Ai mai mult “succes” decat iti dai seama – un experiment social care iti va atinge inima

Autor: AstroCafe.ro - joi, 29 octombrie 2015, 1504 vizualizari
Ai mai mult “succes” decat iti dai seama – un experiment social care iti va atinge inima

“Succesul”, conform definitiilor din dictionar este “rezultatul favorabil, pozitiv (al unei actiuni); reusita, izbanda, castigand avere, respect sau faima”. Aceasta descriere nu este departe de definitia general acceptata de societate in zilele noastre, unde, din pacate, daca nu obtinem si nu acumulam o cantitate considerabila de avere si/sau posesiuni, suntem vazuti in ochii societatii ca fiind niste persoane lipsite de succes.

De unde vine o asemenea definitie? Pana la urma, este ceea ce vedem zi de zi la televizor si in jurul nostru. Marketingul istet defineste succesul, influentand gandurile, dorintele, nevoile si actiunile noastre, incurajand consumul mass-media si acumularea de posesii materiale si averi.

Oare conteaza cu adevarat cum ne castigam traiul, ce tipuri de “lucruri” avem sau unde traim? Sau poate o persoana fara casa, fara posesii materiale, insa cu o imensa si iubitoare inima este mai “de succes” decat cineva care le are pe toate celelalte? Ce anume considerati voi ca fiind “de succes”?

Sau este succesul determinat de fiecare individ, mai curand decat de colectiv? S-ar putea oare, ca aceia care isi cedeaza puterea acestei definitii a succesului sa fie singurii afectati de ea? Cum ramane cu cei care nu dau nici un dram de atentie acestei versiuni a succesului? Cum ramane cu cei care s-au eliberat din acea inchisoare mentala a definitiior date de societate?

Este regretabil faptul ca multi oameni inca mai considera succesul si acumularea de averi, posesii, popularitate sau statut ca fiind unul si acelasi lucru. Nu spun acest lucru in ideea in care as vrea sa judec, pentru ca ideile si modurile in care cunoastem lumea se schimba de la o generatie la alta, insa imi doresc totusi ca lucrurile sa fi stat altfel. Cred ca am fi cu totii mult mai fericiti daca ne-am elibera de aceste dorinte fabricate.

In acelasi timp, inca din momentul in care mergem la scoala, ni se arata cum functioneaza lumea si de ce anume avem nevoie pentru a avea succes. Nu putem invinovati pe nimeni si nici nu putem arata cu degetul pe cei care definesc succesul ca fiind acumularea de posesiuni, insa in acelasi timp, nu ar trebui nici sa judecam pe cei care nu ating sau nu isi doresc sa atinga criteriile setate prin acea definitie.

Un studiu realizat anul trecut de cercetatorii Universitatii Strayer a descoperit ca 90% dintre americani definesc succesul ca fiind mai mult fericire, decat putere, posesii sau prestigiu. Daca inca definiti succesul astfel, va aflati in minortate, ceea ce e un semn bun.

Pe de alta parte, faptul in sine ca aceste definitii si idei despre succes sunt atat de intens marketate de catre industria de entertainment, la scara larga, este un bun indicator vis-à-vis de cine sta cu adevarat in spatele acestei idei (elita de 1%).

Conform acestui studiu, “succesul” include multiple variabile, precum obtinerea de realizari personale, de bune relatii si de a iubi ceea ce faci pentru a-ti castiga traiul. Decanul Universitatii Strayer declara pe marginea acestor descoperiri: “Definitia oficiala din ziua de azi a succesului nu reflecta realitatea modului in care americanii vad, discuta despre si, in final, urmaresc sa atinga acest concept. Daca o luam la propriu, acest lucru ar insemna ca oamenii care isi iubesc job-ul, care au familii fericite sau ajuta comunitatile nu sunt oameni de succces. Acesta notiune in sine (succes) este una periculoasa, ce ii poate face pe oameni sa creada ca sunt lipsiti de succes, deoarece nu au acumulat intr-o anumita masura averi si faima. Noi credem ca exista numeroase definitii si cai catre succes si ca toate calatoriile catre acesta sunt unice si ar trebui celebrate. Noi credem ca definitia oficiala a succesului ar trebui sa reflecte intocmai acest lucru.

Universitatea a lansat o petitie prin Change.org, in incercarea de a atrage atentia oamenilor de la definitia succesului conform dictionarelor, la una care rezoneaza mai mult cu acestia, in speranta in care vor inspira oamenii sa se uite in interiorul lor si sa se gandeasca cu adevarat la ce inseamna pentru ei succesul, decat ce inseamna pentru societate, in general.

“Ce este succesul? Este abilitatea de a merge la culcare in fiecare seara cu sufletul in pace.” - Paulo Coelho


Arjun Walia

http://www.collective-evolution.com

Traducere: Alice DanilaAstro Shop

Cele mai noi articole