul opus.

Vulnerabilitatea lor sentimentala  sta la baza temerii de a-si exprima sentimentele, confruntandu-se cu mari dificultati de comunicare cu partenerul de viata. Teama de o eventuala suferinta ii face sa devina uneori foarte opaci. Probabil ca acesta a fost si motivul care a stat la baza divortului politicianului Petre Roman de fosta sa sotie, simtind ca fericirea miroase mai frumos in afara familiei sale. Prezenta lui Saturn si-a Soarelui in casa XII natala i-a provocat acestuia un sentiment profund de nesiguranta psihica, care avea nevoie de o baza afectiva solida. Totodata, prezenta lui Saturn poate da impresia unei constrangeri exagerate, facandu-l pe individ sa se simta ca intr-o inchisoare, in mediul sau. Aceasta poate fi o explicatie psiho-astrologica a nevoii domnului Roman de a evada definitiv din sanul propriei familii, pentru a putea simti din nou aerul proaspat al iubirii.

Adesea, framantarile lor interioare si pline de frustrari devin atat de puternice, incat se transforma in adevarate crize de personalitate. Este momentul salvator cand cei mai multi dintre acesti oameni pot avea initiativa de a cauta raspunsuri la problemele lor interioare. Pentru o autocunoastere mai aprofundata, ei pot prefera sa studieze psihologia, religia, astrologia sau pot apela la serviciile psihologului, ale preotului sau ale astrologului. Exista totusi in mintea unora, adanc inradacinata, teama ca nu ar putea fi pe deplin intelesi sau ca se vor izbi de aceeasi indiferenta cu care sunt obisnuiti, putand fi tratati ca niste obiecte, asa cum li s-a intamplat de-atatea ori. Cu toate astea, ei continua sa caute intuitiv o mana de ajutor “nevazuta”, o cale de a iesi din intuneric, o poarta de a scapa din inchisoarea propriilor vulnerabilitati si incapacitati, si astfel, cei mai multi dintre ei, il intalnesc pe Dumnezeu.

Ei pot intalni un “Dumnezeu al Pedepsei”, care le poate transmite mesajul ca viata lor e un lung sir de evenimente pline de suferinta, pentru a-si plati pacatele karmice iar ei trebuie sa accepte asta cu smerenie, visand la “viata de apoi”. Aceasta cale poate fi pentru cei mai multi devastatoare, amplificand si mai mult senzatia apasatoare de inchisoare, fara speranta de evadare si provocand in sufletul lor un dezgust sporit fata de propria viata.

Sau pot intalni un “Dumnezeu al Iubirii”, care sa le evidentieze, prin tot felul de provocari ale vietii, nevoia de schimbare spre evolutie, de ardere a frustrarilor acumulate in timp si transformarea lor in sentimente pozitive, eliberatoare din ghearele propriei suferinte. Si astfel,  “pedeapsa divina” isi schimba total misiunea, din acceptarea compromisului si-al sacrificiului de sine, in neacceptarea lui, in razvratirea fata de abuzul asupra propriei persoane si, in cele din urma, in schimbarea atitudinii omului asupra propriei vieti. Probabil ca acesta a fost motivul pentru care Madonna a trecut de la catolicism, la cabala, spre surprinderea tuturor. A simtit ca spiritul sau are nevoie de libertate si acceptare, fara a mai fi constrans de dogmele religioase care vad in orice om, un pacatos al Domnului.

Mesajul primit de la Divinitate este deosebit de important. In timp ce “Dumnezeul asupritor” le spune oamenilor ca “viata este o pedeapsa”, indemnandu-i sa se conformeze, “Dumnezeul Iubirii” le spune ca “viata e un dar” de care trebuie sa se bucure din plin. In timp ce primul model ii invita la durere si acceptarea suferintei, al doilea ii invita la fericire si la schimbare, pentru a putea face fata vicisitudinilor vietii, ii invita la demnitate si nu la umilinta. Imagineaza-ti ce impact negativ poate avea un “Dumnezeu al suferintei si fricii” asupra acestor oameni, deja marcati de atitudinea lor defensiva, si cata eliberare si cata forta le-ar putea aduce un “Dumnezeu al Fericirii si Iubirii”.
Acceptarea compromisului si-a suferintei nu e un mod de a te ridica in ochii celorlalti, ci dimpotriva. In plus, nu face bine nimanui! Iar autocompatimirea sau cersirea compatimirii din partea celorlalti nu e congruenta cu dragostea, ci cu dezgustul.

Tocmai acesta este si motivul invitatiei mele la schimbare. Sta in puterea fiecaruia dintre noi de a aduce un plus de speranta in sufletul acestor oameni, prin modelul de viata pe care il oferim. O viata al carei sens nu este suferinta ci dimpotriva o invitatie la fericire si o lume spirituala care nu pedepseste, ci accepta si iubeste pe toata lumea.

Ozana Cristea

 

 Copyright
Toate materialele conţinute de acest website - http://www.astrocafe.ro - sunt proprietatea acestuia si sunt protejate de Legea nr. 8/1996 pentru protecţia drepturilor de autor şi a legilor cu privire la mărci şi proprietate intelectuală. Detalii...

Astro Shop

Cele mai noi articole