Care este originea antrenamentului mindfulness?

Autor: AstroCafe.ro - miercuri, 23 iulie 2014, 1619 vizualizari
Care este originea antrenamentului mindfulness?

Antrenamentul mindfulness a aparut in occident prin intermediul lui Jon Kabat-Zinn. Profesor Kabat-Zinn, un profesionist in sanatate, a pus la punct tehnica mindfulness pentru a-i ajuta pe pacienti sa faca fata stresului, durerii si bolilor. El si-a botezat copilul Reducere de Sters bazata pe Mindfulness. El a folosit intelepciunea buddhista in antrenamentele sale, insa nu a intrat in detaliu; a dorit o metoda accesibila oricui, indiferent de etnie sau religie. A avut pacienti cu psoriazis (o boala de piele) care faceau o terapie cu lumina si in acelasi timp ascultand inregistrari cu instructiuni pentru mindfulness. Acest fapt simplu a avut efecte considerabile: boala de piele s-a vindecat de patru ori mai repede in cazul celor care au ascultat inregistrarile fata de cei care au facut doar terapia cu lumina. In urma acestui studiu, au fost descoperite si mai multe aplicatii clinice pentru antrenamentul mindfulness. Informatii suplimentare despre metodele si cercetarile lui Kabat-Zinn, dar si metode comparabile, pot fi gasite pe propriul sau website.

Antrenamentul mindfulness si meditatia

Antrenamentul mindfulness s-a nascut din tehnicile de meditatie traditionale buddhiste, insa este mai putin sistematic si de obicei de scurta durata. Un curs dureaza in mod uzual opt saptamani si se concentreaza in principal pe concentrarea si dezvoltarea mindfulness-ului. Meditatia in traditia buddhista este o cale ce are ca scop cunoasterea naturii mintii.

Exista si asmenari: amandoua sunt despre a fi buni cu noi, despre a nu judeca si de reactiona direct la ceea ce se intampla in jurul nostru, fie ca este vorba despre experiente placute sau neplacute, sau ganduri. Stand in momentul prezent din ce in ce mai des si prin acceptarea experientelor si a gandurilor noastre sa fie ceea ce sunt, invatam sa fim mai liberi in raport cu acestea. Un avantaj posibil al antrenamentului mindfulness fata de meditatie este ca oricine poate practica fara sa intre in traditia buddhista. Un dezavantaj ar fi ca lucrurile sunt prezentate prea usor pentru noi: “Fericire prin 10 minute de antrenament mindfulness”. De obicei, nu functioneaza asa.

Constientizarea corpului

In plus fata de constientizarea respiratiei, dezvoltarea constientizarii corpului este importanta. Motivul este faptul ca al nostru corp gazduieste mintea si mintea se manifesta deseori in corpurile noastre mai intai. Daca invatam sa devenim constienti de corpurile noastre, putem sa simtim cum reactionam la circumstantele exterioare mai repede, de exemplu, in cazul stresului, grabei, ospitalitatii, atunci cand mancam prea mult dulce sau cand pur si simplu mancam prea mult. Devenim constienti mai repede de modul in care reactionam la circumstantele interioare precum emotii, chestiuni sensibile sau prea putin somn. Un corp constient ne permite sa ne tratam pe noi insine si mediul cu maiestrie.

Din aceasta cauza este necesar sa ne luam corpul nostru si ce se intampla in el, in serios. Acest lucru inseamna in primul rand sa ne conectam la corpul nostru si la experientele interioare, ceva ce nu toata lumea face. Multi oameni sunt preocupati cu aspectele externe ale corpurilor lor: frumusetea exterioara, a arata bine. Totusi, antrenamentul mindfulness se concentreaza pe constientizarea corpului din interior. Daca ne putem simti corpul din interior putem observa de ce anume are nevoie. Invatand sa fim atenti la aceste aspecte este unul dintre aspectele extrem de folositoare ale antrenamentului mindfulness. Experienta directa a corpului nostru ne mentine impamantati, in echilibru. Corpul nostru se relaxeaza si el; ne tine departe de prea multe distrageri ale mintii. Si cu cat avem o viata mai dezordonata, cu atat devine mai important. In final, mindfulness-ul (constientizarea) experientei fizice ne ajuta sa eliberam tensiunea si sa privim mai bine catre cauzele care au creat tensiunea.

Putem sa dezvoltam constientizarea corpului prin practici contemplative precum yoga, tai chi, qi gong, kum nye, aikido, karate, judo etc. Artele martiale asiatice si diversele tehnici de miscare se pot combina usor cu a face mindfulness stand, mergand, in picioare sau la orizontala.

Un alt mod prin care putem invata sa fim atenti la corpul nostru este sa ne concentram pe o anumita parte a corpului, atat din afara cat si dinauntru. Diferenta dintre cele doua este una importanta. In timp ce prima este mai mult un concept, o idee despre corpul nostru, a doua este experienta corpului nostru. Metoda este folosita pentru concentrare, care cauta “o senzatie corporala cu insemnatate” sau “ceea ce se simte“. Tehnica concentrarii foloseste “ceea ce se simte” pentru a cauta in continuare. Pentru mai multe informatii puteti accesa The Focusing Institute. Pentru a va putea simti corpul din interior este important sa va relaxati.

Mersul mindful (constient)

Calugarul buddhist Thich Nhat Hanh isi concentreaza mult atentia asupra mersului mindful. In cartea “The Long Road Turns to Joy, a Guide to Walking Meditation“, el spune:

Website-ul fondatorului tehnicii Reducere de Stres bazata pe Mindfulness: Kabat-Zinn. Puteti gasi un videoclip (72 minute, in engleza) pe youtube. Alte instructiuni despre mindfulness puteti gasi pe website-ul Insight Meditation Centre sau Insight Meditation Society.

Puteti de asemenea sa vizitati website-ul lui Thich Nhat Hanh pentru multe informatii de calitate.

sursa originala: www.contemplative.nl

sursa articol: www.noulpamant.ro

sursa imagine: www.lacamomille.com


Astro Shop

Cele mai noi articole