Aromadieta

Autor: Cristina Ciobanu - miercuri, 24 iulie 2013, 2080 vizualizari
Aromadieta

Aromadieta nu este o dieta ”minune” care te scapa de multe kilograme in foarte putine zile. Este pur si simplu o relatare sau un principiu despre cum actioneaza aromele asupra creierului, asupra organismului nostru.

Pana a va crea propriul stil alimentar, succesul oricarui regim depinde de o alimentatie  “corecta” (alimente sanatoase, nemodificate genetic, alimente cu putine zaharuri, cat mai putin procesate, etc), miscare si echilibru.

Notiunea de aromadieta, a fost creatia psihologului American Alan Hirch, care a studiat foarte mult efectele mirosurilor asupra unei personae. Principiul acesteia este ca anumite arome (mirosuri) te pot ajuta sa ramai focusat pe scopul propus.

Anumite mirosuri pot provoca anumite reactii fizice. Ganditi-va la lamaie sau la chili si modul in care aceste alimente va fac “gura apa”. Alte mirosuri te duc cu gandul la masa pregatita de bunica, insa alte arome pot stimula creierul pentru a semnala o senzatie de satietate. De aceea se folosesc condimentele in bucataria noastra, pentru a echilibra pofta de mancare. 

Acum o sa va intrebati, dar ce legatura are aromaterapia cu dieta. Pai este simplu, in momentul in care inhalam un ulei volatil, moleculele ajung in mucoasa nazala si impulsurile nervoase se transmit in hipolamaus. In hipotalamus sunt centri care raspund de pofta noastra de mancare, de nivelul de glucoza in sange, de nivelul de colesterol, de starea de noastra de spirit. Aceste uleiuri actioneaza asupra sistemului nostru nervos central, acolo unde sunt o multime de centri care raspund de starea noastra de bine. 

Uleiurile volatile naturale ne ajuta sa alegem produsele alimentare necesare propriului nostru corp. 

Spre exemplu: uleiul esential de fenicul, echilibreaza pofta de mancare. Este unul dintre cele mai bune detoxifiante, eliminand toxinele si rezidurile, mai ales atunci cand se face un exces alimentar.

Busuiocul  este ulei care ne ajuta sa constientizam cand sa mancam si ne ajuta sa nu mai manancam emotional. S-a constatat ca busuiocul potenteaza puterea de dezintoxicare la nivelul ficatului, deoarece in frunzele de busuioc sunt prezente sase substanţe cetonice cu actiune directa asupra celulelor hepatice, care cresc potentialul metabolic al acestora.

Uleiurile esentiale de lamaie si portocal, au efecte de ardere a celulelor de grasime. Imbunatatesc calitatea vaselor sanguine. De asemenea imbunatatesc microcirculatia in capilarele profunde si amplifica oxigenarea tesuturilor. Acest lucru la randul lui ajuta corpul sa raspunda la stres si sa se recupereze dupa exercitii fizice.

Acum va intrebati, cum le vom folosi?!  Ca sa beneficiem de aceste proprietati, le putem inhala.  Picurati pe un servetel cateva picaturi de ulei si il miroti inainte  de masa sau atunci cand simtiti nevoia sa mancati ceva dulce sau doar sa rontaiti.

Puteti sa va faceti un masaj, iar in uleiul de baza sa adaugati cateva picaturi din uleiurile esentiale.

In ceea ce priveste ingerarea lor, va rog sa consultati un specialist! 

In speranta ca va este de ajutor, va astept si saptamana viitoare sa descoperim impreuna lumea minunata a aromaterapiei!


Cristina Farcasanu- terapeut

Telefon: 0725 410 105

Email: terapieholistica@gmail.com


*Bibliografie:

http://mondeblog.com/aromadieta-hirsch

http://www.vitacare.ro/

Seminarii aromaterapie Vivasan – dr. Angela Laur

*Sursa imagine: www.dietandi.com




Astro Shop

Cele mai noi articole