Aromaterapia pentru copii

Autor: AstroCafe.ro - miercuri, 12 iunie 2013, 5174 vizualizari
Aromaterapia pentru copii

Atunci cand sunt utilizate in mod corect, uleiurile esențiale pot fi de mare folos, și nu vor intra în conflict cu medicamentele copilului. Acestea se folosesc extern (pe partea exterioară a corpului), în baia copilului, loțiuni de corp, uleiuri, creme, geluri, comprese, băi de picioare sau într-un ulei cald. 

Efectele aromaterapiei se vor vedea intr-una din cele trei categorii:

1) Ajuta la vindecarea unei boli sau accidente minore

2) Sprijinirea sentimentului de bine al copilului 

3) Odihna si detasare.

Asa cum mentionam si in articolele trecute, este  foarte important sa cumparati uleiuri naturale si de buna calitate, astfel incat efectele sa fie cele scontate. Copiile sintetice ale uleiurilor esentiale pot dauna sanatatii copiilor dumneavoastra.

Diluarea uleiurilor esentiale in ulei vegetal se face in functie de varsta copilului dupa cum urmeaza:

• 1-4 ani 5-8 picături de ulei esențial / 30ml

• 6-7 ani, 5-10 picaturi de ulei esential / 30ml

• 9-12 ani 5-12 picaturi de ulei esential / 30ml

• 12 ani pentru tineri adulți 10-15 picaturi de ulei esential /30ml

Pentru copii este recomandat sa folositi ca si ulei vegetal uleiul de migdale dulci, considerat ca fiind cel sigur (din punct de vedere alergologic) pentru copii si sugari. Totodata puteti folosi ulei de jojoba sau de samburi de caisa.

Asa cum va spuneam si in articolul dedicat bebelusilor, cea mai eficienta cale de “administrare” a uleiurilor esentiale este masajul.  Asa ca va propun cateva amestecuri si recomandari pentru anumite situatii :

• Pentru un somn odihnitor - 4 picaturi lavanda, 2 picaturi de musetel roman/ 30ml ulei vegetal

• Copil fericit - 3 picaturi trandafir, 1 picatura neroli/30ml ulei vegetal

• Calmare & Relaxare - 3 picaturi petitgrain, 3 picături de neroli/30ml ulei vegetal

• Taieturi &zgarieturi – 1 picatura lavanda, 1 picatura arbore de ceai presarate in apa folosita pentru curatarea ranilor;

• Alergii – puteti folosi ulei esential de musetel roman/german, lavanda si coada-soricelului;

• Astm – uleiurile folosite pentru aceasta afectiune sunt: neroli, tamaia, trandafirul, musetelul roman/german, lavanda, maghiran, chiparos si Melissa.

Ca si amestec puteti folosi: 3 picaturi lavanda  , 3 picaturi musetel roman/german in 30 ml ulei vegetal ( pentru copil 1-5 ani)

• Febra – in scaderea febrei uleiurile esentiale folositesunt: lavanda, musetel roman/german si arbore de ceai. Puneti o picatura din fiecare intr-un castron cu apa calduta si aplicati-o pe corp pana ii scade febra.

• Tuse – masati pieptul, gatul si ceafa folosind un amestec de uleiuri esentiale de chiparos, eucalypt, arbore de ceai, , rozmarin, tamaie, lavanda sau mirt. Bineinteles folosind proportia in functie de varsta copilului.

Ca si amestec puteti folosi: 3 picaturi de lavanda, 3 picaturi arbore de ceai, diluate in 30ml ulei vegetal(copii 1-5 ani)

• Probleme digestive. Uleiurile esentiale pentru tratarea constipatiei sunt: geranium, mandarin, maghiran, musetel si rozmarin . Cea mai buna metoda de aplicare este masajul, care se va face in sensul acelor de ceasornic. 

Ca si amestec puteti folosi: 3 picaturi de mandarin, 3 picaturi ulei musetel roman/german diluate in 30ml ulei vegetal (copii 1-5 ani)

• Pentru combaterea diareei folosim: ghimbir, lavanda, lemn de santal, neroli si musetel. In aceasta situatie, in afara de masaj, eficiente sunt si compresele.

Ca si amestec puteti folosi: 3 picaturi de neroli, 3 picaturi ulei musetel roman/german diluate in 30ml ulei vegetal (copii 1-5 ani)

In incheiere, va spun ca acest articol a fost o mica trecere in revista a beneficiilor uleiurilor esentiale asupra copiilor.Exista multe, multe aplicatii diverse ale uleiuri esențiale pentru aproape toate bolile minore ale copilariei insa am incercat sa le subliniez pe cele mai frecvente!

In speranta ca va este de ajutor, va astept si saptamana viitoare sa descoperim impreuna lumea minunata a aromaterapiei!

 

Cristina Farcasanu- Terapeut

*Bibliografie:

http://www.anandaapothecary.com

http://www.supernanny.co.uk/

“Aromaterapia” Denise W. Brown

*Sursa imagine:www.childpsych.co.za

Aboneaza-te la newsletter pentru a afla despre evenimentele si noutatile Astrocafe. Multumim!Astro Shop

Cele mai noi articole